Ολυμπιακός: Ευχετήρια ευρωπαϊκή κάρτα σε ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

σεντόνι Γ.Καραϊσκάκης Europa League Ολυμπιακός
eurokinisi

Ο Σπύρος Γρομητσάρης γράφει για τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των ελληνικών ομάδων και τον ρόλο που παίζουν στην απόδοσή τους στη Super League και τη μάχη του τίτλου.

Βλέποντας την ΑΕΚ να γκελάρει στο, θεωρητικά (αν είναι και πρακτικά θα κριθεί στην πορεία), πιο εύκολο ματς της στη φετινή Stoiximan Super League, αυτό με τον Πανσερραϊκό στην ΟΠΑΠ Arena (1-1), (ξανα)θυμήθηκα κάποιες αναλύσεις για τον περυσινό Ολυμπιακό. Έναν Ολυμπιακό ο οποίος υποτίθεται είχε κάκιστη φυσική κατάσταση και οι κιτρινόμαυροι με τον Παναθηναϊκό, αντιθέτως, έμοιαζαν να παίζουν με 11… Κεντέρηδες.

Όπως έγραφα πρόσφατα εδώ στο sportday.gr, η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία συχνά υπεραναλύονται τα αυτονόητα και αγνοούνται ή παραλείπονται σε μια συζήτηση / ανάλυση προφανή δεδομένα. Ή αλλιώς, η Ελλάδα είναι η χώρα που διυλίζει κουνούπια και καταπίνει καμήλες.

Για να γίνω πιο σαφής λέω το εξής: η ΑΕΚ πέρυσι είχε ΜΗΔΕΝ ευρωπαϊκά ματς. Ούτε προκριματικά καλοκαιριού ούτε φυσικά ματς ομίλων. Σχεδόν ακριβώς το ίδιο ίσχυε και για τον Παναθηναϊκό. Η διαφορά είναι ότι εκείνος έδωσε δύο ματς σε καλοκαιρινούς προκριματικούς με τη Σλάβια Πράγας, 4 και 11/8.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν που υπέστη το σοκ του αποκλεισμού από τη Μακάμπι Χάιφα και άρχισε μετά να αλλάζει με ρυθμούς… πολυβόλου προπονητές, παίκτες και… πουκάμισα είχε μέχρι αρχές Νοέμβρη να δώσει ευρωπαϊκά ματς. Υπό κανονικές συνθήκες θα έδινε ως αρχές Δεκέμβρη αλλά λόγω του χειμερινού Μουντιάλ συμπτύχθηκε η σεζόν. Να ένας ακόμα λόγος που το αγωνιστικό φορτίο έγινε πιο βαρύ για τους ερυθρόλευκους πέρυσι και ειδικά στο ξεκίνημα της σεζόν.

Η Ευρώπη δίνει πρεστίζ και χρήμα αλλά ταυτόχρονα… ξεζουμίζει

Οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις είναι σημαντικές για το πρεστίζ και το ταμείο ενός κλαμπ αλλά παράλληλα αποτελούν και τρομερή επιβάρυνση σωματική και ψυχολογική. Υπάρχουν ταξίδια, συχνά μακρινά και κοπιαστικά. Οι παίκτες βγαίνουν από τη ρουτίνα τους, χάνουν την ισορροπία και το πρόγραμμα. Δεν είναι εύκολη η επαναφορά. Και φυσικά στα έξτρα και πολύ απαιτητικά ματς της Ευρώπης προκύπτουν τραυματισμοί, η ΑΕΚ στην Αμβέρσα έχασε τον Λιβάι

Ο Ολυμπιακός λοιπόν ως κλαμπ, σε αντίθεση με τους περισσότερους οπαδούς του που (λογικό είναι) θέλουν να… τρολάρουν τους οπαδούς των άλλων ομάδων και το έκαναν διαρκώς τα τελευταία αρκετά χρόνια απέναντι σε Παναθηναϊκούς και ΑΕΚτσήδες (αλλά και ΠΑΟΚτσήδες κάποιες φορές με αποκλεισμούς – σοκ κόντρα σε Έστερσουντ, Σλόβαν και Λέφσκι), επιθυμεί οι ανταγωνιστές του να μπαίνουν σε ευρωπαϊκούς ομίλους ώστε να επιβαρύνονται μεσοβδόμαδα και η μάχη του πρωταθλήματος να δίνεται με ίδια ή παρόμοια επίπεδα κόπωσης.

Παράλληλα θέλει να σταματήσει και η κατρακύλα της Ελλάδας στο ranking της UEFA ώστε να λιγοστεύουν τα προκριματικά. Κάποτε, με εντελώς διαφορετικά φορμάτ των διοργανώσεων βέβαια και δίχως την ύπαρξη του Conference League, ο Ολυμπιακός ως πρωταθλητής έμπαινε απευθείας σε ομίλους Champions League και δεν έδινε 2-3 προκριματικούς γύρους.

Θα έστελνε ευχετήρια κάρτα αν…

Ο Ολυμπιακός λοιπόν δεν εύχεται αποκλεισμούς και αποτυχίες στην Ευρώπη για τους εγχώριους ανταγωνιστές του. Σε ένα κανονικό ποδοσφαιρικό περιβάλλον, θα έστελνε και ευχετήρια κάρτα. Στο τωρινό περιβάλλον, με τη σημερινή ΕΠΟ και βασικά και συμφωνημένα πράγματα που δεν τηρούνται όπως η ολιστική μελέτη, είναι ξεκάθαρο ότι ελάχιστοι συμμερίζονται το να παίζεις στο παιχνίδι δίχως… σημαδεμένη τράπουλα. Εξάλλου κανείς δεν ευχήθηκε ποτέ στον Ολυμπιακό, αντιθέτως του έβαζαν διαρκώς εμπόδια, όταν επρόκειτο να δώσει σημαντικά ευρωπαϊκά ματς. Θυμηθείτε πως έδωσε τα ματς με τη Γουλβς και όχι μόνο…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News