Παναθηναϊκός: Ο τελειωμένος με Γιοβάνοβιτς Μπερνάρ και ο Τερίμ που τον «έφτιαξε»

Η εκτόξευση του Βραζιλιάνου που «μαγεύει» στα τελευταία παιχνίδια και πώς τον «μεταμόρφωσε» ο Φατίχ Τερίμ.

Από την ώρα που έστειλε άουτ το πλασέ με εξουδετερωμένο τον γκολκίπερ της Λαμίας, το κουβαλούσε μέσα του. Το έβλεπες στο πρόσωπό του. Ο Μπερνάρ, περί ου ο λόγος, αισθανόταν υπεύθυνος που ο Παναθηναϊκός είχε κολλήσει στο 1-1. Σκορ που τον γέμιζε άγχος απέναντι στην αδιάφορη βαθμολογικά, αλλά «σκυλιασμένη» Λαμία που κατέβηκε στη Λεωφόρο για να κάνει ζημιά για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το 4-4-2 του Τερίμ με Σπόραρ και Ιωαννίδη στην ίδια ενδεκάδα άρχισε να αποδίδει μετά την ισοφάριση από τον Τσέριν. Μέχρι τότε οι «πράσινοι» δεν έπαιζαν με build up από πίσω, αλλά με μακρινές μπαλιές για τους δύο φορ. Το φώναζε κι ο Τερίμ στη διάρκεια του αγώνα, να συνεχίσουν τα μακρινά γεμίσματα και τις λόμπες για να «χτυπήσουν» στον κενό χώρο Σπόραρ και Ιωαννίδης.

Μετά το 1-1 ο Σλοβένος επιθετικός έγινε πιο ενεργός, πήρε πρωτοβουλίες, έκανε ατομικές ενέργειες, έπαιξε περισσότερο με τον Ιωαννίδη. Κυρίως, όμως, μετά το 1-1 ανέλαβε δράση ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού αυτή την περίοδο: ο Μπερνάρ.

Η χαμένη ευκαιρία είναι από αυτές που χάνονται. Το φάουλ, όμως, που βάζει για το 2-1 είναι από αυτά που δεν μπαίνουν. Ή, για να είμαστε ακριβείς, δεν μπαίνουν εύκολα.

Ο Μπερνάρ «μάγεψε» σε ακόμη ένα παιχνίδι του Παναθηναϊκού και δη με τον Τερίμ στον πάγκο. Η άφιξη του Τούρκου τον απελευθέρωσε και σε συνδυασμό με την απόκτηση του Τάσου Μπακασέτα έκανε τον Βραζιλιάνο αυτό που είναι: δημιουργός, αρτίστας, game changer.

Για σκεφτείτε λίγο πώς είχε η κατάσταση πριν έρθει ο Τερίμ. Επί Γιοβάνοβιτς ο Μπερνάρ είχε ελάχιστα καλά παιχνίδια, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η συζήτηση για τα χρήματα που παίρνει και την προσφορά του έδινε κι έπαιρνε. Οι περισσότεροι ήθελαν να φύγει το καλοκαίρι και να ξεφορτωθεί ο Παναθηναϊκός ένα βαρύ συμβόλαιο. Και μετά… ήρθε ο Τερίμ. Ο Μπερνάρ άλλαξε προς το καλύτερο, σήκωσε στις πλάτες του τον Παναθηναϊκό, λες και «δαιμονίστηκε». Από ‘κει που ήταν «μαύρο πρόβατο» για πολλούς φιλάθλους, τώρα κλαίνε με «μαύρο δάκρυ» που θα φύγει.

Επαγγελματίας με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Άλλος στη θέση του έχοντας συμφωνήσει με άλλη ομάδα θα ήταν αδιάφορος, δεν θα έβαζε τα πόδια του στη φωτιά. Εκείνος, όμως, έχει βαλθεί να οδηγήσει μόνος του τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Σκοράρει, μοιράζει ασίστ, είναι ο εγκέφαλος στη δημιουργία, είναι ο παίκτης που αλλάζει όλο το παιχνίδι των «πράσινων».

Η συμβολή του Φατίχ Τερίμ είναι τεράστια, ακόμα και στο ψυχολογικό κομμάτι. Είναι μανούλα ο Τούρκος σε αυτά. Τον «έφτιαξε», τον απελευθέρωσε, του άλλαξε ρόλο, τον έκανε ηγέτη του Παναθηναϊκού, έβγαλε στο γήπεδο όλα εκείνα τα στοιχεία για τα οποία αποκτήθηκε και ελάχιστα είδαμε το προηγούμενο διάστημα. Έσβησε κάθε συζήτηση για την προσφορά του σε σχέση με τα χρήματα που παίρνει.

Στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος, τώρα που ο Παναθηναϊκός θέλει νίκες για να ανατρέψει την κατάσταση και να αναδειχθεί πρωταθλητής, έχει ανάγκη από παίκτες με προσωπικότητα. Ο Μπερνάρ είναι τέτοιος, όπως και ο Ιωαννίδης. Φυσικά κι ο Μπακασέτας. Αυτοί ηγούνται της προσπάθειας για να επανέλθουν οι «πράσινοι» στην κορυφή, αυτοί είναι που έχουν σώσει και τον Τερίμ. Ναι, δε σκότωσε κανά θεριό ο Παναθηναϊκός το απόγευμα της Κυριακής, αλλά με δεδομένο ότι έχει εύκολο πρόγραμμα (ξαναπαίζει με τη Λαμία την επόμενη Κυριακή) είναι στο χέρι του σε Ν. Φιλαδέλφεια και Τούμπα να κάνει ηχηρή δήλωση πρωταθλητή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News