Ολυμπιακός: Ο Πήλιος και η επιστροφή στις… ελληνικές ρίζες

Σταύρος Πήλιος
eurokinissi

Ο Σπύρος Γρομητσάρης, με αφορμή την περίπτωση του Σταύρου Πήλιου, υπογραμμίζει τη συμβολή των Ελλήνων παικτών στη βελτίωση του Ολυμπιακού και τη μείωση της διαφοράς στη βαθμολογία αλλά ταυτόχρονα πάει και κόντρα σε ένα κλισέ… ρεύμα.

Η ενασχόληση του Ολυμπιακού με την περίπτωση του Σταύρου Πήλιου, του 23χρονου αριστερού μπακ του ΠΑΣ Γιάννινα, δεν έγινε και ούτε ανήκει στην κατηγορία των μεταγραφικών κινήσεων που γίνονται (ιντερνετικά) viral ή «πρώτο θέμα» στον έντυπο Τύπο.

Ωστόσο ο Πήλιος, ή παίκτες της κατηγορίας αυτής, αποδεικνύονται συχνά πολύ πιο χρήσιμοι και απαραίτητοι από ποδοσφαιριστές με σούπερ βιογραφικό για τους οποίους… χαλάει ο κόσμος και τρέχουν οι οπαδοί για υποδοχές σε αεροδρόμια.

Σε περίπτωση που δεν το προσέξαμε αρκετά, ο Ολυμπιακός άρχισε να βελτιώνεται και να ροκανίζει τη διαφορά με την κορυφή της βαθμολογίας όταν άρχισε να δίνει «πρώτους ρόλους» και όχι «κομπάρσων» σε παίκτες με ελληνικά γονίδια.

Τα 4/11 είναι Έλληνες

Στο τέρμα ο Τσέχος Βατσλίκ αντικαταστάθηκε από τον Έλληνα Πασχαλάκη ενώ περιμένει την… επετηρίδα του και ο Τζολάκης. Στην άμυνα δίπλα στην σταθερά Σωκράτη προστέθηκε το πρότζεκτ Ντόη. Σταθερά, έστω κι αν δεν βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα του, είναι πάντα ο Μασούρας όπως ήταν τα τελευταία χρόνια και ο Μπουχαλάκης. Και φυσικά επανέκαμψε δριμύτερος ο Φορτούνης.

Παρότι η αίσθηση των περισσότερων είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν είναι πολύ ελληνικός, αν ρίξει κανείς πια μια ματιά στους χρόνους συμμετοχής του στη Stoiximan Super League θα διαπιστώσει ότι οι 4 στους 11 πρώτους είναι Έλληνες (Πασχαλάκης, Σωκράτης, Ντόη και Μασούρας) και αναμένεται οσονούπω να… τρυπώσει στην 11άδα και ο Φορτούνης που είναι 14ος.

Έλληνας δε σημαίνει απαραίτητα και καλός

Κι επειδή μου αρέσει να είμαι ακριβής και να μην ακολουθώ απλά το… ρεύμα για να γίνομαι αρεστός, προσωπικά ουδόλως με απασχολεί αν ο Ολυμπιακός έχει 11 ή κανέναν Έλληνα στην αρχική του 11άδα. Ο καλός και σωστός σε συμπεριφορά παίκτης μπορεί να είναι οποιασδήποτε εθνικότητας και το σημαντικό είναι αυτό, να υπάρχουν ποδοσφαιριστές με το σωστό πακέτο.

Το ιδανικό προφανώς θα είναι να υπάρχουν πολλοί Έλληνες αλλά ως Έλληνες «κουβαλάμε» γνωστά… κουσούρια που συχνά «σκεπάζουν» το ταλέντο και… εκτροχιάζεται το πράγμα. Ταλέντο υπάρχει και το έχουν επισημάνει ουκ ολίγοι ξένοι παίκτες.

Το πρόβλημα είναι στη νοοτροπία κι εκεί ακόμα απαιτείται δουλειά. Παίκτες τύπου Μασούρα, Μπουχαλάκη, Τσιμίκα κτλ. (ή για να πάμε πιο παλιά η περίπτωση Γιαννακόπουλου που ήρθε από τον ταπεινό Πανηλειακό και παρότι δεν ήταν ο πλέον ταλαντούχους δούλευε σαν το… σκυλί και έκανε σπουδαία πράγματα) έχουν τη σωστή νοοτροπία και τέτοιους θέλει άπειρους ο Ολυμπιακός.

Δική του απόφαση αν θα χαράξει ιστορία ή δεν θα… ακουμπήσει

Το ιδανικό είναι να να έχει ανάλογη νοοτροπία και ο Σταύρος Πήλιος γιατί, προφανώς, ποδοσφαιρικές ικανότητες έχει. Ο Ολυμπιακός κατά πως φαίνεται θα του δώσει την ευκαιρία. Το θέμα είναι τι θα κάνει εκείνος μ’ αυτή. Πάντα αυτό είναι το θέμα. Η συμπεριφορά ΜΕΤΑ τη μεταγραφή. Αν τα γονίδια είναι σωστά, και όχι απλά ελληνικά, τότε ο Σταύρος Πήλιος θα μπει στη μακρά λίστα των Ελληνόπουλων που χάραξαν την ιστορία του Ολυμπιακού και όχι στην επίσης μακρά λίστα των Ελληνόπουλων που πέρασαν και δεν… ακούμπησαν. Αυτός αποφασίζει…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News