Νταμπλ ΑΕΚ: Έχει πάρει φόρα και… δεν τους βλέπει!

eurokinissi

Η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο με τον τρόπο που, πιθανόν, θα τον κατακτούσε ο ΠΑΟΚ και έδειξε πως δεν μασάει ούτε στα δύσκολα ούσα η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα.

Η ΑΕΚ κατέβηκε να παίξει τον τελικό με τον τρόπο της. Από το 6ο λεπτό και μετά ο τρόπος διαφοροποιήθηκε, η ΑΕΚ πήρε το κύπελλο με τον τρόπο που, πιθανόν, θα το έπαιρνε ο ΠΑΟΚ. Για πρώτη φορά την εφετινή σεζόν η ομάδα του Αλμέιδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία δύσκολη κατάσταση και να βγει έξω από τα ποδοσφαιρικά της “πιστεύω”.

Κερδίζει και με τρόπο που δεν έμαθε

Η ΑΕΚ έδειξε στο Πανθεσσαλικό ότι εφέτος ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Η ομάδα που προσέφερε θέαμα, η ομάδα που έδειξε ένα διαφορετικό στιλ ποδοσφαίρου στη χώρα μας, η ομάδα που ακόμα κι αν έμεινε με 10 παίκτες μόλις από το 6ο λεπτό συμβιβάστηκε αμέσως στο νέο της ρόλο και έφτασε δικαίως στην κατάκτηση του τίτλου.

Αυτό που έκανε η ΑΕΚ στον τελικό ίσως να είναι μεγαλύτερο κατόρθωμα από αυτό που πέτυχε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Σε νοκ άουτ ματς το να παίζει με 10 παίκτες σχεδόν από τη σέντρα και απέναντί σου να έχεις μία ομάδα που διεκδικούσε το μοναδικό τίτλο που της έμεινε, δεν είναι καθόλου δύσκολο. Ακόμα δυσκολότερο είναι όταν παίζεις απέναντι στον ΠΑΟΚ που έχει στερήσει από την ΑΕΚ τόσα κύπελλα τα τελευταία χρόνια.

Το βράδυ της Τετάρτης η ΑΕΚ δεν ήταν καλύτερη από τον ΠΑΟΚ, ίσως για πρώτη φορά εφέτος που συνέβη αυτό. Ο Αλμέιδα, όμως, έφτιαξε μία ομάδα που δεν είναι μόνο θεαματική, αλλά έχει και ποδοσφαιριστές “καμικάζι” που θα μπουν αμέσως στα νέα δεδομένα μίας αναμέτρησης, δεν θα φοβηθούν να βουτήξουν στα βαθιά και να κολυμπήσουν μέχρι τέλος. Κι αυτή η γκολάρα του Φερνάντες στο φινάλε, με τη μαγική ενέργεια, είναι το μακροβούτι πριν από τον τερματισμό, χωρίς ανάσα, αλλά με πάθος, δίψα και τη φλέβα να πετάγεται από το λαιμό.

Αυτό που έκανε η ΑΕΚ στον τελικό ίσως να είναι μεγαλύτερο κατόρθωμα από αυτό που πέτυχε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο ΠΑΟΚ από την άλλη δύο ματς είχε, έτσι όπως εξελίχθηκε η χρονιά, για να σώσει την παρτίδα. Το εντός με τον Ολυμπιακό στο φινάλε των πλέι οφ και τον τελικό κυπέλλου. Απογοήτευσε και στα δύο. Στον τελικό είχε να διαχειριστεί ένα τεράστιο (αριθμητικό) πλεονέκτημα, δημιούργησε και έχασε φάσεις, αλλά όταν θες να τρως σίδερα και να κατακτήσεις ένα τρόπο δεν κάνεις στο δεύτερο ημίχρονο την πρώτη σου ευκαιρία στο 77ο λεπτό.

Πιθανόν αν έμπαινε γκολ η φάση του Αουγκούστο να μιλούσαμε για διαφορετικό τελικό. Αλλά με τα “αν” δεν γίνεται δουλειά και όλοι ξέρετε τι λέει ο θυμόσοφος λαός για τη γιαγιά και το πατίνι. Ο ΠΑΟΚ, στο τέλος της βραδιάς, πήρε από ολόκληρη τη χρονιά αυτό που άξιζε: τίποτα.

Ο ΠΑΟΚ ήταν «λίγος»

Λύγισε μπροστά στην ΑΕΚ, όχι στην ανωτερότητά της στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά στη θέλησή της. Μέσα σε ένα χρόνο η Ένωση απέκτησε ένα απίστευτο πρωταθληματικό know how ακόμα και στα παιχνίδια που στράβωναν. Σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ που η νοοτροπία νικητή χάθηκε κάπου στις κατά καιρούς δηλώσεις του Λουτσέσκου περί διαιτησίας και στα χαμένα παιχνίδια που στέρησαν μία καλή σεζόν.

Η ΑΕΚ μεγαλώνει τη ψαλίδα από τους αντιπάλους. Δε τους βλέπει, πλέον. Αυτό από τη μία είναι καλό για εκείνη γιατί “χτίζει” ομάδα για να πρωταγωνιστεί τα επόμενα χρόνια, από την άλλη είναι καλό για το πρωτάθλημα αφού οι αντίπαλοι είναι αναγκασμένοι να την ακολουθήσουν. Αν δεν το κάνουν θα αρκεστούν να βλέπουν από την τηλεόραση φιέστες στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News