Κριστιάνο Ρονάλντο: Η διαφορά με τον Μέσι και ο πληγωμένος εγωισμός

AMNA/EPA

Ο Μέσι προσπαθεί να σηκώσει στις πλάτες του την Εθνική Αργεντινής. Η Πορτογαλία προσπάθησε να σηκώσει στις πλάτες της τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Η διαφορά των δύο είναι στο πώς βλέπουν τους εαυτούς τους μέσα σε μία ομάδα.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ποτέ δεν θα βάλει τον εαυτό του κάτω από την εθνική Πορτογαλίας. Κάτω από καμία ομάδα, γενικότερα. Είτε αυτή είναι η Ρεάλ, είτε η Γιουβέντους είτε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο όγκος του είναι τέτοιος που ξεπερνάει το μέγεθος των ομάδων ως προς τον αντίκτυπο.

Είναι η κατασκευή του τέτοια. Αυτός και κανένας άλλος. Το σκορ στο 4-0, αν βάλει το 5ο γκολ θα το πανηγυρίσει όπως μόνο αυτός ξέρει, λες και είναι το γκολ που έκρινε το ματς. Το έχει κάνει, σε τελικό Champions League. Το έκανε και πρόσφατα, σε μία διαφορετική κατάσταση, στο παιχνίδι με την Ουρουγουάη για το γκολ που δεν του χρέωσαν.

Δεν τον ενδιέφερε τόσο που προκρίθηκε η Πορτογαλία στα νοκ άουτ, ναι το ήθελε αλλά πρωτίστως είναι η δική του προβολή. Τον ενδιέφερε που δεν του χρέωσαν ακόμα ένα γκολ, να σημειωθεί κι άλλο ένα ρεκόρ, να έχουμε να λέμε και να γράφουμε.

Δύο προπονητές είδαν τον Ρονάλντο κάτω από τις ομάδες τους

Δεν βλέπει δίπλα του, γιατί δεν είναι ουδείς δίπλα του. Όλοι είναι ένα “κλικ” πιο κάτω από εκείνον. Αυτός ορίζει το μέλλον του, αυτός ορίζει πολλές φορές και το μέλλον των ομάδων.

Με δύο προπονητές τα βρήκε σκούρα έως τώρα. Έρικ Τεν Χαγκ και Φερνάντο Σάντος. Άγνωστο αν ο πρώτος ήθελε τον Πορτογάλο στην ομάδα του κι αν θα επέλεγε να τον έχει αν είχε αναλάβει τους “κόκκινους διαβόλους” πριν πάει ο Ρονάλντο. Ο Ολλανδός ποτέ δεν τον είδε πάνω από την ομάδα, τον είδε ισάξια με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές. Έδωσε μάχη και κέρδισε. Ο Ρονάλντο αποχώρησε από τη Γιουνάιτεντ.

Ο δεύτερος, ο Φερνάντο Σάντος, τον αντιμετώπισε ως την ποδοσφαιρική οντότητα που είναι. Ηγέτης. Πήρε το Euro μαζί του, εκτός από παίκτης σχεδόν και σαν βοηθός του στην τεχνική ηγεσία, του έδωσε τον χώρο που του αναλογεί, ίσως και παραπάνω. Τότε, όμως, ο Ρονάλντο ήταν 31 και ήταν στο τοπ της αγωνιστικής του κατάστασης. Έξι χρόνια μετά, ο Φερνάντο Σάντος έβαλε ως στόχο το Μουντιάλ. Πρώτον γιατί είχε ίσως το καλύτερο ρόστερ που είχε ποτέ η Εθνική Πορτογαλίας και δεύτερον γιατί ήξερε με ποιο τρόπο μπορεί να το πάρει. Κι αυτός ο τρόπος δεν είχε μέσα τον Κριστιάνο του 2016, αλλά τον Ρονάλντο του 2022.

Ο Σάντος έβαλε το Μουντιάλ πάνω από τον Ρονάλντο

Ο Σάντος δεν υποτίμησε τον συμπατριώτη του ούτε φρόντισε να τον αποδομήσει. Ηθελε απλώς να πετύχει το στόχο του και ταυτόχρονα να διαχειριστεί όσο καλύτερα μπορούσε την περίπτωσή του. Ο ίδιος, όμως, ο Ρονάλντο δεν έδειξε διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του. Γιατί; Γιατί είναι ο Ρονάλντο.

Κόντρα στο Μαρόκο δεν μπορείς να πεις πως οι Πορτογάλοι ήταν κακοί. Είχαν ευκαιρίες, κάποιες εξ αυτών κλασικές, ήταν σε συνολικό επίπεδο καλύτεροι των αντιπάλων. Έφαγαν ένα γκολ, δεν κατάφεραν να απαντήσουν, αυτό είναι το ποδόσφαιρο, τέλος το Μουντιάλ. Ποιος μπορεί να χρεώσει τον αποκλεισμό στο γεγονός ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν ξεκίνησε στη βασική ενδεκάδα;

Το έκανε η… Χεορχίνα. Το έκανε και η μία εκ των αδερφών του. Το έκανε και ο Φίγκο. Το έκαναν πολλοί αν ρίξετε μια ματιά στα πορτογαλικά Μέσα. Το κάνει και η ομοσπονδία που φαίνεται πως θα δείξει στον Σάντος την πόρτα της εξόδου, αν και πολλοί υποστηρίζουν πως αυτό θα γινόταν ακόμα κι αν η Πορτογαλία κέρδιζε το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το έκανε και ο ίδιος ο Κριστιάνο. Μία μέρα μετά τον αποκλεισμό, στο μήνυμά του στα social media, δεν έκανε τίποτε άλλο από το να αναφέρεται στον εαυτό του. Τι έκανε για την Πορτογαλία, πόσο το ήθελε, πόσο το ονειρεύτηκε, πόσο απογοητεύτηκε. Με μία μπηχτή για τον Σάντος: “ο καιρός θα είναι καλός σύμβουλος και θα επιτρέψει στον καθένα να βγάλει τα συμπεράσματα του”. Όχι πως θα του γλίτωνες, κ.Σάντος.

Η διαφορά με τον Μέσι

Προσωπικότητες το ποδόσφαιρο έβγαλε πολλές. Και θα συνεχίζει να βγάζει. Παίκτες που θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στο άθλημα θα δούμε πολλούς. Τον εγωκεντρισμό του Ρονάλντο, σπάνια θα δούμε ξανά.

Ο Μέσι προσπαθεί να σηκώσει στις πλάτες του την Εθνική Αργεντινής. Δεν το ζήτησε, του το φόρτωσαν πάνω στην ανάγκη να βρεθεί ο επόμενος “θεός”. Η Πορτογαλία προσπάθησε να σηκώσει στις πλάτες της τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Το κατάφερε το 2016, τότε που ο Ρονάλντο ήταν πραγματικά χρήσιμος για την ομάδα και τον Σάντος. Τώρα το βάρος λύγισε όλο τον ποδοσφαιρικό οργανισμό.

Δεν αποκλείστηκε η Πορτογαλία από το Μουντιάλ, αποκλείστηκε ο εγωισμός του CR7. Πληγώθηκε ένα “εγώ” που με κόπο έχτισε και πάνω σε αυτό πίστεψε ότι μπορεί να γίνει ό,τι ο Μαραντόνα για την Αργεντινή. Μικρό το κακό για εκείνον. Όλο το ανάθεμα θα πάει στον Σάντος που απλώς ήθελε να πάρει το Μουντιάλ. Ο Ρονάλντο ήθελε το Μουντιάλ για τον εαυτό του, ουχί για την ομάδα της πατρίδας του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News