ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ: Η μέρα της Μαρμότας με Ολυμπιακό και Μαρτίνς

Μα και πέρσι και πρόπερσι τα ίδια συζητάγαμε για τον Ολυμπιακό του Μαρτίνς και είδαμε τι έγινε… Ο Σπύρος Γρομητσάρης απαντά στην κριτική που δέχεται ο Πορτογάλος τεχνικός!

Έχετε δει την ταινία «Η μέρα της Μαρμότας»; Οι νεότεροι λογικά όχι. Μιλάμε για ταινία του 1993 όπου ο πρωταγωνιστής, Μπιλ Μάρεϊ, ζει ξανά και ξανά την ίδια μέρα! Κάπως έτσι αισθάνομαι (ΚΑΙ) φέτος μετά τους αγώνες του Ολυμπιακού. Ακούω / διαβάζω τα ίδια κλισέ σχόλια. Ειλικρινά μπορώ να προβλέψω τι θα σχολιαστεί / γραφτεί από το 90% των ανθρώπων ΚΑΘΕ ιδιότητας (οπαδούς και φυσικά το σινάφι μου) στο φινάλε (καλά πια το έχουμε πάει σε άλλο level, πολύς κόσμος σχολιάζει live, πώς στην ευχή βλέπει τα ματς αν πληκτρολογεί κάθε λίγο, μαντέψτε ΔΕΝ τα βλέπει πραγματικά αλλά ΕΧΕΙ γνώμη!) των αγώνων και δεν έχω κληρονομικό χάρισμα. Καλή μνήμη διαθέτω…

Κερδίζει 1-0 ο Ολυμπιακός με λίγες τελικές; Δεν βλέπεται, δεν είναι εικόνα Ολυμπιακού αυτή. Κερδίζει με 4-0 στο ημίχρονο τον ΠΑΟ ή την ΑΕΚ; Γιατί κατέβασε στροφές στο β‘ και δεν έβαλε 8; Κερδίζει 2-1 τον ΠΑΟΚ παίζοντας σούπερ μια ώρα; Ναι, αλλά γιατί απείλησε ο ΠΑΟΚ στο τελευταίο ημίωρο; Παίζουν καλά τα μπακ; Γιατί δεν αποδίδουν τα εξτρέμ; Παίζουν καλά τα εξτρέμ; Γιατί δεν παίζουν καλά τα χαφ; Βάζει γκολ από στημένες μπάλες (όπως η μεγάλη πλειοψηφία των τερμάτων παγκοσμίως); Ναι αλλά μόνο έτσι σκοράρουμε, δε γίνεται να είναι τόσο μονόπλευρος. Βάζει γκολ σε κανονική ροή; Δεν εκμεταλλευόμαστε τις στημένες μπάλες. Παίζει βασικός ο Αγκιμπού; Αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πόσο αποτυχημένες είναι οι φετινές μεταγραφικές επιλογές που παίζει ένας άγουρος πιτσιρικάς. Παίζει βασικός ο Μπα ή ο Βαλμπουενά; Γιατί δεν παίρνουν χρόνο Μάρκοβιτς και Βρουσάι; Γίνεται μεγάλο ροτέισον; Ε γι’ αυτό δεν πήγε καλά το ματς, δε μπορείς να κάνεις τόσες αλλαγές; Γίνεται μικρό ροτέισον; Μα αν δεν κάνει αλλαγές και σ’ αυτό το ματς, πότε θα τις κάνει, θα τους ξεζουμίσει. Ήταν στον Ολυμπιακό ο Ομάρ; Ναι αλλά τραυματίζεται συχνά και παίρνει πολλά. Έφυγε ο Ομάρ; Παλιότερα είχαμε μπακάρες σαν τον Ομάρ. Ήταν στον Ολυμπιακό ο Ποντένσε; Ναι, αλλά δεν σκοράρει. Έφυγε ο Ποντένσε; Κάποτε είχαμε εξτρεμάρες σαν τον Ποντένσε. Να σας πάω και παλιότερα; Ήταν στον Ολυμπιακό ο Γκαλέτι; Ναι, αλλά διαλέγει παιχνίδια. Έφυγε ο Γκαλέτι; Πως να συγκριθούν οι τωρινοί, κάποτε είχαμε Γκαλέτι. Διαβάζετε κάτι που δεν έχετε ακούσει ή δει γραμμένο ή δεν έχετε ξεστομίσει κι εσείς; Έλα τώρα, μεταξύ μας;

Φέτος μπήκε στο… κόλπο και ένα νέο στόρι. Είναι μπερδεμένος λέει ο Μαρτίνς. Άλλοι λένε είναι φευγάτος. Άλλοι ότι έκλεισε ο κύκλος του. Προφανώς στην Ελλάδα υπάρχει ημερομηνία… λήξης των προπονητικών κύκλων πριν από τη συμπλήρωση 4 σεζόν. Στη Λίβερπουλ που ο Κλοπ διάγει την και προχθές έφαγε χαστούκι από τη Γουέστ Χαμ έχει περισσότερα… συντηρητικά ως προπονητικό προϊόν και δεν χρειάζεται οι φαν της να συζητούν για τον κύκλο του που έκλεισε. Ή γιατί λίγο-πολύ βάζει τους ίδιους σε κάθε ματς αποφεύγοντας σε Ευρώπη και Πρέμιερ Λιγκ το εκτενές ροτέισον.

