Παναθηναϊκός: Διαμόρφωσε το πλάνο του όταν κατάλαβε ότι δεν «έχει» την ΑΕΚ

EUROKINISSI

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για την εικόνα του Παναθηναϊκού στο χθεσινό ντέρμπι με την ΑΕΚ, τη διαιτησία, τον Αλμέιδα που… έπαθε Λουτσέσκου και τη μάχη μέχρι το φινάλε με παιχνίδια-παγίδες.

H φάση του Μπερνάρ με τον Ρότα είναι από αυτές που έχουν συμβεί δεκάδες φορές στο εφετινό πρωτάθλημα και δικαίως αναρωτιέσαι γιατί δεν υπήρξε χρήση VAR. Ο Μουκουντί έπρεπε να αποβληθεί με δεύτερη κίτρινη, κάτι που παραδέχθηκε προς τιμήν του ο Ματίας Αλμέιδα λίγα λεπτά αφού ο επίσημος λογαριασμός της ΑΕΚ στο facebook ανέβασε το post game του αγώνα και στάθηκε -προφανώς- μόνο στη φάση του Μπερνάρ.

Eιρήσθω εν παρόδω, η… λουτσέσκικη αναφορά του Αλμέιδα για τη διαιτησία και για “δώρα στον Παναθηναϊκό” έφερε τον Γιοβάνοβιτς ως τον μοναδικό που συνεχίζει με ήθος και κρατάει επίπεδο. “Εμεινα ο τελευταίος των Μοϊκανών, έμεινα τελευταίος”, είπε χθες έκπληκτος όταν πληροφορήθηκε τις δηλώσεις του προπονητή της ΑΕΚ. “Μην υποτιμάτε την ομάδα του”, θα έπρεπε να συμπληρώσει, αλλά αφήστε το, το κρατάει για το τέλος.

Αυτά ως προς τη διαιτησία, κόντρα στο κλισέ “κρατάμε τα καλύτερα στο τέλος”, για να ξεμπερδεύουμε με αυτή τη κουβέντα για ένα ντέρμπι που είχε πολλά περισσότερα από τον Πορτογάλο διαιτητή για να ασχοληθούμε.

Η ΑΕΚ τον ανάγκασε να παίξει για την ισοπαλία

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, μπήκε στο ματς αγχωμένος, νευρικός και ίσως κουρασμένος, δείχνοντας πολλές φορές ότι οι παίκτες έχουν φτάσει ή και ξεπεράσει τα όριά τους. Το έβλεπες ακόμα και στις κοντινές πάσες, δεν αναφερόμαστε στις μεταβιβάσεις, αλλά στη δύναμη μίας πάσας που η μπάλα μετά δυσκολίες έφτανε στον συμπαίκτη.

Η ΑΕΚ με όλα τα στραβά κι ανάποδα που έπαθε πριν από τον αγώνα απέδειξε πως είναι η πληρέστερη ομάδα του πρωταθλήματος. Με αλλαγές στην ενδεκάδα, με αλχημείες από τον Αλμέιδα στη διάρκεια του ματς (έπαιζε χωρίς κλασικό δεξί μπακ μετά την έξοδο του Ρότα) πήγε το παιχνίδι εκεί που ήθελε, ήταν καλύτερη, είχε καθαρές ευκαιρίες, είχε τις καλύτερες προϋποθέσεις για το γκολ. Xgoals πείτε το, ας το πείτε όπως θέλετε, στη Λεωφόρο η ΑΕΚ ήταν καλύτερη και άξιζε τη νίκη. Και ήταν η πρώτη φορά στα τέσσερα ματς των δύο μονομάχων του τίτλου που η ΑΕΚ ήταν τόσο ξεκάθαρα ανώτερη του Παναθηναϊκού.

