Παναθηναϊκός: Το comeback του 2022 και το μεγάλο όνειρο του 2023!

Sportday.gr

Ο Σταύρος Καραϊνδρος πραγματοποιεί την αποτίμηση της χρονιάς που φεύγει για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό και γράφει για το 2023 που έρχεται και πως αυτό θα αποδειχτεί… ιστορικό για το «τριφύλλι».

Σε ένα όμορφο κόσμο, αγγελικά και Παναθηναϊκά πλασμένο το ότι οι “πράσινοι” έκλεισαν το 2022 με ένα κύπελλο και έξοδο στην Ευρώπη θα συνιστούσε κανονικότητα. Ίσως και αποτυχία, ως προς τη συνολική αποτίμηση. Στον Παναθηναϊκό, όμως, των τελευταίων ετών που αναζητά αυτή τη ρημάδα την κανονικότητα, η χρονιά που έφυγε κλείνει με θετικό πρόσημο, ήταν η καλύτερη από όσες προηγήθηκαν και άφησε μπόλικα χαμόγελα αισιοδοξίας για το 2023.

Ο Παναθηναϊκός ήταν “ομάδα Γιοβάνοβιτς

Ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς -τούτο πρέπει να τονίζεται γιατί αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά- ήταν η ομάδα που έκανε πρωταθληματική πορεία στο προηγούμενο πρωτάθλημα, για να καταφέρει να καλύψει το χαμένο έδαφος, να κάνει το μεγάλο come back στα πλέι οφ με σπουδαίες νίκες και να κλειδώσει την έξοδο στην Ευρώπη. Είναι επίσης η ομάδα που κάνει πρωταθληματική πορεία και στο τρέχον πρωτάθλημα ούσα πρώτη και αήττητη. Κι αν οι δύο τελευταίες γκέλες με Ιωνικό και ΟΦΗ έφεραν μία κάποια απογοήτευση και μία σχετική ανησυχία που αφορά κυρίως την… καυτή ανάσα της δεύτερης ΑΕΚ, δεν παύει ο Παναθηναϊκός να είναι η καλύτερη ομάδα έως τώρα του πρωταθλήματος.

Το ίδιο ισχύει και για το προηγούμενο και δη για τα πλέι οφ. Ήταν μακράν η καλύτερη ομάδα του μίνι πρωταθλήματος, έμαθε από τα λάθη της, έσβησε τα αρνητικά αποτελέσματα της κανονικής περιόδου (και δεν ήταν και λίγα) και ουσιαστικά έβαλε τις βάσεις για να γίνει ο Παναθηναϊκός της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Από τότε φαινόταν, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του κυπέλλου επί του ΠΑΟΚ, ότι οι “πράσινοι” μπήκαν στις ράγες της κανονικότητας που λέγαμε και με αγωνιστική λογική, σωστές αποφάσεις και ψυχραιμία έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ανταγωνισμού.

Το μεγάλο κερδισμένο στοίχημα

Το κερασάκι στην τούρτα της περασμένης σεζόν ήταν το κύπελλο Ελλάδας, ήταν ο τίτλος που έλειπε τόσα χρόνια από την ομάδα του τριφυλλιού. Το 2014 η τελευταία κατάκτηση, πάλι επί του ΠΑΟΚ, 8 χρόνια μετά ήρθε το κύπελλο που αποτέλεσε επί της ουσίας την επιβράβευση της ομάδας του Γιοβάνοβιτς, της δουλειάς του προπονητή του Παναθηναϊκού και της προσπάθειας των ποδοσφαιριστών, εκ των οποίων οι περισσότεροι είχαν κριθεί ως ανέτοιμοι και “ελλιποβαρείς” για το μέγεθος του συλλόγου, αλλά υπό τις οδηγίες του “Ιβάν του τρομερού” ανέδειξαν τις αρετές τους και “ξεκλείδωσαν” τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά (η περίπτωση Αϊτόρ είναι ό,τι πιο ενδεικτικό).

Το μεγάλο στοίχημα που κέρδισαν οι “πράσινοι” την προηγούμενη χρονιά είναι η εμπιστοσύνη του κόσμου. Η “γέφυρα” που χτίστηκε και ο Παναθηναϊκός “πήρε πίσω” τους φιλάθλους του κυρίως με το ποδόσφαιρο που έπαιξε και την αγωνιστική υγεία που έβγαλε. Ο κόσμος της ομάδας αναγνώρισε τη συνολική προσπάθεια του επικεφαλής Ιβάν Γιοβάνοβιτς και στάθηκε στο πλευρό ακόμα και στα δύσκολα αποτελέσματα του προηγούμενου πρωταθλήματος που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να τινάξουν στον αέρα το όλο πρότζεκτ. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα γινόταν κάτι τέτοιο.

