Παναθηναϊκός: «Καθάρισε» τον Λεβαδειακό, να «καθαρίσει» και το μυαλό πριν από την ΑΕΚ

Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη που ήθελε στη Λιβαδειά για να μπει τέλος στο σερί ισοπαλιών και πάει στο… ντέρμπι αποδείξεων κόντρα στην ΑΕΚ κρατώντας την τύχη στα χέρια του.

Στη φάση που βρίσκεται ο Παναθηναϊκός το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό ήταν το “φάρμακο” που αναζητούσε για να πάρει την απαραίτητη δόση οξυγόνου για τη συνέχεια. Οξυγόνο, βέβαια, χρειάζονταν και οι φίλαθλοι μετά τη ρίξη δακρυγόνων από τους αστυνομικούς σε ένα παιχνίδι που σημαδεύτηκε περισσότερο από την αποπνικτική ατμόσφαιρα και τις λιποθυμίες παρά από το ποδόσφαιρο.

Αυτοσκοπός η νίκη

Ποδόσφαιρο, πάντως, ο Παναθηναϊκός δεν έπαιξε. Δεύτερο σερί ματς, μετά τον ΟΦΗ, που προβλημάτισε με τη συνολική του εικόνα. Μετά, όμως, από δύο σερί ισοπαλίες, ήρθε η νίκη και το θέαμα αυτή τη στιγμή περνάει σε δεύτερη μοίρα. Βλέπετε οι “πράσινοι” έχουν περάσει στη φάση του… αυτοσκοπού. Του αποτελέσματος, δηλαδή. Νίκη να είναι και όπως να ‘ναι.

Το πάθημα με τον Ιωνικό κυρίως έγινε μάθημα. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε απέναντι στον Λεβαδειακό και έπειτα μπήκε σε διαδικασία… διαχείρισης. Να προσέξει μη πάθει νέο κάζο και να αναζητήσει το δεύτερο γκολ. Η εικόνα, όμως, του β’ μέρους ήταν το “καμπανάκι” και ο λόγος προβληματισμού για τον Γιοβάνοβιτς. Πολλά και αδικαιολόγητα λάθη, μία τάση… αυτοχειρίας, σαν να έχει χάσει συνολικά η ομάδα την αυτοπεποίθησή της ακόμα κι αν είναι ανώτερη από τον αντίπαλο.

Αρχίζει και “θολώνει” το μυαλό

Δεν είναι μόνο θέμα μεταγραφών. Καλή η καραμέλα που πιπιλάμε όλοι, ναι είναι αλήθεια πως χρειάζονται μεταγραφές σε καίριες θέσεις στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, αλλά φαίνεται πως υπάρχει και θέμα ψυχολογίας. Ίσως γιατί οι παίκτες είναι σκασμένοι και δεν έχουν το καθαρό μυαλό, ίσως γιατί οι δύο συνεχόμενες απώλειες βαθμών έφεραν ένα έξτρα βάρος στις πλάτες τους. Φαίνεται ότι λείπει από τον Παναθηναϊκό η ατομική ενέργεια, η έμπνευση, το κάτι διαφορετικό. Φαίνεται σαν να μην έχει λύσεις όταν το μυαλό μπλοκάρει.

Ντέρμπι… αποδείξεων και σύγκρισης με την ΑΕΚ

Με αυτά και με αυτά, πάντως, ο Παναθηναϊκός παραμένει αήττητος και πήρε το τρίποντο που τον στέλνει με πλεονέκτημα στο ντέρμπι της επόμενης αγωνιστικής κόντρα στην ΑΕΚ. Δεν είναι δημοσιογραφικό κλισέ ούτε υπερβολή να τονίσουμε τη σημασία του συγκεκριμένου παιχνιδιού και να τον χαρακτηρίσουμε ως “τελικό”. Δεν είναι ο πρώτος της σεζόν, έχει δώσει κι άλλα κρίσιμα παιχνίδια (με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό για παράδειγμα, αλλά και με ΑΕΚ στον πρώτο γύρο). Είναι, όμως, μία αναμέτρηση… αποδείξεων. Για το ποια είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα και ποια αξίζει το πρωτάθλημα.

Δεν προκάλεσε ο Παναθηναϊκός αυτόν τον ανταγωνισμό. Οι “πράσινοι” δεν μπαίνουν στη διαδικασία της σύγκρισης, κοιτάζουν μόνο τα δικά τους αποτελέσματα και να κάνουν τη δουλειά. Το ιντριγκαδόρικο κοινό είναι αυτό που αρέσκεται σε τέτοιες συζητήσεις που αυξάνουν το ενδιαφέρον.

Εξακολουθεί να κρατάει την τύχη στα χέρια του

Ο Παναθηναϊκός θα πάει να παίξει στην έδρα της ΑΕΚ ένα δύσκολο παιχνίδι, με συγκεκριμένες συνθήκες. Ξέρει τι θα συναντήσει, ξέρει τι θα αντιμετωπίσει. Όλα εξαρτώνται από τον Παναθηναϊκό. Η ΑΕΚ έχει το άγχος, η ΑΕΚ είναι αυτή που θέλει το τρίποντο και θέλει να αποδείξει πως μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα. Αυτό που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός και οι ποδοσφαιριστές είναι να καθαρίσουν το μυαλό και να συγκεντρωθούν στο πλάνο.

Άπαντες γνωρίζουν πως την επόμενη Κυριακή δεν θα κριθεί το πρωτάθλημα. Θα κριθούν, ίσως, πολλά στο ψυχολογικό κομμάτι. Το πρωτάθλημα θα κριθεί στην αφετηρία των πλέι οφ, θα κριθεί στο μίνι πρωτάθλημα και -το σημαντικότερο- θα κριθεί στα παιχνίδια με τους θεωρητικά κατώτερους αντιπάλους. Εκεί την έχουν πατήσει τόσο ο Παναθηναϊκός όσο η ΑΕΚ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News