ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Τα συν και πλην της ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου αναλύει τα στοιχεία που υπερτερεί και τα σημεία που μειονεκτεί η ΑΕΚ απέναντι στον Ολυμπιακό, λίγο πριν το ντέρμπι κορυφής

Κάθε μέρα που περνά, μεγαλώνει η προσμονή. Μπορεί να υπάρχει η διακοπή για τις Εθνικές ομάδες, αλλά πιστεύω πως το μυαλό όλων στρέφεται στο βράδυ της ερχόμενης Κυριακής και όσα θα βγάλει. Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό σε ένα ματς κορυφής. Σε παιχνίδι αποδείξεων, πρώτα απ’ όλα για τις προοπτικές και τη δυναμική που έχει η Ενωση. Πολλά θα κριθούν όχι μόνο από το αποτέλεσμα, αλλά και από την εικόνα που θα έχει η ΑΕΚ.

Βλέπετε, υπάρχουν νίκες και νίκες, αποτυχίες και αποτυχίες. Για παράδειγμα, η ΑΕΚ είχε νικήσει μετά την επιστροφή της για πρώτη φορά τον Ολυμπιακό σε ματς με τον Πογέτ στον πάγκο, παίζοντας κατά κύριο λόγο «κλεφτοπόλεμο» και με τεράστιο άγχος που φαινόταν ακόμα και όταν προηγήθηκε στο σκορ. Η ΑΕΚ έπαιξε κυριαρχικά και νίκησε κατά κράτος τον αντίπαλο της σε όλες τις κόντρες του 2018, όπου όσα και εάν συνέβαιναν στη διάρκεια του ματς, ήξερες πως στο τέλος να νικήσει η Ενωση.

Τωρα μαζεύτηκαν πολλά αποτυχημένα ματς που έχουν δώσει ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στο επικείμενο ντέρμπι. Ωστόσο, εκτιμώ πως η εικόνα που δείχνουν φέτος οι δύο ομάδες – και έχουμε πλέον ένα αρκετά ξεκάθαρο δείγμα γραφής, έπειτα από τη συμπλήρωση ¼ της σεζόν – δείχνει πως τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Η ΑΕΚ σίγουρα δεν πάει στο ντέρμπι ως από χέρι χαμένη και βλέπω, πως θα πάει με λογική να πάρει και όχι να «κλέψει» το ματς.

Η καλύτερη επίθεση

Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο από την αγωνιστική εικόνα των δύο ομάδων σε αυτές τις αγωνιστικές που έχουν διεξαχθεί, είναι πως υπάρχει μια σημαντική διαφορά στη λογική, που ο καθένας από την πλευρά του προσπαθεί να βελτιώσει. Η ΑΕΚ είναι η πρώτη επίθεση στο πρωτάθλημα, έχοντας σκοράρει 20 φορές, πέντε περισσότερες από τον αντίπαλο της. Ενώ μέχρι πέρυσι ο Ολυμπιακός σκόραρε κατά ριπάς και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, τα πράγματα φέτος έχουν αλλάξει.

Η ΑΕΚ έχει τρομερή ποιότητα δημιουργικά. Εστω και εάν μέχρι τώρα είναι μετρημένες οι αναμετρήσεις που μπορεί να έχει στο απόλυτο τις επιλογές της, κάθε ματς γεννά και άλλους πρωταγωνιστές. Ο Τσούμπερ μοιράζει και σκοράρει, ο Αραούχο είναι στα καλύτερα του, ο Μάνταλος πρώτος σε ασίστ, ο Αμραμπατ αναδεικνύεται σε game changer, ο Λιβάι μπορεί να κάνει τη διαφορά με την ποιότητα που διαθέτει.

Το πιο δυνατό τεστ

Αυτά θα πρέπει να αντιπαρατεθούν με την εξαιρετική αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού, της πρώτης άμυνας στο πρωτάθλημα με μόνο πέντε γκολ παθητικό. Η ΑΕΚ κατάφερε να φιλοδωρήσει με δύο γκολ την άμυνα του Αρη, που μέχρι τη μεταξύ τους αναμέτρηση, ήταν η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Θα μπορέσει να βρει λύσεις κόντρα στον Ολυμπιακό; Θα διαδραματίσει ρόλο ο Παπασταθόπουλος, που είναι πλέον κόκκινο πανί για τους Ενωσίτες; Θα φανούν αυτά στο τερέν.

Η ΑΕΚ θα πρέπει να βρει λύση στα δικά της αμυντικά θέματα. Είναι ελάχιστα τα ματς που δεν έχει δεχθεί γκολ, είναι ζόρικη η αντίδραση κάθε φορά που δέχεται γκολ και μπαίνει σε διαδικασία πίεσης, έχει να αντιμετωπίσει μια επίθεση που παρά τα ζητήματα που έχει από την περιορισμένη συμμετοχή των ακραίων της, διαθέτει ποιότητα και ικανότητα να κάνει γκολ από το πουθενά. Ο Ολυμπιακός δεν σκοράρει εύκολα, αλλά σκοράρει και είναι πάντα επικίνδυνος.

Η διαφορά στο κέντρο

Η μεγάλη διαφορά των δύο ομάδων, εκεί που η ΑΕΚ δεν έχει βρει αντίδοτο μέχρι τώρα και φαίνεται πως υπερτερεί ο Ολυμπιακός, αφορά τη μεσαία γραμμή. Η παρουσία των Εμβιλά και Μαντί Καμαρά ή και του Μπουχαλάκη εάν επιλεγεί, είναι το σημείο που κάνει τη διαφορά για τον Ολυμπιακό. Παίκτες με εμπειρία, κοινές παραστάσεις επί χρόνια, που μπορούν να δίνουν εξαιρετική ισορροπία στο παιχνίδι της ομάδας του Μαρτίνς.

Η ΑΕΚ είναι δεδομένο πως υστερεί σε αυτόν τον τομέα και ψάχνεται επισταμένως, ώστε να ενισχυθεί με παίκτη που θα κάνει τη διαφορά στη μεσαία γραμμή στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Ως τότε, ο Γιαννίκης ψάχνει να βρει την ιδανική φόρμουλα. Μέχρι τώρα, επιμένει σταθερά στη διάταξη 4-2-3-1, κατά βάση προτιμά το δίδυμο Σιμόες, Σιμάνσκι, ενώ η επιλογή του Λε Ταλέκ ως παρτενέρ του Πορτογάλου στο ματς με τον Απόλλωνα, δεν βγήκε.

Αν η ΑΕΚ καταφέρει να βρει τρόπο να ελέγξει τη μεσαία γραμμή, να ανακόψει τις επιθέσεις του Ολυμπιακού και να απελευθερώνει την μπάλα αποφεύγοντας την πίεση, τότε είναι φυσιολογικό πως θα έχει τον πρώτο λόγο για το παιχνίδι. Ειδικά, εάν αυτό συνδυαστεί με τη δίψα για νίκη και το μάτι που θα πρέπει να γυαλίζει, σε πολλούς από τους «ρούκις» της Ενωσης σε αυτήν τη διαδικασία. Είναι μεγάλο το βάρος των τριών αποτυχημένων χρόνων για την ΑΕΚ, αλλά υπάρχει τρόπος να αλλάξει η ιστορία.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News