Παναθηναϊκός: Η απάντηση για τη Λεωφόρο και το «πρέπει» για το Καραϊσκάκη

ΠΑΟ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΦΑΣΗ
EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός πάει να παίξει στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό με συγκεκριμένες συνθήκες και συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και με στόχο να δώσει απαντήσεις και για το παιχνίδι του πρώτου γύρου.

Mία και μόνο ανταγωνιστική εμφάνιση σε ντέρμπι που άξιζε τη νίκη έχει εφέτος ο Ολυμπιακός. Σε αυτό του πρώτου γύρου στη Λεωφόρο κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ένα γύρο μετά, ο Ολυμπιακός υποδέχεται τους «πράσινους» με διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τα τελευταία χρόνια και με την πίεση να πάρει το πρώτο του εφετινό ντέρμπι.

Ηττα-ισοπαλία με ΠΑΟΚ, ισοπαλία και μία εκκρεμότητα με ΑΕΚ, ισοπαλία με Παναθηναϊκό. Αυτός είναι ο έως τώρα απολογισμός του Ολυμπιακού. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός νίκη-ήττα με ΑΕΚ, νίκη-ήττα με ΠΑΟΚ, ισοπαλία με Ολυμπιακό.

Οι συνθήκες είναι υπέρ του Παναθηναϊκού

Θα πείτε πως τα ντέρμπι, τελικά, είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά στο εφετινό, συγκλονιστικό, πρωτάθλημα. Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι οι «μεγάλοι» χάνουν βαθμούς με τους μικρομεσαίους ή ακόμα και με τους μικρούς, ναι το εφετινό πρωτάθλημα κρίνεται στα ντέρμπι.

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, πάει υπό διαφορετικές συνθήκες εφέτος στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Δεν κυνηγάει, τον κυνηγούν. Την μεγαλύτερη πίεση την έχει ο αντίπαλος, ο οποίος βέβαια την τρέχουσα σεζόν έχει δείξει πως στην πίεση δεν μπορεί να βγάλει ενέργεια. Η πραγματικά δυνατή εμφάνιση του Ολυμπιακού εφέτος στα λεγόμενα μεγάλα παιχνίδια ήταν στην έδρα του Παναθηναϊκού.

Οι «πράσινοι» ξέρουν τι θα συναντήσουν, ο Γιοβάνοβιτς γνωρίζει τον Ολυμπιακό και ο Μίτσελ τον Παναθηναϊκό. Δεν έχουν να κρύψουν και πολλά πλέον οι δύο προπονητές. Αυτό που κρύβεται και φαίνεται μόνο με το σφύριγμα της σέντρας είναι το πάθος που θα βγάλεις στο χορτάρι σε τέτοια ματς.

Δεύτερη φορά με τον ίδιο αντίπαλο μία κακή βραδιά δεν χωράει. Ο Παναθηναϊκός ξέρει που πρέπει να «χτυπήσει». Πλέον… όλη η Ελλάδα το ξέρει. Η άμυνα του Ολυμπιακού δεν είναι άτρωτη, ίσα-ίσα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.

Ο αγώνας της Λεωφόρου πρέπει να αποτελέσει το μάθημα για τον Παναθηναϊκό. Πάθημα δεν ήταν, λυτρώθηκε στο φινάλε με το πέναλτι του Σπόραρ, αλλά η γενικότερη εικόνα, αν θυμάστε καλά, είχε φέρει το πρώτο σοβαρό «πλήγμα» στην ομάδα του Γιοβάνοβιτς. Το 1-1 στο 13ο λεπτό των καθυστερήσεων και ο ενθουσιασμός της διατήρησης του αήττητου «έκρυψαν» ό,τι άφησε πίσω του εκείνο το ντέρμπι.

Δεύτερη φορά με τον ίδιο αντίπαλο μία κακή βραδιά, δεν χωράει. Ο Παναθηναϊκός ξέρει που πρέπει να «χτυπήσει». Πλέον… όλη η Ελλάδα το ξέρει. Η άμυνα του Ολυμπιακού δεν είναι άτρωτη, ίσα-ίσα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και υπάρχουν τα πρόσφατα παραδείγματα, στα οποία μπορούν να «πατήσουν» οι «πράσινοι», με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

O Παναθηναϊκός δεν πρέπει να κατέβει με παθητικό ρόλο

Ο Ολυμπιακός δεν αντέχει την πίεση του αντιπάλου. Βγάζει έναν ανεξήγητο πανικό που μπορεί να δημιουργήσει πλεονεκτήματα για τον Παναθηναϊκό. Και η ουσία είναι ακριβώς εδώ: οι «πράσινοι» δεν πρέπει να παραταχθούν στο Καραϊσκάκη με στόχο να μη χάσουν, αφήνοντας τον Ολυμπιακό να κάνει το παιχνίδι του, αλλά να κάνουν ό,τι δεν έκαναν στη Λεωφόρο. Να εκμεταλλευτούν τη συνθήκη που έχει δημιουργηθεί τώρα βάζοντας επί της ουσίας τον αντίπαλο σε μία διαδικασία… πανικού.

Τα πλεονεκτήματα του Ολυμπιακού είναι η μεσοεπιθετική του γραμμή και η έδρα. Τα πλεονεκτήματα του Παναθηναϊκού είναι ότι έχει παίκτες για να δημιουργήσει τα απαιτούμενα «ρήγματα» στην «ερυθρόλευκη» άμυνα και ότι πηγαίνει στο Φάληρο όντας στην πρώτη θέση, με πρωταθληματική αυτοπεποίθηση και με την ψυχολογία ανεβασμένη μετά τις τελευταίες νίκες.

Ναι, τα έχουμε ξαναπεί, δεν κρίνει το πρωτάθλημα αυτό το ντέρμπι. Τρεις αγωνιστικές έμειναν μέχρι το φινάλε της κανονικής περιόδου, πέντε πάνω, πέντε κάτω έχουν διαμορφωθεί οι διαφορές. Όλα θα κριθούν στα πλέι οφ, εκεί όπου θα έχει μόνο ντέρμπι. Σαν αυτό του Σαββάτου. Για τον Παναθηναϊκό, που τα ολοκληρωώνει για την κανονική διάρκεια, είναι ένα μεγάλο τεστ αντοχών και απαιτήσεων. Είναι το ματς με όλη την ιδιαιτερότητα της «αιώνιας» κόντρας που έρχεται ως μεγάλη ευκαιρία για μία εμφατική απάντηση εκεί που πρέπει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News