Ολυμπιακός: Ο Ανιγκό κέρδισε το ένα, ο Ανιγκό έχασε το άλλο

Φορτούνης Χάμες
eurokinissi

Ο Σπύρος Γρομητσάρης θεωρεί ότι ο Ζοσέ Ανιγκό πόνταρε σε ποιότητα, εμπειρία και χαρακτήρα και… ξέχασε κάτι σημαντικό για το ποδόσφαιρο του 2023,αλλά και τις διαφορές του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό.

Έγραφα μετά το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 3-1 ότι δεν ήταν μια νίκη του Μίτσελ αλλά του Ανιγκό παρότι είχε την ομάδα στα χέρια του για μόλις 24 ώρες. Και με δεδομένο το πολύ μικρό διάστημα αυτό που παρουσίασε ήταν πολύ παραπάνω από την πλέον αισιόδοξη προσδοκία.

Λίγες ώρες μετά το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-0 γράφω ότι και πάλι αυτό που είδαμε έργο Ανιγκό ήταν. Ο Γάλλος υπερεκτίμησε κάποια στοιχεία στη θεωρητική προετοιμασία του αγώνα και… ξέχασε ένα πολύ βασικό στοιχείο στο ποδόσφαιρο του 2023. Θεώρησε ότι θα μπορούσε να δουλέψει ανάλογο πλάνο βασισμένο στην ποιότητα, την εμπειρία και τον χαρακτήρα που (συνήθως) έχουν μεγαλύτερης ηλικίας παίκτες αλλά… ξέχασε τη δύναμη, τις αντοχές και τη σκληράδα που (συνήθως) έχουν μικρότερης ηλικίας.

Το μεταφορικό και κυριολεκτικό αυτογκόλ

Άφησε λοιπόν στον πάγκο, σε σχέση με το ματς κόντρα στον ΠΑΟΚ, τους Βαλμπουενά, Μπιέλ και Μπακαμπού και έβαλε τους Χάμες, Μασούρα και Ελ Αραμπί. Όπως φάνηκε δεν έκανε καθόλου καλά, ειδικά η επιλογή του Μαροκινού στην κορυφή της επίθεσης ήταν μεταφορικά αλλά δυστυχώς για τον Ολυμπιακό και κυριολεκτικά, μεγάλο αυτογκόλ.

Ο Ανιγκό δικαιολογήθηκε / εξηγήθηκε στη συνέντευξη Τύπου ότι ο Μπακαμπού του ζήτησε να μην αγωνιστεί βασικός γιατί αισθάνεται κόπωση κι αυτό είναι κάτι που το ξέρουν οι δυο τους. Το σίγουρο είναι πως το πλάνο δε δούλεψε γιατί δεν ήταν μόνο ο Ελ Αραμπί. Και η επιλογή του Χάμες ήταν κάκιστη αφού ο Κολομβιανός είναι εμφανώς ανέτοιμος μετά από τόσα λίγα ματς τον τελευταίο 1,5 μήνα. Ακόμα και ο φιλότιμος Μασούρας δεν… κουβάλησε στη Λεωφόρο την ψυχολογική ανάταση που εύλογα θα περίμενε κανείς να έχει μετά το γκολ επί του ΠΑΟΚ.

Ο Χάμες, ο Φορτούνης και η… μονοκοντυλιά

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει την ποιότητα του Ολυμπιακού (και οι επιδόσεις του στην επίθεση φέτος το επιβεβαιώνουν) αλλά είχε στο συγκεκριμένο ματς σκληράδα όπως έχει γενικά ως ομάδα, ότι παλεύει πάντα τον χαρακτηρίζει. Κάτι που δεν είχε ο Ολυμπιακός ο οποίος πήγαινε διαρκώς δεύτερος στη μπάλα. Η χρησιμοποίηση του Χάμες στο αρχικό σχήμα έκανε και ένα άλλο… κακό. Έστειλε στα φτερά τον Φορτούνη ο οποίος δεν αισθάνεται καλά εκεί και δεν βοηθάει στην ανασταλτική λειτουργία. Το είδαμε και κόντρα στον ΠΑΟ, το είδαμε και με τον ΠΑΟΚ αφού εκείνος ήταν που άφησε αμαρκάριστο τον παίκτη που έπρεπε να προσέχει  (σ.σ.: Σάστρε) και έβγαλε τη σέντρα για το γκολ του δικεφάλου.

Το κακό για τον Ολυμπιακό είναι ότι επί της ουσίας το ματς δεν το έπαιξε, λες και δεν το διεκδίκησε. Κακό επίσης είναι ότι έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους να (προσπαθήσουν να) διαγράψουν μονοκοντυλιά ότι υπήρξαν κι άλλα δύο ντέρμπι μεταξύ των δύο φέτος, σε Λεωφόρο και Γ.Καραϊσκάκης, και σ’ εκείνα ήταν πολύ καλύτερος ο Ολυμπιακός και άξιζε να κερδίσει αλλά αδικήθηκε από τη διαιτησία και την αστοχία του σε μεγάλες φάσεις.

Είναι διπλά ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να…

Το ακόμα πιο σημαντικό βεβαίως είναι τι γίνεται από εδώ και στο εξής. Υπάρχει άραγε ερώτημα; Όχι, δεν υπάρχει. Ο Ολυμπιακός είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να μαζέψει τα κομμάτια του και να συνεχίσει προσπαθώντας για ό,τι καλύτερο. Υποχρεωμένος είναι να διεκδικήσει και μια 2η ανατροπή, στο Κύπελλο κόντρα στην ΑΕΚ την Τετάρτη. Υποχρεωμένος είναι να το πάει μέχρι τέλους και στο πρωτάθλημα και να μην εγκαταλείψει, να μη σπάσει σε κομμάτια ως το τελευταίο ματς της σεζόν και χαλάσει την καλή εικόνα που είχε τους τελευταίους μήνες με λίγες εξαιρέσεις.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News