«Ο Ολυμπιακός λέει φέτος κάνει βήματα πίσω ενώ πέρυσι και πρόπερσι ήταν σούπερ», είναι το άλλο… ποίημα τώρα. Θέλετε να σας κάνω… Μπιλ Μάρει να πάμε πίσω στο χρόνο και να δείτε τι συζητούσαμε πέρυσι και πρόπερσι και αντι-πρόπερσι τέτοια εποχή; Τα ΙΔΙΑ. Ακριβώς τα ίδια με ελάχιστες παραλλαγές. Την πρώτη σεζόν του Μαρτίνς είχε «φορεθεί» το: ήρθε από μικρές πορτογαλικές ομάδες και δεν ξέρει να κάνει πρωταθλητισμό. Κι αντί εκείνοι που τα έλεγαν τότε και πήραν τις αποστομωτικές απαντήσεις τους να το ράψουν λίγο, συνεχίζουν αδιαφορώντας που εκτέθηκαν οι αρχικές προβλέψεις / εκτιμήσεις τους…! Θέλετε να σας θυμίσω τι αποτελέσματα είχε ο Ολυμπιακός Νοέμβρη του 2019, όταν ακόμα δεν είχε πάρει πρωτάθλημα ο Μαρτίνς και εν τέλει κατέληξε να αποκλείει την Άρσεναλ και να κάνει νταμπλ; 1-1 στην Ξάνθη, 1-1 στη Νέα Σμύρνη με τον τελευταίο Πανιώνιο και 1-1 στο Γ.Καραϊσκάκης με τον ΠΑΟΚ (1η Δεκέμβρη). Θυμάστε τι λέγονταν εκείνη την εποχή / σεζόν εσείς που τώρα την αναπολείτε και τη θεωρείτε σούπερ γιατί κρίνετε με βάση το αποτέλεσμα και την τελευταία εικόνα που σας έμεινε; Να σας θυμίσω εγώ.

Να φύγει ο… καρπουζάς που δεν κάνει. Θα χάσουμε το πρωτάθλημα, θέλει ηλεκτροσόκ η ομάδα κτλ. Αυτά λέγονταν και γράφονταν σε εποχή μάλιστα που δεν είχε αρχίσει η πανδημία covid-19. Μέχρι και ονόματα διαδόχων στην τεχνική ηγεσία διαβάζαμε όταν ο Ολυμπιακός ταξίδευε στο Λονδίνο για το ματς με την Τότεναμ. Και ήρθε αυτή η ομάδα και έδωσε τις απαντήσεις της. Όπως τις δίνει κάθε χρόνο. Αυτή η ομάδα που είναι πρώτη τώρα δίχως «δεκανίκια» σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της και παρά την τρελή της καλοκαιρινή (λόγω covid) ταλαιπωρία.

Για να μην το κουράζω άλλο, ο Πέδρο Μαρτίνς ΕΙΝΑΙ πέρα από κάθε αμφιβολία ένας από τους τρεις καλύτερους (για μένα είναι Ο καλύτερος γιατί σε αντίθεση π.χ. με τον επίσης σπουδαίο Βαλβέρδε ο Πορτογάλος έδειξε και δείχνει μεγαλύτερη αφοσίωση στον Ολυμπιακό) προπονητές της ιστορίας του Ολυμπιακού. Κι αυτό το λέει ο χρόνος που «άντεξε» στον πάγκο του και φυσικά τα επιτεύγματά του. Οι ίδιοι που κάποτε έκριναν λίγους κάποιους παίκτες που τώρα τους αναπολούν, στο μέλλον (που ο άνθρωπος θα πάει παρακάτω στη ζωή του, δεν μπορεί να μείνει για πάντα εδώ) θα νοσταλγούν τη σοβαρότητα και τη σταθερότητα του Ολυμπιακού του Μαρτίνς. Καλά να είμαστε και θα τα ξανα-συζητήσουμε…

ΥΓ: Φυσικά και δεν είναι αλάνθαστος, ούτε τέλειος είναι. Φυσικά έκανε και κάνει και θα κάνει λάθος εκτιμήσεις. Προς τιμήν του το παραδέχεται συχνά σε αντίθεση με κάποιους άλλους στο παρελθόν που έβαζαν συνεργάτες τους να τσεκάρουν (και ενημερώνονταν άμεσα) για ό,τι αρνητικό γράφονταν για ‘κείνους. Οι αλάνθαστοι τελικά είναι όλοι αυτοί που κάθε φορά ΜΕΤΑ τα ματς ξέρουν καλύτερα τη σωστή 11άδα και τις αλλαγές που έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνουν. Με το… θήραμα «σκοτωμένο» μπροστά τους.   

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News