Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας δεν μπορούσε να διαχειριστεί την πίεση που έβαλε ο ίδιος

Οι ευθύνες του Γιώργου Μπαρτζώκα για την οδυνηρή ήττα του Ολυμπιακού από τη Μονακό, αλλά και η άδικη κριτική, πόσο μάλλον η συζήτηση για το αν ο Βασίλης Σπανούλης πρέπει να τον διαδεχθεί.

Η μοίρα του προπονητή είναι τέτοια που θα πάρει πάνω του όλο το ανάθεμα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν κοιμήθηκε χθες το βράδυ. Έπαιζε λούπα στο κεφάλι του το παιχνίδι με τη Μονακό. «Είναι δύσκολες οι βραδιές που χάνουμε», είχε πει σε μία πρόσφατη συνέντευξή του. «Κάποιες φορές βγαίνω να περπατήσω για να ξεχαστώ». Άγνωστο αν βγήκε στο Άμπου Ντάμπι για να περπατήσει σε μία βραδιά γεμάτη υγρασία και σκόνη. Η σκόνη της Ελλάδας είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται 4-5 φορές τον χρόνο, στο Άμπου Ντάμπι είναι η καθημερινότητα.

Σκόνη και τα όνειρα του Ολυμπιακού για ευρωπαϊκό τίτλο. Ούτε φέτος ήρθε, ούτε η πρόκριση στον τελικό. Μία τρομερή πορεία στην κανονική διάρκεια και στα πλέι οφ, η καταραμένη, που λένε, πρώτη θέση και η πίκρα του αποκλεισμού.

Η πίκρα είναι μεγαλύτερη επειδή απέναντι ήταν ο Βασίλης Σπανούλης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η συγκεκριμένη ήττα θα κάνει πολύ κακό στον οργανισμό του Ολυμπιακού και δη στον Μπαρτζώκα. Ήδη από χθες άνοιξε η κουβέντα για το αν είναι ο κατάλληλος να παραμείνει στον πάγκο του Ολυμπιακού και αν ήρθε η ώρα να πάρει το χρίσμα ο Σπανούλης. Άδικη η κριτική και η φαγωμάρα, αλλά όπως είπαμε, δύσκολη η δουλειά του προπονητή.

Έχει ευθύνη ο Μπαρτζώκας για το χθεσινό; Ναι, μεγάλη. Όχι για τον συγκεκριμένο αγώνα, αλλά γιατί έβαλε πίεση στην ομάδα του μεγαλύτερη από αυτή που μπορούσε να διαχειριστεί ο ίδιος. Πολλές φορές μέσα στη χρονιά χρησιμοποίησε, δημοσίως, αυτή τη λέξη και όταν σαν παίκτης ακούς τον προπονητή σου με φοβική γλώσσα, από πού θα πάρεις δύναμη;

Σε όλη τη χρονιά και κυρίως στα τελειώματά της που ο Ολυμπιακός είχε εξασφαλίσει την πρώτη θέση, δεν έκανε καμία κουβέντα για κατάκτηση τίτλου. Βήμα-βήμα το πήγαινε. Πρώτα η πρόκριση στο Φάιναλ Φορ, μετά η πρόκριση στον τελικό.

Δείτε τον Σπανούλη: «Σημασία έχει να πηγαίνεις και να το σηκώνεις». Λιτά και ξεκάθαρα. Διαφορετική πίεση. Όπως πέρυσι ο Εργκίν Αταμάν, το έλεγε και το ξαναέλεγε, έχτισε την ψυχολογία των παικτών του, δεν τους γέμισε με βάρος, πήγε και το πήρε. Και φέτος το έλεγε ο Τούρκος, αλλά μάλλον δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος. Μεγάλες και οι δικές του ευθύνες, απροετοίμαστος πήγε στο Άμπου Ντάμπι, χωρίς να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό και ο Γιασικεβίτσιους τον έδεσε κόμπο.

Ο Παναθηναϊκός έπαιρνε φέτος τα παιχνίδια στο όριο. Σκοτωμένες επιθέσεις, το τραβούσε από τα μαλλιά. Ένας Γκραντ δεν έφτανε χθες για να πετύχει ακόμα μία ηρωική νίκη. Ηττα κατά κράτος από τη Φενέρ, αλλά τελείως διαφορετική η διαχείριση σε σχέση με την ήττα του Ολυμπιακού.

Ο Μπαρτζώκας ήταν πνευματικά ανέτοιμος. Όπως και πολλοί παίκτες του, μόνο ο Φουρνιέ σώθηκε από το ναυάγιο. Ο Γάλλος ήταν ο μόνος ψυχολογικά προετοιμασμένος για αυτό το παιχνίδι. Προφανώς κάθε παίκτης έχει δικαίωμα στο κακό βράδυ, αλλά το κακό γιγαντώνεται όταν βρίσκεται και ο προπονητής σε κακό βράδυ. Δεν έχει τη διαύγεια που απαιτείται να γυρίσει στον πάγκο και να δει τις εναλλακτικές. Και μη πείτε κάτι για το ρόστερ γιατί φέτος οι Πειραιώτες είχαν ομάδα για… τρεις διοργανώσεις.

Τώρα οι τελικοί. Έξτρα πίεση, ακόμη ένα «πρέπει». Και για τον Μπαρτζώκα, αλλά και για τον Αταμάν. Μόνο που ο προπονητής του Παναθηναϊκού δεν έχει το βάρος στις πλάτες του σε ό,τι αφορά το μέλλον του. Αντίθετα ο Γιώργος Μπαρτζώκας πρέπει να επιβιώσει μέσα από την εσωστρέφεια που γεννήθηκε. Εβαλε δύσκολα στον εαυτό του, αλλά έτσι είναι η ζωή του προπονητή. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News