Ολυμπιακός: Η επιστροφή του ποδοσφαιρικού επαγγελματισμού και ο Ρέτσος που (έτσι) θα ξαναπωληθεί

Ντιέγκο Μαρτίνεθ
eurokinisi

Ο Σπύρος Γρομητσάρης, με αφορμή το ματς με τη Γκενκ, καλωσορίζει ξανά στον Ολυμπιακό τον ποδοσφαιρικό επαγγελματισμό που εκφράζεται με πολλά μικρά πράγματα και είναι απαραίτητος για ομάδες που θέλουν να διακριθούν.

Όταν σήκωσε ο 4ος διαιτητής το ταμπελάκι με τα 9 λεπτά καθυστερήσεων στο φινάλε του αγώνα Ολυμπιακός-Γκενκ (1-0) για τον γ’ προκριματικό του Europa League ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ απόρησε. Και έδειξε με χαρακτηριστικές χειρονομίες προς τον 4ο αλλά και τον διαιτητή τις ενστάσεις του για τον υπερβολικό χρόνο.  Κάποιοι φίλοι του Ολυμπιακού, χαζεύοντας αργά το βράδυ στα social media, τσίνησαν με την αντίδραση του Ισπανού κόουτς. «Είμαστε Ολυμπιακός και δεν πρέπει να παρακαλάμε να λήξει το ματς για να μην ισοφαριστούμε», έγραφαν.

Να σας πω την αλήθεια, τη χάρηκα. Μετά από μια… ροκ περυσινή σεζόν, είναι καλό που επιστρέφει στο γήπεδο ο ποδοσφαιρικός επαγγελματισμός στον Ολυμπιακό. Ο στυγνός ποδοσφαιρικός επαγγελματισμός κάθε είδους. Ο όρος «επαγγελματική νίκη» στην Ελλάδα αποτελεί μεγάλο… ταμπού. Λες και είναι ο… σατανάς για τον οποίο φωνάζουν: απεταξάμην. Οπαδοί δηλώνουν… ντροπιασμένοι όταν η ομάδα τους κάνει καθυστερήσεις για να κρατήσει αποτέλεσμα αφού θέλουν πάντα και μόνο επίθεση.

Ντάξει, ωραία είναι λέγονται αυτά για να περνάει η ώρα αλλά για να μιλήσουμε σοβαρά το αποτέλεσμα ήταν, είναι και θα είναι ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ. Τι να την κάνεις την καλή εμφάνιση αν δεν συνοδεύεται από το ανάλογο θετικό αποτέλεσμα. Οι καλές εμφανίσεις δεν χαρίζουν προκρίσεις ούτε πρωταθλήματα, οι νίκες το κάνουν αυτό. 

«Πονάνε τα μάτια μας», έλεγαν κάποιοι όταν κατακτούσε περίπατο ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα επί Μαρτίνς και ειδικά στην τελευταία σεζόν του. Τα δικά μου πάντως «πόνεσαν» περισσότερο πέρυσι βλέποντας αλχημείες με τρία 10άρια ταυτόχρονα στο γήπεδο… Ας τα αφήσουμε αυτά όμως τώρα… Ό,τι έγινε, έγινε και ας ελπίσουμε να μην ξαναγίνει.

Καλώς (ξανα)ήρθε το… δολλάριο λοιπόν, δηλαδή ο ποδοσφαιρικός επαγγελματισμός και η λογική. Στο φινάλε του ματς η στατιστική σούμα έλεγε: 7-9 τελικές υπέρ της Γκενκ αλλά 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού. Μια χαρά. Αυτό μπορούσε να κάνει στην παρούσα φάση ο Ολυμπιακός, αυτό έκανε. Και δεν θα πρέπει να έχει κανείς πρόβλημα που κορυφαίοι του ήταν οι δύο στόπερ και ο τερματοφύλακας και από κοντά ένας μέσος (Μαντί) που συνήθως «χαλάει» το παιχνίδι του αντιπάλου. Το να παίξει καλύτερα η ομάδα του Μαρτίνεθ αποτελεί προφανώς στόχο αλλά για τη σωστή χρονική συγκυρία, όχι για το πρώτο επίσημο ματς που γίνεται 10 Αυγούστου.

Ο Ρέτσος, η αξία της υπομονής και η νέα πώληση

Ειδικά η εμφάνιση του Παναγιώτη Ρέτσου αποτελεί μεγάλη χαρά για όλους όσοι αναγνωρίζουν την αξία της υπομονής που αποτελεί απαραίτητο στοιχείο στο ποδόσφαιρο. Αν σε κάθε μεγάλο λάθος ένας παίκτης έπρεπε να απομακρύνεται από τον Ολυμπιακό, οι ερυθρόλευκοι θα άλλαζαν καμιά εκατοστή ποδοσφαιριστές ανά σεζόν… Για τον Ρέτσο υπήρχε κάτι σαν δημόσια απαίτηση να φύγει από την ομάδα αφού δεν… κάνει. Στο ματς με τη Γκενκ έδειξε ότι… κάνει.

Ήταν δεδομένο ότι εφόσον παραμένει υγιής και προπονείται κανονικά για καιρό, θα έβρισκε τη φόρμα του. Δε μπορεί να ξέχασε τη μπάλα που ήξερε και για χάρη της οποίας κοτζάμ Λεβερκούζεν είχε δώσει ένα… καράβι λεφτά να τον αποκτήσει από τον Ολυμπιακό. Ο Ρέτσος λοιπόν μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό και, γιατί όχι, να ξανα(μοσχο)πουληθεί. Ο Ρέτσος του αγώνα με τη Γκενκ με τα απίθανα κοψίματα που έκανε και τις σπουδαίες επεμβάσεις είναι για να παίζει βασικός.

Χαρακτήρες αποδυτηρίων

Και πέρα από την εμφάνισή του, ο Ρέτσος μίλησε υπέροχα αμέσως μετά τη λήξη του ματς επιβεβαιώνοντας ότι είναι ένα σεμνό και ταπεινό παιδί που καταλαβαίνει ότι ο μοναδικός δρόμος για την επιτυχία περνάει μέσα από σκληρή δουλειά. Και τέτοιου είδους χαρακτήρες είναι υπερ-απαραίτητοι για μια ομάδα και ειδικά τα αποδυτήριά της. Πιθανώς ρόλο στην εμφάνισή του Ρέτσου να έπαιξε και ο παρτενέρ του, Φρέιρε. Θα δοθεί η σχετική απάντηση με ασφάλεια στο προσεχές μέλλον.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News