Παναθηναϊκός: Τα λάθη Γιοβάνοβιτς και Βαγιαννίδη και το… χάος μετά τον Μπερνάρ

Γιοβάνοβιτς Μπερνάρ ΠΑΟΚ
EUROKINISSI

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για τον Παναθηναϊκό της Τούμπας, τα λάθη που έκριναν την ήττα από τον ΠΑΟΚ και την -επικίνδυνη πλέον- καθυστέρηση στο θέμα των μεταγραφών.

Το πρώτο ημίχρονο στην Τούμπα έμοιαζε αυτό στην OPAP Arena. Ο Παναθηναϊκός διαβασμένος, υποψιασμένος και αποφασισμένος. Έκανε ό,τι ήθελε στην αριστερή πλευρά του ΠΑΟΚ και μέχρι να το πάρει χαμπάρι ο Λουτσέσκου ένα σουτ του Τσέριν ήρθε να προστεθεί στα δοκάρια των τελευταίων παιχνιδιών, σημάδι της ατυχίας που μαστίζει τον Παναθηναϊκό.

Στο δεύτερο μέρος Παναθηναϊκός δεν υπήρχε. Με Μπερνάρ και Κουρμπέλη εκτός, ο ΠΑΟΚ διάβασε αμέσως τις αδυναμίες του και πήρε την ορμή και την ψυχολογία. Ακόμα και το λάθος του Βαγιαννίδη να μην ερχόταν, το ματς “μύριζε” πιο πολύ στο 1-0, παρά στο 0-1. Ή τουλάχιστον στην ισοπαλία που αν ερχόταν θα ήταν περισσότερο… ηρωική για τον Παναθηναϊκό παρά απόρροια της τακτικής του. Τώρα, το 2-0 είναι βαρύ κι ασήκωτο.

Δεν έκανε μόνο ο Βαγιαννίδης λάθος

Αν πρέπει να “καταδικάσουμε” τον Βαγιαννίδη για το λάθος του στη φάση του γκολ τότε θα πρέπει να “καταδικάσουμε” και τον Γιοβάνοβιτς για τη διπλή αλλαγή που άλλαξε το παιχνίδι της ομάδας του. Χωρίς Κουρμπέλη και Μπερνάρ… χάθηκαν τ’ αυγά και τα πασχάλια. Τέτοια ώρα, όμως, δεν χωράνε “καταδίκες”, χρειάζεται σύνεση και ψυχραιμία.

Ο Παναθηναϊκός ξέρει να αντιδρά, το έκανε μετά την ήττα από την ΑΕΚ. Πήγε στα Γιάννενα, έπαιξε την μπάλα του, έβγαλε χαρακτήρα, πήρε το ματς έστω κι από το πέναλτι (αφού πρώτα έχασε τα άχαστα). Το ίδιο οφείλει να κάνει και στα επόμενα δύο παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο. Αμφότερα κρίσιμα και δύσκολα, ένα κλικ πιο πάνω σε κρισιμότητα και “must win” χαρακτήρα αυτό της Κυριακής για το πρωτάθλημα. Με την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ να ακολουθούν ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να ορίζει τη μοίρα του κι ένα στραβό αποτέλεσμα με τον Δικέφαλο την Κυριακή “βάζει φωτιά” στο πρωτάθλημα. Τους βάζει όλους στο παιχνίδι! “Μπουρλότο” που έλεγε και η Σαπφώ Νοταρά.

Η γκρίνια δεν είναι καλός οιωνός

Αν, όμως, άφησε κάτι σοβαρό το χθεσινό παιχνίδι που μοιάζει με φυτίλι για τη βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί είναι η αρχή μίας γκρίνιας για τις καθυστερημένες αποφάσεις του Γιοβάνοβιτς όσον αφορά στις μεταγραφές. Είναι και το ρημάδι το ματς που σε “ξεγυμνώνει” και δεν μπορείς να κρυφτείς. Ο Καμπετσής δεν είναι ο τρίτος φορ που μπορεί να σηκώσει το βάρος των απαιτήσεων και ο Μπερνάρ είναι μόνος του και μετά το χάος. No Μπερνάρ no party, βγήκε και το κέντρο του Παναθηναϊκού έμοιαζε με το Τατόι πριν από τις εργασίες. Κρανίου τόπος.

Ήδη ακούγονται οι πρώτες “φωνές” από τον κόσμο, όχι γιατί δεν στηρίζουν τον Γιοβάνοβιτς, αλλά γιατί βλέπουν τις χαμένες ευκαιρίες και τα χαμένα παιχνίδια και είναι λογικό να τους λούζει κρύος ιδρώτας. Το τελευταίο πράγμα που θέλει συνολικά ο οργανισμός του Παναθηναϊκού είναι να μπει στη δίνη της εσωστρέφειας και της μεμψιμοιρίας ειδικά τώρα, στην πιο κρίσιμη καμπή της χρονιάς.

Μοιάζει «άδειος» απέναντι στον ανταγωνισμό

Μόνος του ο Παναθηναϊκός γέννησε τις απαιτήσεις εφέτος. Μόνος του δημιούργησε τις προσδοκίες. Με το σπαθί του, αλλά φαίνεται πια ότι ξεμένει από λύσεις. Οι αντίπαλοι τον “διαβάζουν”, ο Ρούμπεν έχει πάντα δύο παίκτες πάνω του, ο Μπερνάρ μόνο σπαθιά δεν έχει καταπιεί, Χουάνκαρ και Τσέριν είναι ντεφορμέ, ο Σπόραρ… αγνοείται, o Παλάσιος δεν έχει “επιστρέψει” μετά τον τραυματισμό, ο Βέρμπιτς παραμένει η μεγαλύτερη απογοήτευση την τρέχουσα σεζόν και οι “πράσινοι” μοιάζουν αποδυναμωμένοι σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Δείτε για παράδειγμα τον ΠΑΟΚ. Μπήκε ο Τάισον, σκόραρε μετά από 1 λεπτό. Μεταγραφή Ιανουαρίου. Ο Παναθηναϊκός ακόμα δεν έχει πάρει κάτι από τις δύο που έχει κάνει, αναζητώντας εξτρέμ και φορ. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού βλέπει οι αντίπαλοι να αποκτάνε λύσεις, να γεμίζουν τα “οπλοστάσιά” τους και την ίδια ώρα ακούνε και διαβάζουν πως ο Γιοβάνοβιτς καθυστερεί παρά το γεγονός ότι φέρεται να έχει το “οκ” από την ιδιοκτησία για να ενισχύσει σημαντικά την ομάδα. Κι αυτή η φημολογία θα φουντώνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το να χάνεις από λάθος ποδοσφαιριστή συμβαίνει. Και φυσικά δεν θα τον κρεμάσουμε τον Βαγιανίδη. Το να χάνεις από λάθος του προπονητή, επίσης συμβαίνει. Στήριξη στον Γιοβάνοβιτς. Το να χάνεις, όμως, γιατί βλέπεις… τα τρένα να περνούν είναι καθαρά ατομική ευθύνη. Βγάζεις τα μάτια σου με τα ίδια σου τα χέρια, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός. Και τούτο συνιστά “εγκληματική ενέργεια”.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News