Golden Boy 2023: Το σκανδιναβικό… θαύμα και η ανάγκη να μην αγοράσεις Μαρσέλο, αλλά να φτιάξεις!

Ο Σπύρος Γρομητσάρης παρατήρησε τους υποψήφιους για τον τίτλο του Golden Boy 2023 και έκανε μια δυσάρεστη διαπίστωση για την ελληνική λίγκα.

Golden Boy. Ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται τη δεκαετία του ’80 και περιέγραφε νεαρούς (κυρίως) χρηματιστές που… κυνηγούσαν χρυσό (δηλαδή χρήμα) είτε στο χρηματιστήριο είτε με επαγγελματικές / επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Αν εστιάσουμε στο ποδόσφαιρο όταν μιλάμε για Golden Boy εννοούμε ένα βραβείο που έχει καθιερωθεί από το 2003 από την ιταλική εφημερίδα Tuttosport και στο οποίο συμμετέχουν δημοσιογράφοι από άλλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Για το βραβείο Golden Boy υποψήφιοι μπαίνουν κάθε (ημερολογιακή) χρονιά ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Ευρώπη και είναι κάτω των 21 ετών. Αποτελεί ένα σημαντικό βραβείο αφού το έχουν κερδίσει ως τώρα (κάποτε) πιτσιρικάδες που κυριάρχησαν στο ποδόσφαιρο τα τελευταία 20 χρόνια.

Βραβεύτηκαν και θριάμβευσαν

Ο πρώτος που το κέρδισε, το 2003, ήταν ο Ολλανδός, Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ. Ο δεύτερος (2004) ο Γουέιν Ρούνεϊ, ακολούθησε ο Λιονέλ Μέσι και μια σειρά άλλων σπουδαίων παικτών όπως ο Φάμπρεγας, ο Πάτο, ο Μπαλοτέλι, ο Γκέτσε, ο Ίσκο, ο Πογκμπά, ο Στέρλινγκ, ο Εμπαπέ και ο Χάαλαντ.

Αφού έγινε ο απαραίτητος πρόλογος, ας μπούμε στο θέμα. Προ ελαχίστων ημερών ανακοινώθηκε η λίστα των 100 υποψήφιων πιτσιρικάδων για το βραβείο Golden Boy 2023. Την είδατε τη λίστα; Απλά της ρίξατε μια ματιά ή την προσέξατε καλά;

Λάμπει διά… απουσίας η Ελλάδα

Τι… λάμπει διά της απουσίας του; Μα φυσικά το ελληνικό πρωτάθλημα. Τι λάμπει με την παρουσία του; Το ποδόσφαιρο της Σκανδιναβίας. Ξέρετε πόσους υποψήφιους για τον βραβείο του Golden Boy 2023 έχουν οι ομάδες από Σουηδία, Δανία και Νορβηγία; Συνολικά 17! Σχεδόν 1/5 είναι από αυτά τα πρωταθλήματα που δεν τυγχάνουν προβολής. Η Κοπεγχάγη από τη Δανία έχει 4 (!) υποψήφιους για τον τίτλο του Golden Boy. Και άλλες ταπεινές ομάδες όπως π.χ. η Μπρομαποϊκάρνα έχουν υποψήφιο.

Οι υποψήφιοι από Ισπανία και Αγγλία

Ξέρετε πόσους υποψήφιους έχουν οι ισπανικές ομάδες; Μόλις 5. Οι αγγλικές έχουν 13. Ουσιαστικά δηλαδή τα δύο κορυφαία πρωταθλήματα του πλανήτη έχουν μόλις έναν παραπάνω υποψήφιο για τον τίτλο του Golden Boy 2023 σε συγκριση με τους Σκανδιναβούς.

Χρειάζεται να ειπωθεί κάτι άλλο; Η πραγματικότητα δεν αποτελεί έναν σχόλιο από μόνη της; Πως το καταφέρνουν οι Σκανδιναβοί; Έγραφα πολύ πρόσφατα για τον εξτρέμ που είχε κάνει… κλικ στον Πέδρο Μαρτίνς από τη Σκανδιναβία και ο οποίος στο μεσοδιάστημα πρόλαβε να κάνει δύο μεταγραφές ύψους 42 εκατ.ευρώ! Επαναλαμβάνω, χρειάζεται κάποιο έξτρα σχόλιο; Δεν αποτελεί το πιο δυνατό και εύστοχο σχόλιο η πραγματικότητα;

Για να γίνω όσο πιο σαφής γίνεται, ο Ολυμπιακός (ή ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ κτλ) τώρα πιο πολύ από ποτέ έχει ανάγκη να μην ψάχνει έναν Μαρσέλο (ή έναν Χάμες, έναν Βρσάλικο, έναν Ριβάλντο κτλ) αλλά να τον δημιουργήσει από το μηδέν. Απορώ ειλικρινά που υπάρχει ακόμα κόσμος που εντυπωσιάζεται με μεταγραφές παικτών με βαρύ βιογραφικό και εντυπωσιακό όνομα που βρίσκονται στη… δύση της καριέρας τους.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News