ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Κόπηκαν τα φτερά, τώρα θα κριθεί ο χαρακτήρας της ΑΕΚ

Η γκέλα στη Ριζούπολη «πόνεσε» πολύ την ΑΕΚ, αλλά η διαχείριση της θα δείξει τελικά και που μπορεί να φτάσει αυτή η ομάδα

Αν δεν υπήρχαν τόσα πολλά νέα πρόσωπα στην ομάδα, θα μπορούσα να πω, τι είχες ΑΕΚ, τι είχα πάντα. Θαρρείς και υπάρχει μια αδιόρατη δύναμη, που κάθε φορά που αυτή η ομάδα δημιουργεί συνεχόμενα ματς με νίκες, αυξάνει την ψυχολογία του κόσμου της και δημιουργεί προσδοκίες, έρχεται πισωγύρισμα. Εάν μάλιστα ακολουθεί και διακοπή πρωταθλήματος, τότε φαίνεται πως είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη η μοίρα.

Αλλά εδώ μιλάμε για μια νέα ομάδα. Με πρόσωπα που δεν μπορεί να έχουν ποτιστεί με την κακή νοοτροπία που υπήρχε μέχρι και πέρυσι και έγινε σημαντική προσπάθεια για να ξεριζωθεί. Γι’ αυτό, δεν πρέπει να αναζητήσει κανείς τα αίτια της γκέλας σε μεταφυσικά γεγονότα. Το ζήτημα είναι απλό και εξόχως αγωνιστικό. Η ΑΕΚ προσπαθεί – ειδικά στην περίοδο Γιαννίκη – να μακιγιάρει τα ζητήματα της, αλλά δεν μπορεί να έχει οριστική λύση και αυτή μπορεί να προκύψει μόνο στις μεταγραφές του Γενάρη.

Μόνιμο πρόβλημα

Πρώτο και σημαντικό πρόβλημα της ΑΕΚ από το ξεκίνημα της σεζόν, η αμυντική λειτουργία. Δεν αναφέρομαι μόνο στους τέσσερις της άμυνας, αλλά στη συνολική τακτική συμπεριφορά της ομάδας μέσα στο γήπεδο, όταν βρίσκεται σε θέση άμυνας. Γνωρίζουμε καλά, έχουμε εμπεδώσει, πως η ΑΕΚ έχει ζήτημα φυσικής κατάστασης. Δεν μου αρέσει όταν «θάβουμε» κάποιον να ψάχνουμε να βάλουμε μαζί και 2-3 ακόμα, αλλά αυτός ο Μιλόγεβιτς άφησε (σχεδόν) καμένη γη πίσω του.

Η ομάδα μπάζει και έχει τεράστιο πρόβλημα σε συνθήκες μετάβασης. Εδώ ο Απόλλωνας, που πετύχαινε γκολ με το σταγονόμετρο και έφτιαχνε ευκαιρίες με τεράστια δυσκολία, άνοιγε με χαρακτηριστική ευκολία την άμυνα της ΑΕΚ όταν ξεμυτούσε από την περιοχή του. Γιατί; Γιατί ήταν το πρώτο ματς του Γιαννίκη, που η ΑΕΚ έπαιξε τόσο ανοιχτά, έπρεπε να ανέβει μέτρα στο γήπεδο για να νικήσει μια ομάδα που είχε κλειστεί στην περιοχή της και φάνηκε ξανά το ζήτημα.

Απόντες

Το πρόβλημα στην άμυνα, ξεκινά από την επίθεση. Ο Λιβάι είναι μέσα και στα δύο γκολ, κυρίως με την απουσία του από κάθε αμυντική προσπάθεια. Ο Λε Ταλέκ επιβεβαιώνει σταθερά, πως δεν μπορεί να κάνει αυτό που χρειάζεται η ΑΕΚ. Ειδικά όταν ξεμένει από δυνάμεις, είναι τεράστιες και προφανείς οι αδυναμίες του και δημιουργούν τεράστια ζητήματα. Προσέξτε την αντίδραση στο δεύτερο γκολ, μόλις στη συμπλήρωση μιας ώρας στο ματς και θα δείτε όσα συμβαίνουν.

