Super League: Αρχικά ήταν πρότυπο η Πόρτο, ύστερα η Λιόν τώρα γυαλιά στην Ελλάδα βάζει η Νόρτζελαντ

Ελ Αραμπί Νόρτζελαντ
eurokinisi

Ο Σπύρος Γρομητσάρης είδε από κοντά το preseason φιλικό του Ολυμπιακού με τη δανέζικη ομάδα και διαβάζοντας μερικά σχόλια μετά δεν ήξερε αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει…

Διάβαζα κάποια σχόλια στα social media μετά το preseason φιλικό του Ολυμπιακού με τη Νόρτζελαντ (1-1) και δεν ήξερα αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω. «Ταγάρια». «Άμπαλοι». «Ψαράδες». Κάτι τέτοια… κοσμητικά επίθετα πέρασαν από το timeline μου στα social από θυμωμένους φίλους των ερυθρόλευκων αφού η ομάδα τους δεν κατάφερε να κερδίσει τη Νόρτζελαντ. Δεν είναι κακό να μη γνωρίζεις. Κακό είναι να είσαι απόλυτος με την άποψή σου όταν ΔΕΝ γνωρίζεις. Ούτε εγώ γνώριζα, έψαξα, διάβασα και τώρα σας γράφω.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων στην Ελλάδα θα γινόταν πολύ καλύτερες αν, έστω και λίγο, ρωτούσαν και μάθαιναν τι συμβαίνει σ’ αυτή την φαινομενικά ταπεινή αλλά πολύ μπροστά πια ομάδα από τη Δανία. Γιατί η Νόρτζελαντ δεν είναι ακόμα εκείνη η…. ομαδούλα που είχε αποκλείσει πριν από κάμποσα χρόνια ο Ολυμπιακός σε καλοκαιρινά προκριματικά του (πάλαι ποτέ, νυν Europa League) Κυπέλλου UEFA.

Η χρονιά που άλλαξαν όλα

Όλα άρχισαν να αλλάζουν εντυπωσιακά προς το καλύτερο όταν το 2015 η ακαδημία Right to Dream με έδρα την Άκρα στην Γκάνα της Αφρικής (σ.σ.: μόνο τυχαία λοιπόν δεν εμπλέκεται πια με τη Νόρτζελαντ ο Γκανέζος Μίκαελ Εσιέν με την απίθανη καριέρα…) ουσιαστικά εξαγόρασε τη Νόρτζελαντ. Την ιδέα για την ακαδημία είχε ο σημερινός πρόεδρος της ακαδημίας, Τομ Βέρνον, ο οποίος διετέλεσε πρώην σκάουτ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη «μαύρη ήπειρο».

Ωστόσο και η ακαδημία και η Νόρτζελαντ επί της ουσίας ανήκουν στον όμιλο (Mansour Group) του ζάμπλουτου Αιγύπτιου επιχειρηματία Μανσούρ. Έκτοτε λοιπόν η δανέζικη ομάδα έκανε… στροφή. Στροφή στα ταλέντα από την Αφρική και φυσικά στο να ρίξει το μέσο όρο της ηλικίας της. Το αποτέλεσμα; Είναι εκπληκτικό. Πραγματικά εκπληκτικό.

Το 37% λεπτών πρωταθλήματος δόθηκε σε παίκτες Κ20!

Σύμφωνα με μια έκθεση του ποδοσφαιρικού παρατηρητηρίου, του CIES Football Observatory, που αφορούσε στους χρόνους συμμετοχής παικτών Κ20 στις πρώτες ομάδες και σε επίσημους αγώνες πρωταθλημάτων πρώτης κατηγορίας, η Νόρτζελαντ ήταν πρώτη με το απίθανο 37% σε αγωνιστικά λεπτά των αγώνων της από παίκτες Κ20! Και αυτό ισχύει για την τελευταία 5ετία! Η αμέσως επόμενη ομάδα σ’ αυτό είχε λιγότερο από το μισό ποσοστό!

Μιλάμε για 76 πρωταθλήματα α’ κατηγορίας παγκοσμίως! Μεταξύ Απριλίου 2018 και Μαρτίου 2023 η Νόρτζελαντ έδωσε την ευκαιρία σε 41 παίκτες Κ20 να κάνουν το ντεμπούτο τους στην πρώτη ομάδα και σε αγώνα πρωταθλήματος. Και δεν ήταν μόνο αυτό.

