Παναθηναϊκός: Έπαιξε σαν πρωταθλητής κι έχασε ένα δικό του ντέρμπι

EUROKINISSI

Ούτε εξωγήινο ποδόσφαιρο είδαμε ούτε κάτι το τρομερό από την -κατά τα λεγόμενα κάποιων- καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο, όρισε το ντέρμπι, αλλά το έχασε μέσα από τα χέρια του με δικό του λάθος. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

Πριν από το ντέρμπι το must win πήγαινε στην ΑΕΚ λόγω της ήττας στους “Ζωσιμάδες” και του -7. Ουδείς έβαζε έξτρα πίεση στον Παναθηναϊκό αν και άπαντες στο “πράσινο” στρατόπεδο ήξεραν πως ήταν το δικό τους “do or die”. Nωρίς για να χρησιμοποιηθεί αυτή η φράση, αλλά βάσει συνολικής εικόνας στα τελευταία παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός πήγε στη Νέα Φιλαδέλφεια όχι μόνο για να πάρει αποτέλεσμα, αλλά να δείξει ότι μπορεί να το κάνει και ότι μπορεί να διεκδικήσει έως τέλους ένα πρωτάθλημα που έτσι κι αλλιώς το ορίζει ο ίδιος.

Ο Παναθηναϊκός έχασε ένα δικό του ματς. Δεν είναι υπερβολή. Δεν έκανε το σούπερ παιχνίδι, αλλά έγραψε ο ίδιος τη ροή του και είχε τις πιο καθαρές ευκαιρίες.

Με ψύχραιμο ποδόσφαιρο, ώριμη αντιμετώπιση και έξυπνη τακτική έκανε την ΑΕΚ να παίζει… εκτός έδρας, εγκλωβίζοντάς τη. Το να κόβεις την ορμή σε μία ομάδα σαν την εφετινή ΑΕΚ, ειδικά στην έδρα της, είναι το πλάνο που θα σου δώσει τον τίτλο. Κι όμως, ο Παναθηναϊκός έχασε το ντέρμπι από μία φάση και ένα δικό του λάθος. Αδράνεια της άμυνας, αδράνεια του Τσέριν, λάθος του Μπρινιόλι -δεν γίνεται να τρως τέτοιο γκολ από τέτοια γωνία- 1-0 και πάπαλα.

Η φάση του Ιωαννίδη στις καθυστερήσεις έμοιαζε σαν να του πήρε πίσω ό,τι του έδωσε στις καθυστερήσεις κόντρα σε Ολυμπιακό και ΟΦΗ. Στη θέση που βρίσκεται ο φορ του Παναθηναϊκού τα έκανε όλα τέλεια. Τέλειο και το πλασέ από πλάγια θέση, ένα δοκάρι δρόμος από την ισοπαλία, τη διατήρηση του αήττητου, τη διατήρηση του +7 και +10 από τους διώκτες.

Ο Παναθηναϊκός έχασε, αλλά το έκανε με τον τρόπο του. My way, που τραγουδούσε και ο Σινάτρα. Δε φοβήθηκε, έπαιξε σαν πρωταθλητής στην OPAP Arena και εν μέσω καπνογόνων, δακρυγόνων και κροτίδων λίγο έλειψε να φύγει όρθιος και να βάλει ακόμα πιο δύσκολα στους ανταγωνιστές.

Έχασε, αλλά δεν ηττήθηκε. Επανήλθε στις καλές εμφανίσεις, ήταν τακτικά (σχεδόν) άψογος, δεν φάνηκε καμία διαφορά με την ΑΕΚ σε σχέση με όσα ακούγαμε και διαβάζαμε όλο αυτό το διάστημα, δεν είδαμε και κανά εξωγήινο ποδόσφαιρο από τον αντίπαλο, αλλά στο τέλος μετράει το αποτέλεσμα.

Πλέον, ο ανταγωνισμός αυξάνεται, γιγαντώνεται θα λέγαμε. Το ίδιο και η πίεση. Ο Παναθηναϊκός καλείται να διαχειριστεί την πρώτη του ήττα, όπως κλήθηκε να διαχειριστεί και τις γκέλες με Ιωνικό και ΟΦΗ. Μόνο τα αποτελέσματα διώχνουν την όποια κρίση και οι “πράσινοι” δεν έχουν καιρό για… δράματα. Καραδοκεί ο ανεβασμένος και αήττητος μετά το Μουντιάλ, ΠΑΣ Γιάννινα. Δεν χωράει δεύτερη σερί απώλεια βαθμών γιατί η “ανάσα” της ΑΕΚ ακουμπάει το σβέρκο.

Το θετικό για τον Παναθηναϊκό από το αθηναϊκό ντέρμπι είναι ο χαρακτήρας που έβγαλε στο χορτάρι και η απόδοσή του που έκανε την ΑΕΚ και τους φίλους της να… ανεβάζουν παλμούς μέχρι να ακουστεί το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Το θετικό είναι ότι ο Παναθηναϊκός δούλεψε μετά την κακή εμφάνιση με τον Λεβαδειακό και εξακολουθεί να βγάζει την πρωταθληματική νοοτροπία που απαιτείται για να έρθει και ο τίτλος.

Το αρνητικό είναι η κακή εμφάνιση του Βέρμπιτς που δεν έκανε αυτά που ήθελε ο Γιοβάνοβιτς, το αρνητικό είναι οι δύο χαμένες ευκαιρίες με Μπερνάρ και Ιωαννίδη (σε ντέρμπι και δη εκτός έδρας δεν έχεις την πολυτέλεια να σπαταλάς τις φάσεις), το αρνητικό είναι ότι έβαλε στο παιχνίδι τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ σε μία κούρσα που είναι ξεκάθαρο πλέον ότι θα κριθεί στα πλέι οφ.

Στη ζυγαριά η πλάστιγγα γέρνει στα θετικά και στο τελικό ταμείο της βραδιάς ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχει ψηλά το κεφάλι για τη συνέχεια. Στην εξίσωση παραμένει η κουβέντα για μεταγραφές, είναι επικτακτική η ενίσχυση, “φωνάζει” για βοήθεια ο Γιοβάνοβιτς ώστε να αποκτήσει περισσότερους game changers. Με Βέρμπιτς αρνητικό, με Σπόραρ μακριά από το σκοράρισμα -τουλάχιστον στον βαθμό που περίμεναν όταν αποκτήθηκε- και με τον Αϊτόρ να παραμένει αναντικατάστος (ο game changer που λέγαμε), ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή φαντάζει πιο αδύναμος από τους αντιπάλους. Τα όπλα είναι περιορισμένα πάνω σε μία κρίσιμη καμπή που κάθε απώλεια μετράει. Θέλει μεταγραφές για να μπει ένα οριστικό τέλος στο ποια είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, αν και το βράδυ της Κυριακής αυτό απαντήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Εξωγήινοι δεν υπάρχουν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News