Το θέαμα δε σου δίνει πάντα τίτλους

Ταυτόχρονα, όμως, το ντέρμπι μάς έδειξε και τον τρόπο που μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός ή, για να το θέσουμε καλύτερα, τον τρόπο που μπορεί να το χάσει η ΑΕΚ. Δύο φορές στο Καραϊσκάκη, μία στην Τούμπα και μία, χθες, στη Λεωφόρο, για να μη βάλουμε άλλα παιχνίδια στη συζήτηση, που η ΑΕΚ ήταν ανώτερη, αλλά δεν πήρε τη νίκη. Την ίδια στιγμή μπορούμε να αραδιάσουμε πολλά παιχνίδια του εφετινού Παναθηναϊκού που δεν ήταν καλύτερος του αντιπάλου, αλλά πήρε το τρίποντο ή έστω τον βαθμό της ισοπαλίας. Τα δύο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, πριν από το 2-0, το χθεσινό 0-0 με την ΑΕΚ, τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Στη ζυγαριά η ΑΕΚ φαντάζει πιο πάνω από τον Παναθηναϊκό, στην ουσία οι «πράσινοι» είναι πιο δύσκολη ομάδα να αντιμετωπίσεις γιατί πάνω στη “στραβή” του ματς μπορεί να διαμορφώσει το παιχνίδι της και να αλλάξει τα πλάνα της.

Αναφέρθηκε στο προηγούμενο σχόλιο, πριν από τον αγώνα, το θέμα είναι τι θέλει ο Παναθηναϊκός από αυτό το ντέρμπι και όχι πως θα το πάρει. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς μπήκε προφανώς για να διεκδικήσει τη νίκη, τα πράγματα στράβωσαν από νωρίς, οι «πράσινοι» συνέχισαν στο μοτίβο «να διεκδικήσω τη νίκη χωρίς να είμαι καλύτερος» και όταν είδαν ότι η ΑΕΚ είναι κοντά στο διπλό τότε τα πλάνα άλλαξαν και με τις αλλαγές του Γιοβάνοβιτς έμεινε το 0-0 με ευκολία. Δείτε τον Παναθηναϊκό πριν από το 70ο λεπτό και μετά το 70ο λεπτό.

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, είναι μία ομάδα που προχώρησε στο εφετινό πρωτάθλημα με ένα πράγμα ως στόχο: νίκες, αλλά αν δεν μπορείς τουλάχιστον να μη χάσεις. Χθες δεν έπαιξε για την ισοπαλία, η ΑΕΚ τον ανάγκασε.

Ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα θα μπορούσαν να πουν οι φίλοι του τριφυλλιού μετά το τέλος του ντέρμπι της Λεωφόρου. Η ισοβαθμία διατηρήθηκε, το ίδιο και το μικρό πλεονέκτημα του Παναθηναϊκού. Τρία ματς έχει να δώσει, τρεις νίκες θέλει και δεν χρειάζεται να κοιτάζει την ΑΕΚ. Τρεις νίκες θέλει και η ΑΕΚ, αλλά θα έχει το… τρανζιστοράκι στα παιχνίδια του Παναθηναϊκού.

Τα δύο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και ο Άρης

Αμφότερες οι ομάδες θα παίξουν με τον Ολυμπιακό. Πλεονέκτημα για την ΑΕΚ ότι το ντέρμπι γίνεται στη Νέα Φιλαδέλφεια, πλεονέκτημα για τον Παναθηναϊκό το άδειο Καραϊσκάκη. Η ΑΕΚ έχει το εύκολο που δεν έχει ο Παναθηναϊκός πια, αυτό με τον Βόλο. Και οι δύο θα παίξουν με τον Άρη, εντός το τριφύλλι, εκτός η ΑΕΚ σε ένα ματς που δυνητικά είναι πιο δύσκολο από αυτό που θα δώσει ο Παναθηναϊκός με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο. Ισως και πιο δύσκολο από το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό.

Τα περιθώρια στενεύουν και η πίεση γιγαντώνεται. Εδώ ακριβώς γεννάται το ερώτημα αν ο άβγαλτος σε πρωταθλητισμό Παναθηναϊκός θα αντέξει μέχρι τον τερματισμό. Η ΑΕΚ δείχνει να έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά πως ο αντίπαλος κάπου θα χάσει βαθμούς. Πρωτίστως, όμως, πρέπει να κοιτάξει τα του οίκου της και να διορθώσει αυτό που αναφέρθηκε πιο πάνω: οι απώλειες βαθμών σε παιχνίδια που είναι καλύτερη. Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη, το μόνο που έχει να κάνει είναι να διαψεύσει την ΑΕΚ. Τόσο απλά.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News