Παναθηναϊκός: Ο πρωταθλητισμός απαιτεί ηχηρή αντίδραση και γερά στεγανά

Γιάννης Αλαφούζος
EUROKINISSI

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για την ανάγκη να υψωθεί από τη διοίκηση μία «ασπίδα» στο ποδοσφαιρικό τμήμα για να προστατευτεί το πρότζεκτ και -κυρίως- ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Ο πρωταθλητισμός είναι κάτι σαν το ποδήλατο, δεν ξεχνιέται. Ειδικά όταν μιλάμε για ομάδες επιπέδου Παναθηναϊκού. Και υπάρχει και η φράση του Άλμπερτ Άινσταϊν: «Η ζωή είναι σαν το ποδήλατο. Για να κρατήσεις την ισορροπία σου πρέπει να προχωράς συνεχώς».

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, ανέβηκε ξανά στη σέλα μετά από πολλά χρόνια και εφέτος κάνει ξανά πρωταθλητισμό. Δεν ειπώθηκε ποτέ σαν στόχος κάτι τέτοιο, η 2η θέση ήταν η οριοθέτηση από πλευράς τεχνικής ηγεσίας, αλλά το αήττητο γεννάει προσδοκίες και η διψήφια διαφορά από τον δεύτερο αλλάζει τη συζήτηση. Δεν μπορεί να είσαι μπροστά από τους διώκτες και να πεις ότι δεν πάνω για πρωτάθλημα.

Διαχείριση κρίσης

Το θέμα για τον εφετινό Παναθηναϊκό είναι πως επειδή έχει περάσει καιρός από την εποχή που η διεκδίκηση της 1ης θέσης ήταν κανονικότητα, χρειάζεται μία ανάλογη προσαρμογή στα νέα δεδομένα και μία… επανάληψη της ύλης.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε ένα μονοπάτι που πρέπει να διαχειριστεί την αγωνιστική κρίση και τούτο είναι το δεδομένο, αυτό που φαίνεται. Μεταγραφές είναι το «φάρμακο» και ένα πλάνο για να φορμαριστεί ξανά ως σύνολο ο Παναθηναϊκός.

Το άλλο είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Τα στεγανά που οφείλει να κλείσει ως οργανισμός ο Παναθηναϊκός, να χτίσει τη νοοτροπία πρωταθλητή και να προστατευτεί η ομάδα. Τα αρνητικά αποτελέσματα φέρνουν γκρίνια, η γκρίνια αναπτύσσει τα σενάρια συνωμοσίας και τα σενάρια συνομωσίας δημιουργούν μία κατάσταση καταστροφολογίας.

Ας μη κοροϊδευόμαστε, όλοι ακούμε δεξιά κι αριστερά διάφορα για τον εφετινό Παναθηναϊκό. Πότε προέκυψαν αυτά; Όταν άρχισαν τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα και η προβληματική αγωνιστική εικόνα. Πού ήταν όλα αυτά τα κουτσομπολιά καφενειακού επιπέδου; Πουθενά.

Οι νίκες, ως γνωστόν, φέρνουν χαμόγελα, αυτοπεποίθηση και γιγαντώνουν μία ομάδα. Τα «στραβοπατήματα» φέρνουν την αποδόμηση, τον προβληματισμό και δίνουν δικαιώματα σε κάθε λογής σενάρια που διατηρούν τη συνωμοσιολογία.

Να προστατευτεί ό,τι χτίζεται την τελευταία διετία

To ότι ο Παναθηναϊκός θέλει μεταγραφές, το ξέρουμε. Το ότι χρειάζεται ενίσχυση για να υπάρχει βάθος στον πάγκο που θα αντέξει τον πρωταθλητισμό, επίσης. Πέραν, όμως, από τους «Μαντσίνιδες» και τη μεταγραφολογία, υπάρχει και κάτι άλλο σημαντικό. Για να επανέλθουν οι «πράσινοι» στην κανονικότητά τους πρέπει να φτιάξουν και τα απαιτούμενα στεγανά. Να προστατευτεί η ομάδα από κάθε λογής «εχθρούς» που προσπαθούν να «χτυπήσουν» σε μία ευάλωτη στιγμή.

Όχι να κρυφτούν τα όποια προβλήματα κάτω από το χαλάκι. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει ανάγκη από «ψιμυθιολόγους» που θα καλλωπίζουν καταστάσεις. Έχει ανάγκη από την «ασπίδα» που θα υψωθεί και δεν θα αγγίζει τίποτα το ποδοσφαιρικό τμήμα, τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και τη δουλειά που γίνεται. Και αυτό είναι δουλειά της διοίκησης και δη της κεφαλής. Να βγει μπροστά, να βγάλει αντίδραση, να «φωνάξει» την παρουσία της. Φαντάζει απλό, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο. Όπως μία διαρροή που δεν γνωρίζεις από πού προέρχεται…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News