Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Η δικαίωση της λογικής και ο Καρβαλιάλ που θέλει να γίνει Τερίμ

Ο Τερίμ που έδωσε απαντήσεις και έδειξε το δρόμο και ο Καρβαλιάλ που τιμωρήθηκε από το ποδόσφαιρο. Γράφει ο Στ. Καραΐνδρος.

Ντέρμπι που δεν βόλευε κανέναν η ισοπαλία. Ίσως μόνο τον Παναθηναϊκό, αλλά αμφότεροι οι «αιώνιοι» ήξεραν καλά πως αυτό το παιχνίδι θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια κυρίως ως «δήλωση πρωταθλήματος» και ως ψυχολογική ώθηση.

Με αυτό το δεδομένο, ο Φατίχ Τερίμ κατέβασε μία ομάδα για να πάρει τη νίκη, με προσωπικότητες, χωρίς να πάρει ρίσκο και έχοντας διαβάσει τα αδύνατα σημεία του Ολυμπιακού.

Στην αντίπερα όχθη ο Κάρλος Καρβαλιάλ κατέβασε μία ομάδα χωρίς προσωπικότητες, χωρίς πάθος, χωρίς ψυχολογική προετοιμασία. Ακόμα και στο καλό του πρώτο ημίχρονο, δεν έπειθε. Δεν είχε στο χορτάρι τον ηγέτη που θα σπρώξει την ομάδα και αυτός, ας μη κρυβόμαστε, είναι ο Κώστας Φορτούνης, ο μοναδικός που μπορεί να σηκώσει το βάρος του συγκεκριμένου ρόλου.

Ο Παναθηναϊκός πήρε δικαίως τη νίκη γιατί δεν πήγε στο… παράλογο, τον επιβράβευσε το ίδιο το ποδόσφαιρο, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που τον τιμώρησε.

Οι «πράσινοι» είχαν τη λογική που απαιτείται για αυτά τα παιχνίδια, δεν ήταν εντυπωσιακοί και η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να είσαι εντυπωσιακός, αλλά αποτελεσματικός. Ο Παναθηναϊκός που κατέβηκε «γυμνός» στην επίθεση, με απουσίες και με το βάρος των 11 ντέρμπι χωρίς νίκη να τον «πλακώνει». Όλο αυτό το «πακέτο» τριπλασιάζει τη σημασία της νίκης.

Αυτή ήταν η πρώτη ηχηρή πρωταθληματική αντίδραση της ομάδας του Τερίμ, με τον Τούρκο προπονητή τώρα να αρχίζει να βγάζει στο χορτάρι την ομάδα που έχει στο μυαλό του. Πήρε το ρίσκο να κάνει αλλαγές και δοκιμές στα προηγούμενα παιχνίδια, δεν το πλήρωσε, επί της ουσίας σκάναρε όλο το ρόστερ και πλέον δείχνει με ποιους θα πορευτεί στη συνέχεια, χωρίς τις… αγωνιστικές παραφροσύνες που έδειξε σε άλλα ματς. Ναι, είναι δικαίωση για τον 70χρονο τεχνικό που αντικατέστησε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς όχι μόνο για να κερδίσει ένα ντέρμπι, αλλά για να δείξει στους συνδιεκδικητές πως εφέτος θα μπει στα πλέι οφ με την απαιτούμενη ορμή και αποφασιστικότητα για να τερματίσει στην πρώτη θέση.

Έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή οι δύο ομάδες ο Καρβαλιάλ δείχνει να θέλει να γίνει… Τερίμ, αλλά να μη μπορεί. Ή τουλάχιστον να μην έχει βρει ακόμα τον τρόπο. Ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει παίκτες -κυρίως τους παίκτες που ήθελε- αλλά δεν έχει καταλήξει στο σχήμα και γενικότερα στο πλάνο που πρέπει να ακολουθήσει. Σε αντίθεση με τον προπονητή του Παναθηναϊκού που δείχνει ξεκάθαρα πως θα πορευτεί χωρίς extreme καταστάσεις έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των ποδοσφαιριστών του. Κι αυτό, στο τελικό ταμείο, είναι που θα παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο.

Το ποδόσφαιρο χρειάζεται πάνω απ’ όλα ρεαλισμό και σωστή διαχείριση. Οι «πράσινοι» πέρασαν την κρίση τους χωρίς τις μεγάλες απώλειες, χωρίς να χαθεί ο προσανατολισμός. Ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να βρίσκεται σε μία διαδικασία «χτισίματος» που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είχε κάνει… το καλοκαίρι. Και με έναν προπονητή που ανέλαβε μία δύσκολη αποστολή, αλλά για να τη βγάλει εις πέρας θα πρέπει πρώτα να πιστέψει τον ίδιο του τον εαυτό.

Η ειδοποιός διαφορά των δύο προπονητών. Ο Τερίμ με τρομερή εμπιστοσύνη παίρνει αποφάσεις και αναλαμβάνει τις ευθύνες αυτών. Ο Καρβαλιάλ πρέπει πρώτα να αποφασίσει τι ομάδα θέλει να φτιάξει και πώς μπορεί να ανατρέψει την εις βάρος του βαθμολογική κατάσταση.

Ως επιμύθιο, ο Παναθηναϊκός κέρδισε χωρίς τον Φώτη Ιωαννίδη -κάποια στιγμή πρέπει να μάθει να ζει και χωρίς τον Έλληνα φορ- άφησε πίσω του την (κακή) ήττα από τον ΠΑΟΚ με μεσοβδόμαδη πρόκριση στο κύπελλο και τη νίκη στο ντέρμπι και έχει μπροστά του ένα πρόγραμμα-λουκούμι την ώρα που τα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός θα κρίνουν πολλά ως πως την τελική βαθμολογική κατάταξη της κανονικής περιόδου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News