Παναθηναϊκός: Το «καμπανάκι», η αντίδραση και το μέλλον… που έρχεται

EUROKINISSI

Τα δύο διαφορετικά πρόσωπα του Παναθηναϊκού με την Πάφο, το «καμπανάκι» από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, η νοοτροπία και το «αύριο» της ομάδας.

«Το πρώτο ημίχρονο δεν ήταν αυτό που περιμέναμε και δίκαια χάναμε το ματς έχοντας αρκετά θέματα στο παιχνίδι μας που πρέπει να διορθώσουμε». Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς φρόντισε να στείλει το μήνυμα ενόψει συνέχειας, μετά το 2-2 του Παναθηναϊκού με την Πάφο.

Οι «πράσινοι» αντέδρασαν στο δεύτερο μέρος, εκμεταλλευόμενοι τις πολλές αλλαγές της κυπριακής ομάδας, έκαναν το 2-0, 2-2, αλλά στη συνολική του εικόνα όλοι θα μείνουν στην εικόνα του πρώτου ημιχρόνου. Σωστά. Τα προβλήματα στην άμυνα, η γενικότερα νωθρή εικόνα του Παναθηναϊκού και όλη αυτή η αίσθηση ότι δεν ήταν η ομάδα που προηγείται στη βαθμολογία της Super League, ούσα αήττητη, θα είναι τα επόμενα… ιδιαίτερα του Γιοβάνοβιτς στους ποδοσφαιριστές του.

Έρχεται πρόγραμμα-βουνό

Ο Παναθηναϊκός θα μπει στα τέλη Δεκεμβρίου με αναμετρήσεις για το κύπελλο και το πρωτάθλημα και στη συνέχεια τον περιμένει ο εξαιρετικά δύσκολος Γενάρης με συνεχόμενες αναμετρήσεις: η μία εξ αυτών -και η βασικότερη- με την ΑΕΚ στην OPAP Arena.

Ο τεχνικός του τριφυλλιού δουλεύει πάνω σε αυτό το κομμάτι, να «θυμηθεί» το σώμα και το μυαλό μετά τη διακοπή, να μπουν ξανά οι ποδοσφαιριστές σε mood αγώνων με υψηλές απαιτήσεις και να παρουσιαστούν πανέτοιμοι στην επανέναρξη. Εδώ, βέβαια, είναι ξεκάθαρη η φιλοσοφία του Γιοβάνοβιτς και ο διπλός στόχος: να ανοίξει το ρόστερ, δίνοντας χρόνο συμμετοχής στις λεγόμενες «ρεζέρβες» και ταυτόχρονα να δημιουργήσει μία όσο το δυνατόν καλύτερη ισορροπία για να βγει το δύσκολο πρόγραμμα. Με τον αστερίσκο, βέβαια, των μεταγραφών που πρέπει να γίνουν τον Ιανουάριο για να ενισχυθεί εκεί που χρειάζεται και «πονάει».

Το σερί και η νοοτροπία

Ο Παναθηναϊκός μετράει ένα εξαιρετικό σερί αήττητων αγώνων από το καλοκαίρι και έπειτα. Εκτός της ήττα από τη Σλάβια στην Πράγα, έχει ξεχάσει να… χάνει, μετρώντας μία ισοπαλία στο πρωτάθλημα. Αν προσθέσουμε και τα φιλικά του καλοκαιριού, αλλά και τα δύο τελευταία στην Κύπρο, είναι φανερό πλέον πως οι «πράσινοι» έχουν τη νοοτροπία και την ψυχολογία για να αντιδρούν ακόμα και όταν τους στραβώνουν τα παιχνίδια.

Αυτό είναι σημαντικό και είναι το μεγάλο όπλο του Παναθηναϊκού. Το έχει και στα φιλικά της Κύπρου, φαίνεται πως έχει γίνει ένα με το… δέρμα του και με αυτό θα πορευτεί στη συνέχεια. Προφανώς θα έρθει και η στραβή, αλλά δουλεύει και στην αντίδραση, την επόμενη μέρα, πως ακριβώς θα τη διαχειριστεί.

Ναι, είναι κλισέ να αναφέρουμε πως στα φιλικά δεν μετράνε τα αποτελέσματα. Είναι, όμως, ένα στοιχείο χαρακτήρα, του χαρακτήρα του εφετινού Παναθηναϊκού. Και όσο κι αν είναι θετικό πρόσημο το πως αντέδρασε στο δεύτερο μέρος κόντρα στην Πάφο είναι και αρνητικό πρόσωπο το πως έπαιξε στο πρώτο σε… κανονικές συνθήκες αγώνα. Αλλά, είπαμε, γι’ αυτό γίνονται τα φιλικά και ο Γιοβάνοβιτς το ξέρει καλύτερα απ’ όλους.

ΥΓ: Θα το λέμε κι ας γινόμαστε κουραστικοί: οι πιτσιρικάδες που έπαιξαν και στο φιλικό με την Πάφο δείχνουν το μέλλον, αυτό που έρχεται. Πολλοί εξ αυτών έχουν στοιχεία για να σηκώσουν το βάρος της φανέλας και των απαιτήσεων, είναι ευκαιρία να δουλέψουν με τον Γιοβάνοβιτς, τους τη δίνει την ευκαιρία ο τεχνικός του τριφυλλιού και αν βγει κάτι από αυτό στα φιλικά της Κύπρου μόνο κέρδος θα είναι. Στόχος του Παναθηναϊκού δεν είναι να φτιάξει πρωταθληματική ομάδα μόνο για εφέτος, αλλά να χτίσει τις βάσεις ώστε να σταθεροποιηθεί στο επίπεδο που του αναλογεί και τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News