Αυτό το πρότζεκτ, λοιπόν, οι φίλαθλοι συνεχίζουν να στηρίζουν και σε αυτό το πρωτάθλημα, στον “μαραθώνιο” που διανύουμε, στον οποίο ο αρχικός στόχος έξοδος στην Ευρώπη και δεύτερη θέση έγινε “κατάκτηση του πρωταθλήματος”.

Ο Παναθηναϊκός είναι μέσα σε αυτό, το αποδεικνύει η πορεία του, το αναδεικνύει η αγωνιστική του συμπεριφορά και έτσι θα πορευτεί και το 2023. Ο πήχης ανέβηκε, οι απαιτήσεις επίσης, η πίεση θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και οι “πράσινοι” καλούνται να αντιμετωπίσουν κυρίως τους ίδιους τους εαυτούς τους και έπειτα τους ανταγωνιστές που θέλουν μανιωδώς να αποδομήσουν ό,τι κατάφεραν έως τώρα.

Ο πραγματικός στόχος για το 2023 είναι ένας

Ο στόχος του Παναθηναϊκού το νέο έτος δεν είναι να πάρει το πρωτάθλημα. Αυτό είναι στο βάθος, έχει δρόμο ακόμα. Ο στόχος είναι η σωστή διαδρομή προς την κατάκτηση του τίτλου και το “χτίσιμο” του χαρακτήρα που θα γιγαντώσει την επιθυμία και τις πιθανότητες. Ο πρώτος γύρος της εφετινής Super League ήταν άκρως επιτυχημένος όχι μόνο για το αήττητο, αλλά για τη σταθερότητα και τον “ατσάλινο” χαρακτήρα που γεννήθηκαν μέσα από αυτό.

Οι βάσεις για το 2023 υπάρχουν. Υπάρχουν και τα σύννεφα επειδή το +8 από την ΑΕΚ έγινε +4, αλλά έτσι είναι ο πρωταθλητισμός. Έχει προκλήσεις, απαιτήσεις και πίεση. Αυτή τη τελευταία καλείται να διαχειριστεί ο Γιοβάνοβιτς. “Το μεγαλύτερο θέμα που πρέπει να διαχειριστούμε είναι πως να αντέξουμε στην πίεση”, είχε δηλώσει πρόσφατα ο Σέρβος τεχνικός κάνοντας τον απολογισμό του πρώτου γύρου.

Αυτή την πίεση τη βρίσκουν πλέον μπροστά τους οι παίκτες και ο ίδιος ο Γιοβάνοβιτς όσο φτάνουμε στην τελική γραμμή. Αυτή η πίεση γεννιέται μέσα από τα αποτελέσματα, αλλά και την επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί η πρώτη θέση κι ας μην ήταν αυτοσκοπός στην αρχή της χρονιάς. Έγινε.

Να μη πετάξει στα σκουπίδια ό,τι έχτισε

Αν θέλουμε, όμως, να είμαστε ρεαλιστές το άμεσο που θέλει ο Παναθηναϊκός στο 2023 είναι μεταγραφές. Δεν γνωρίζουμε αν ο Γιοβάνοβιτς έγραψε γράμμα στον Άγιο Βασίλη, δεδομένα όμως χρειάζεται η ενίσχυση για να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν από τους τραυματισμούς, αλλά και για να βγει ποσοτικά (και ποιοτικά) η απαιτητική χρονιά.

Το να χάσεις το στόχο σου λόγω της ανωτερότητας του αντιπάλου είναι η κανονικότητα του αθλητισμού. Το να χάνεις το στόχο από δικά σου λάθη είναι μία ποδοσφαιρική αυτοχειρία. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι πια στις εποχές που αναζητούσε το… φλουρί για να κάνει καμιά μεταγραφή. Ιδού η Ρόδος λοιπόν, καλώς ήρθε ο (μεταγραφικός) Γενάρης. Να γίνει αυτό που πρέπει για να μπει καλά η χρονιά και για να μη πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων η προηγούμενη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News