Παναθηναϊκός: «Ψεκασμένος» ή βλαξ;

EUROKINISSI

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για το φαινόμενο των social media που γιγαντώνουν την ανοησία του καθενός που αναπτύσσει θεωρίες συνομωσίας.

Το μεγαλύτερο πλήγμα σε αυτό το πρωτάθλημα που παρακολουθούμε και μας αρέσει να το χαρακτηρίζουμε από το καλύτερο της 20ετίας έως το καλύτερο όλων των εποχών, είναι τα social media. Είναι η γενίκευση των καφενειακών συζητήσεων που ανέκαθεν υπήρχαν, αλλά στο γενικότερο φάσμα ενός ατελείωτου χώρου όπως το διαδίκτυο, αυτές οι συζητήσεις γιγαντώνονται και αν μη τι άλλο σου θολώνουν το μυαλό.

Άναρθρες κραυγές

Από το πρωί του Σαββάτου όταν προέκυψε η είδηση για κρούσματα κορωνοϊού στον Παναθηναϊκό, ένα συγκεκριμένο «στρατόπεδο» άρχισε τις άναρθρες κραυγές και ξεκίνησε την κουβέντα περί ηθικολογίας. Όποιος έχει κοντά δοκάρια, έ κοντή μνήμη, τον βολεύει αυτό. Ξεχνάει. Σε βάθος χρόνου, όμως, αν ανατρέξετε σε αυτό το συναρπαστικό, αλλά και πολύπαθο πρωτάθλημα στο οποίο ο Παναθηναϊκός κρατάει την καλύτερη δυνατή στάση παρά το γεγονός ότι είχε ουκ ολίγες αφορμές για να το κάνει «μπουρλότο» με τη φωνή της Σαπφούς Νοταρά, θα καταλάβετε ότι αυτός που φωνάζει πρώτος, σαν έτοιμος από καιρό περιμένοντας την αφορμή, είναι αυτός που ξέρει ότι ο δρόμος έως εδώ δεν ήταν με το… σταυρό στο χέρι.

Όταν επί της ουσίας βάζεις στο τρυπάκι της… παράνοιας και τον ίδιο σου τον προπονητή, ο οποίος κάνει λόγο για «δώρα» και ειρωνεύεται τον αντίπαλο συνάδελφο για το χαμόγελό του, τότε κάτι πάει στραβά. Οκ, είναι εύλογη η δίψα των ομάδων να κατακτήσουν το πρωτάθλημα, αλλά όταν αυτή η δίψα σε μεταμορφώνει σε κάτι άλλο που χρόνια κατηγορούσες τότε υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί το dna σου. Γλυκαίνεσαι, όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός.

Ο Παναθηναϊκός απέναντι στην παράνοια

Από χθες, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός έχει μπει στη θέση του… κατηγορούμενου επειδή μόνο οι πόρτες στο Κορωπί δεν έχουν κολλήσει κορωνοϊό. Μπήκε στην κουβέντα ακόμα και το… αντριλίκι, η ΑΕΚ έπαιξε με προβλήματα στη Λεωφόρο γιατί να μη το κάνει και ο Παναθηναϊκός; Εκτός αν η ίωση με τον κορωνοϊό είναι το ίδιο πράγμα. Εκτός αν οι περιπτώσεις Γκανέα και Νάρεϊ ξεχάστηκαν από τους «δικαστές» και «ταλιμπάν» των social media.

Εκτός αν ξεχάσαμε πως οι ίδιοι έλεγαν ότι ο Ολυμπιακός θα «δώσει» το παιχνίδι στον Παναθηναϊκό αναπτύσσοντας θεωρίες συνομωσίας. Είπαμε, το εφετινό πρωτάθλημα έχει όλα τα συναρπαστικά στοιχεία για να μείνει στην ιστορία έως το καλύτερο, αλλά συνάμα έχει πορώσει επικίνδυνα τους έτσι κι αλλιώς «ψεκασμένους» που βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να «πυροβολούν» με τις ανοησίες του.

Επειδή, λοιπόν, ο κάθε πληκτρολομάγκας θεωρεί πως όλοι πολεμούν την ομάδα του, καλούμαστε όλοι οι υπόλοιποι να μιλάμε για τα αυτονόητα και να προσπαθούμε να εξηγήσουμε πως ο Παναθηναϊκός, αλλά και κάθε ομάδα που θα περνούσε παρόμοια ταλαιπωρία, είναι λογικό να να μη θέλει να υποχρεώσει τους αθλητές να παίξουν με κορωνοϊό. Ειδικά ο Παναθηναϊκός που λόγω Γκανέα έχει καεί στο χυλό και φυσάει και το γιαούρτι.

Ηθικά και νόμιμα έκανε το σωστό

Οι «πράσινοι» θέλουν να πάρουν το πρωτάθλημα, αλλά θέλουν να το πάρουν μέσα στο γήπεδο. Ούτε μαγκιές θα κάνουν βάζοντας να παίξουν ποδοσφαιριστές που έχουν ίωση ούτε θα χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι κάθε αστεία δικαιολογία ούτε θα μπουν στη διαδικασία του «ναι, αλλά εσείς» που είναι η σημαία των ανταγωνιστών. Ό,τι έκανε από χθες είναι νόμιμο και ηθικό, αλλά φαίνεται ότι η επιστροφή του Παναθηναϊκού στην κανονικότητα όπως επιτάσσει η ιστορία του και το μέγεθός του ξεβόλεψε πολλούς.

Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε πρώτος την κανονική διάρκεια με το σπαθί του και μέσα στο γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός είναι πρώτος στα πλέι οφ και ορίζει την τύχη του στο πρωτάθλημα πάλι με το σπαθί του. Πληρώνοντας τα δικά του λάθη ή και τα λάθη άλλων εις βάρος του. Ο Παναθηναϊκός είχε πολλούς λόγους να «ανατινάξει» το πρωτάθλημα, δεν το έκανε. Γιατί πρωτίστως έχει στην άκρη του πάγκου έναν άνθρωπο την επιτομή της ηθικής και του fair play. Έναν άνθρωπο που τώρα καλείται να βρει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα για το ντέρμπι που ανεξήγητα μετατέθηκε για τη Δευτέρα, με τα κρούσματα να παραμένουν και τα προβλήματα να γιγαντώνονται. Είναι κάποιες φορές που ακόμα και ο Τσιόδρας θα τραβούσε τα μαλλιά του.

Για να παραφράσουμε, λοιπόν, το περίφημο εκείνο εξώφυλλο από το μακρινό 1994 που αφορούσε τον συγχωρεμένο Αλκέτα Παναγούλια -«άσχετος ή βλαξ»- λόγω της εικόνα της Εθνικής στο τότε Παγκόσμιο Κύπελλο, αναρωτιόμαστε: ψεκασμένος ή βλαξ;

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News