ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Παθαίνεις πλάκα με την ΑΕΚ και την πρόκληση!

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου γράφει για «όσα απίθανα έκανε η ΑΕΚ και όσα τρομακτικά έγιναν από τη διαιτησία» στο Ηράκλειο

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, σήμερα θα ήταν μια μέρα απόλυτης ευδαιμονίας για όλη την ΑΕΚ. Υπό κανονικές καταστάσεις θα είχε πετύχει το δύο στα δύο, θα ήταν στην κορυφή του πρωταθλήματος έχοντας αφήσει πίσω μια δύσκολη έδρα και θα μπορούσε να περιμένει με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία τη συνέχεια. Δεν είναι τυχαία η αναφορά στις κανονικές συνθήκες. Διότι, όσα συνέβησαν στο Ηράκλειο, σε κάνουν να μένεις με το στόμα ανοιχτό για πόσα μπορούν να συμβαίνουν γύρω μας, ακόμα και στην εποχή του VAR. 

Ξέρετε, σε άλλες εποχές – και όσοι κινούνται κοντά στην ΑΕΚ επί χρόνια το έχουν βιώσει στο πετσί τους – συνέβαιναν πολλά φοβερά και τρομερά πράγματα. Μπορούσες να δεις μαϊμουδένια πέναλτι, ανύπαρκτες αποβολές, απολάμβανες διαιτητικά φυντάνια επιπέδου Δημητρόπουλου, Ποντίκη και δεν συμμαζεύεται. Αν πάμε και πιο παλιά, ανακαλείς από τη μνήμη σου καταστάσεις που προκαλούσαν θυμηδία και οργή. 

Δια γυμνού οφθαλμού 

Πίστευα πως στην εποχή του VAR, θα είχαν λυθεί ορισμένα θέματα. Πως μπροστά στον αδιάψευστο τηλεοπτικό φακό, στην τεχνολογική πρόοδο που δεν αφήνει τίποτα να μένει κρυφό, δεν θα μπορούσαν να συμβούν «εγκληματικές» διαιτησίες. Νόμιζα. Γιατί όπως αποδείχθηκε περίτρανα (και) στην Κρήτη, αν θέλει κάποιος να σε βγάλει τρελό, θα το κάνει. Αν θέλει κάποιος να σε οδηγήσει στα όρια νευρικού κλονισμού από όσα βλέπεις, θα το πράξει δίχως καμία ντροπή.

Είναι περιττό να σχολιάσει κάποιος τις φάσεις που υπήρξαν στο ματς της Κρήτης. Δεν έχει κανένα νόημα, πως όλοι οι τηλεκριτικοί συμφώνησαν πως ήταν λανθασμένες. Δεν χρειάζεται να σου πει κάποιος, πως κλωτσιά στο πρόσωπο τιμωρείται με αποβολή. Παρατεταμένο μαρκάρισμα δίχως καμία επαφή και πρόθεση για την μπάλα, τιμωρείται με αποβολή. Κλωτσιά από πίσω, απώθηση και ψευτοτσαμπουκάδες, τιμωρούνται με αποβολή. Γκρέμισμα αντιπάλου στην περιοχή, είναι φάουλ. 

Ολα αυτά φάνηκαν δια γυμνού οφθαλμού. Θεωρητικά, θα έπρεπε να τα δει ο διαιτητής Φωτιάς. Δεν μπορεί ο βοηθός Παπαδόπουλος να είδε μόνο τον Λιβάι να απωθεί τον αντίπαλο του. Βέβαια, εκεί που χρειάστηκε η τεχνολογία, φάνηκε πως δεν είχε καλό…σήμα σε κάποια σημεία. Διότι ποτέ δεν είδαμε γραμμές για τις φάσεις του πρώτου και του τρίτου γκολ του ΟΦΗ, όπου τουλάχιστον στο δεύτερο φαίνεται εξόφθαλμα πως ο Ντουρμισάι είναι μπροστά. 