Η μικρότερη 11άδα σε πρωτάθλημα α’ κατηγορίας σε όλη την Ευρώπη

Τη σεζόν 2019/20 η Νόρτζελαντ είχε τον μικρότερο μέσο όρο σε παίκτες που χρησιμοποίησε σε όλη την Ευρώπη στους αγώνες πρωταθλήματος, 22,5 ετών! Προσέξτε, δε μιλάμε για παίκτες που απλά έβαζε στην αποστολή και κοιτούσαν από τον πάγκο αλλά για παίκτες που είχαν ρόλο, που έμπαιναν στο γήπεδο.

Κάπως έτσι λοιπόν άρχισαν και οι πωλήσεις. Το 2022 έφυγε ο 20χρονος Ιβοριανός εξτρέμ, Σιμόν Αντίγκρα, για τη Μπράιτον με 8 εκατ.ευρώ (την ίδια στιγμή πωλήθηκε 9 εκατ.ευρώ στη Μπενφίκα ο 19χρονος Νορβηγός, Σέλντερουπ). Το 2021 πωλήθηκε ο 20χρονος Γκανέζος εξτρέμ, Καμαλντίν Σουλεμάνα, (σ.σ.: θα τον θυμάστε, τον ήθελε και ο Πέδρο Μαρτίνς) 17 εκατ.ευρώ στη Ρεν και έχει ήδη κάνει κι άλλη μεταγραφή, 25 εκατ.ευρώ, στην Αγγλία και τη Σαουθάμπτον!

Ο Σουλεμάνα, ο Κούντους και ο μέχρι πρόσφατα ερασιτέχνης… Οσμάν

Το 2020 πουλήθηκε 9 εκατ.ευρώ στον Άγιαξ ο 20χρονος Γκανέζος, Μοχάμεντ Κούντους, που τώρα κοστολογείται 40 εκατ.! Την ίδια σεζόν πούλησε και τους Ντάμπσγκαρντ και Ατάνγκα σε Σαμπντόρια (6,75 εκατ.) και Σινσινάτι (3,64 εκατ.) αντίστοιχα. Υπάρχουν κι άλλες πωλήσεις, πολλές. Αφρικανών αλλά και νεαρών Ευρωπαίων.

Και τώρα ετοιμάζει τις επόμενες πωλήσεις ενώ… παράλληλα «ψήνει» τα επόμενα ταλέντα. Ο Οσμάν, ο παίκτης που ταλαιπώρησε αφάνταστα τον Ρόντινεϊ από δεξιά και του κέρδισε το πέναλτι είναι μόλις 18 ετών και υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο πριν από μόλις ένα μήνα! Για τον 19χρονο Γκανέζο, Έρνεστ Νουαμά, που ενσωματώθηκε στην αποστολή (λόγω διεθνών υποχρεώσεων) των Δανών προ 5 ημερών ενδιαφέρονται αληθινά και σοβαρά Μίλαν, Άγιαξ και Μαρσέιγ.

Αυτή είναι η Νόρτζελαντ. Ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός έτη φωτός μπροστά από τη συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων της Super League αλλά και τις περισσότερες ομάδες στην Ευρώπη. Μια ομάδα με «φρέσκο» ατόφιο ταλέντο από την Αφρική και όπου αλλού. Εξάλλου άρχισε ήδη η ακαδημία την επέκτασή της στις ΗΠΑ και θα πάει και σε άλλα μέρη του πλανήτη.

Κάποτε στην Ελλάδα (μεταξύ αυτών και φίλοι του Ολυμπιακού αλλά όχι μόνο, όλων των ομάδων, μεγάλων και μικρότερων) έλεγαν όλοι να γίνουμε Πόρτο. Ήταν όντως πολύ μπροστά οι δράκοι τότε, κοντά στο 2000. Ύστερα ως πρότυπο παρουσιάστηκε η Λιόν. Κι εκείνη ήταν και παραμένει σπουδαία. Ε, δεν είναι ντροπή να παραδεχθούμε ως ελληνικό ποδόσφαιρο ότι η λειτουργία της Νόρτζελαντ έχει ξεπεράσει τα περισσότερα ελληνικά κλαμπ.

Εξάλλου μία από τις μεγάλες ελληνικές ομάδες έχει σκάουτινγκ με το… κιλό. Θα τη συζητήσουμε άλλη φορά αυτή την ιστορία…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News