Παναθηναϊκός: Να γίνει ξανά η ομάδα-killer που «σκοτώνει» τον αντίπαλο

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την προσεχή Τετάρτη τον ΟΦΗ -υπό το βάρος της γκέλας με τον Ιωνικό- και αυτό που θέλει είναι η αποτελεσματικότητα στην επίθεση και ο “killer” χαρακτήρας του, ειδικά στο γήπεδο της Λεωφόρου.

Έξοδος στην Ευρώπη, κύπελλο και αήττητη πορεία στο πρωτάθλημα. Αυτή είναι, σε λίγες λέξεις, η ανασκόπηση του Παναθηναϊκού για το 2022, λίγες μέρες πριν ακουστεί το “πάει ο παλιός ο χρόνος”. Πριν τα βεγγαλικά και το τελικό ταμείο του έτους, οι “πράσινοι” έχουν μπροστά τους το πρώτο “must win” παιχνίδι, αυτό της Τετάρτης με τον ΟΦΗ.

Το πρώτο “πρέπει”

Βαριά έκφραση το “must win”; Ίσως. Γεννήθηκε μετά την ισοπαλία με τον Ιωνικό και τη μείωση της διαφοράς από τη δεύτερη ΑΕΚ. Ο Παναθηναϊκός θέλει να “σβήσει” αυτή τη γκέλα με νίκη επί του ΟΦΗ σε ένα παιχνίδι-παγίδα κυρίως λόγω της κατάστασης του αντιπάλου.

Ο ΟΦΗ έμεινε στους 10 βαθμούς μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ατρόμητο, αλλά εμφάνιστηκε σαφώς βελτιωμένος αγωνιστικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και -το κυριότερο- δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα που αντιμετώπισε στο Ηράκλειο ο Παναθηναϊκός στον πρώτο γύρο. Άλλος προπονητής, επιστροφές παικτών από τραυματισμούς, πιο δουλεμένη και έτοιμη ομάδα. Μη σας ξεγελάει το 0-1 της περασμένης Πέμπτης, ο ΟΦΗ ήταν καλύτερος, είχε ευκαιρίες και αδικείται από το αποτέλεσμα.

Με αυτά τα δεδομένα θα μπει ο Παναθηναϊκός στο γήπεδο της Λεωφόρου το βράδυ της Τετάρτης να υποδεχθεί την Κρητική ομάδα. Γνωρίζοντας τους κινδύνους, αλλά και μία έξτρα πίεση για το τρίποντο της νίκης που θα αποτελέσει και την απάντηση για το αν διαχειρίστηκε σωστά το αρνητικό αποτέλεσμα στη Νίκαια.

Ο Βέρμπιτς να φέρει και την αποτελεσματικότητα

Τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό είναι απλά και ούτε ανακαλύπτουμε την Αμερική. Αυτό που πρέπει να κάνει με τον ΟΦΗ είναι να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει. Ό,τι πλήρωσε στην αναμέτρηση με τον Ιωνικό πρέπει να αποφευχθεί στο προσεχές παιχνίδι. Την περασμένη Τετάρτη οι “πράσινοι” είχαν ευκαιρίες να “καθαρίσουν” το διπλό, πέταξαν στον κάλαθο των σκουπιδιών τις ευκαιρίες που δημιούργησαν και ο Ιωνικός με 1.5 φάση του έκανε το γκολ της ισοφάρισης.

Ο ΟΦΗ δεν θα κατέβει στη Λεωφόρο για να παίξει επιθετικά. Θα προσέξει πρωτίστως την άμυνά του και να “σβήσει” τα ατού των γηπεδούχων στη μεσαία γραμμή. Το ευχάριστο για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι η επιστροφή του ανεβασμένου Βέρμπιτς που σημαίνει ότι θα διατηρήσει το 4-2-3-1 με τον Μπερνάρ σε ρόλο “δεκαριού”. Ο Βραζιλιάνος ήταν ο καλύτερος παίκτης στο προηγούμενο παιχνίδι και δείχνει πλέον πως έχει προσαρμοστεί πλήρως στα “θέλω” του προπονητή του.

Με Βέρμπιτς, Μπερνάρ, Παλάσιος και Σπόραρ ο Παναθηναϊκός υπερτερεί του αντιπάλου, αυτό που χρειάζεται είναι να “πατήσει γκάζι”, να δημιουργήσει φάσεις απέναντι σε μία έτσι κι αλλιώς προβληματική άμυνα (από τις χειρότερες του πρωταθλήματος), από την οποία θα απουσιάσει ο τιμωρημένος Πραξιτέλης Βούρος.

Να μη δώσει δικαιώματα στους αντιπάλους

Τα πράγματα είναι απλά για τον Παναθηναϊκό ενόψει ΟΦΗ και αυτό το ξέρει καλύτερα απ’ όλους ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο τεχνικός του τριφυλλιού δεν είχε παράπονα ως προς τη συνολική εικόνα των παικτών του με τον Ιωνικό, αλλά στη νοοτροπία όσον αφορά στις τελικές φάσεις. Αν κάτι δούλεψε τις τελευταίες μέρες είναι ακριβώς αυτό: να αποκτήσει ξανά ο Παναθηναϊκός τον χαρακτήρα “killer” που είχε και του έδωσε το αήττητο, να αποκτήσει ξανά την αποτελεσματικότητα που “σκοτώνει” τον αντίπαλο.

Το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Παναθηναϊκός είναι να χάσει βαθμούς σε “back to back” παιχνίδι. Η καταστροφή δεν θα έρθει, αλλά θα δώσει δικαιώματα και κυρίως θα δώσει πάτημα στους αντιπάλους να συνεχίσουν την προσπάθεια αποδόμησης της πορείας του. Κι αυτό είναι ίσως το χειρότερο σε μία κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News