Η…άσπρη μύγα 

Δυστυχώς, με τους όρους που παίζεται το παιχνίδι στην Ελλάδα, τώρα είναι αργά για δάκρυα. Κατά την κρίση μου, υπήρξε ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος και η ΑΕΚ έχασε δύο βαθμούς που δεν θα τους βρει πουθενά εύκολα στην πορεία της. Αλλά ας γίνει μάθημα σε όσους λειτουργούν για τον οργανισμό, ώστε να μην αφήνουν τίποτα στην τύχη. Στον «πόλεμο» δεν πας με νεροπίστολα, όταν οι αντίπαλοι εξοπλίζονται με πυρηνικά. 

Αν δεν είσαι δέκα ετών, προφανώς και τα έχεις ζήσει ξανά και ξανά όλα αυτά. Ωστόσο, η προκλητικότητα και η βαναυσότητα με την οποία έγινε η δουλειά στην Κρήτη, σε σοκάρει. Παθαίνεις πλάκα με το πόσο κυνικοί και στυγνοί μπορούν να γίνουν ορισμένα πιόνια, ώστε να (εξ)υπηρετήσουν μια συγκεκριμένη κατάσταση. Λες δεν μπορεί να συμβαίνουν όλα αυτά, αλλά γίνονται. Και μένεις μετά να ψάχνεις την…άσπρη μύγα και πως η ΑΕΚ έχασε δικό της ματς. 

Η διαχείριση Μιλόγεβιτς

Ας εντοπίσουμε μια ειδοποιό διαφορά, γιατί παρατηρώ σε σχόλια και σόσιαλ πως ορισμένοι μπερδεύονται. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μπάσκετ. Ο προπονητής δεν μπορεί να παρέμβει με ένα τάιμ άουτ, για να κόψει το ρυθμό του αντιπάλου. Και σίγουρα, υπάρχουν φορές που στο ποδόσφαιρο υπάρχουν παράγοντες που δεν μπορεί να υπολογίσει και να αντιμετωπίσει κανένα αγωνιστικό σχέδιο. Ετσι, όσα σπουδαία και εάν έκανε η ΑΕΚ στην Κρήτη, ήταν νομοτελειακό να οδηγηθεί σε γκέλα. 

Ακούω πολλά για λάθος αλλαγές του Μιλόγεβιτς και για παίκτες που έχουν νοοτροπία ήττας. Μετά Χριστόν προφήτες, εύκολα μπορούμε να λέμε πολλά. Εγώ είδα να μπαίνουν φρέσκα πόδια με Σάκχοφ και Ανσαριφάρντ αντί των Αμραμπατ και Αραούχο και η ΑΕΚ να βρίσκει από τους δύο το τρίτο γκολ. Είδα τον Τσούμπερ να χάνει δύο σπριντ από τον Βούρο και ο Μάνταλος να μπαίνει και να κρατά μπάλα, όπως ζητήθηκε. Οσον αφορά την είσοδο τρίτου στόπερ, ενδεχομένως έπρεπε να γίνει νωρίτερα. 

Μπορεί να βγει σε καλό 

Οπως και να έχει όμως, είναι δεδομένο πως η ΑΕΚ ξέμεινε από δυνάμεις και φρεσκάδα στο φινάλε. Στο δεύτερο γκολ υπάρχει σειρά λαθών από Λε Ταλέκ, Σιμάνσκι και Στάνκοβιτς. Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι λαθών, κάπως έτσι θα προκύψει κάθε γκολ. Αλλά δεν μπορεί να ακυρώνει ένα οδυνηρό φινάλε, μια συγκλονιστική εμφάνιση. Διότι, με όσα έκανε η ΑΕΚ στο γήπεδο για 75’, έστω και με παίκτη λιγότερο για το μεγαλύτερο διάστημα, σε έκανε να παθαίνεις πλάκα με την ποιότητα που κουβαλά. 

Αν το δει κάποιος με ψυχραιμία, όλο αυτό μπορεί να βγει και σε καλό. Αν στην ΑΕΚ πάρουν τα σωστά μηνύματα και αντιληφθούν ποιος είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουν στη διαδικασία, τότε έχουν τύχη. Ειδάλλως, θα χαθούν ξανά στην εσωστρέφεια και την απογοήτευση. Αυτή η ΑΕΚ, είναι φτιαγμένη για πολλά. Μπορεί να ατσαλώσει από τη διαδικασία και να βρει το δρόμο της, κόντρα σε όσα εμπόδια και εάν της θέσουν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News