Αν συνυπολογίσουμε, πως Σιμόες και Μάνταλος έχουν ζητήματα με τη φυσική κατάσταση και κάποια στιγμή κλατάρουν από δυνάμεις – πρόβλημα χθες, καθώς ο Μάνταλος ήταν με διαφορά ο κορυφαίος της ΑΕΚ στο γήπεδο – έχετε το πρόβλημα. Η ΑΕΚ βγήκε μπροστά, όταν έμπαινε σε φάση άμυνας υπήρχαν τεράστιες αποστάσεις στις γραμμές και από ένα σημείο και έπειτα, είχε καταργηθεί ξανά το κέντρο και υπήρχαν μόνο άμυνα και επίθεση.

Δεν κολλάει

Η άμυνα είναι μια διαφορετική και περίεργη ιστορία. Είναι γεγονός, πως η ΑΕΚ προχώρησε – λογικά ως ένα σημείο – με το δίδυμο των Βράνιες, Τζαβέλλα στο κέντρο της άμυνας. Είναι αλήθεια επίσης, πως όσο και αν δοκιμάστηκε αυτό το δίδυμο, φάνηκε πως δεν κολλάει. Δεν ξέρω γιατί, διότι θεωρητικά τα χαρακτηριστικά του ενός δεν πέφτουν πάνω στον άλλον, αλλά δεν βγαίνει αυτό το δίδυμο. Φάνηκε περίτρανα με την είσοδο του Μήτογλου, πως άλλαξε τελείως η εικόνα.

Παρά τα λάθη και τις αστοχίες του μικρού, ήταν φανερό πως στα τρία ματς που αγωνίστηκε, η άμυνα της ΑΕΚ μεταμορφώθηκε. Ο Βράνιες έκανε παιχνίδια τοπ επιπέδου, ίσως τα καλύτερα του συνολικά με τη φανέλα της ΑΕΚ. Ο Στάνκοβιτς έδειχνε αρκετά πιο σταθερός και βέβαιος κάτω από τα δοκάρια. Θα πει κάποιος λογικά; Φταίει ο Τζαβέλλας για το χθεσινό ματς. Θα είναι εντελώς άδικο να κατηγορηθεί για κάτι τέτοιο, αν και βαρύνεται και στα δύο γκολ.

Το πρώτο μεγάλο «πρέπει»

Η ΑΕΚ μπορεί να ελπίζει πως με την επιστροφή του Μήτογλου θα μπορέσει να βρει λύσεις στην άμυνα της. Είναι φανερό επίσης πως ο Γιαννίκης προτιμά τον Ρότα δεξιά, προσδοκώντας πολλά στο νεύρο και την ένταση που δίνει. Θα είναι ένα μεγάλο θέμα ποιος θα παίξει στο ντέρμπι, δεδομένου πως εκεί παίζει για τον Ολυμπιακό ο Μασούρας, που είναι εξαιρετικός τακτικά και δημιουργεί συνεχώς ρήγματα με τις κινήσεις τους χωρίς την μπάλα.

Το δεδομένο είναι πως η ΑΕΚ έχασε ψυχολογία και βαθμούς στη Ριζούπολη. Δεν έχασε το πρωτάθλημα, αλλά τώρα θα φανεί κατά πόσον έχει χαρακτήρα για να αντέξει. Ερχεται μπροστά ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όπου η ΑΕΚ δεν πρέπει να χάσει, ειδάλλως θα βρεθεί στο -6 και θα μπει σε μεγάλα ζητήματα. Υπάρχει ένα πρώτο μεγάλο «πρέπει» στην εποχή Γιαννίκη και τώρα θα φανούν οι προσωπικότητες και οι χαρακτήρες που θα τραβήξουν την ομάδα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News