ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Καλά θα πάει αυτό με τον Παναθηναϊκό

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου ετοιμάζεται για το ντέρμπι της Κυριακής και όσα προηγήθηκαν

Αυτή είναι η μαγεία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εκεί που σε άλλες χώρες έχουν να ασχολούνται με τεράστιους ποδοσφαιριστές, με το ποια ομάδα θα δημιουργεί καλύτερα μέσα στο γήπεδο και ποιος προπονητής κάνει τη διαφορά, στη μαγική ψωροκώσταινα άλλα μας κάνουν κουμάντο. Μεγαλοπαράγοντες, ομάδες δορυφόροι, πρόθυμοι πολιτευτές, συγκλονιστικοί δημόσιοι λειτουργοί, απαλλαγμένοι από κάθε σκοπιμότητα και συμφέρον.

Με το σύστημα στα καλύτερα του, σε μεγάλα φόρτε για όσα θα επιθυμούσαν να συμβούν, κύλησε όλη η εβδομάδα πριν το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό. Ο Πάπας έφτασε στη χώρα και δεν παρατηρώ καμία συνταρακτική αλλαγή στη ζωή μας, άρα το ματς μπορεί να γίνει. Ο Παναθηναϊκός όσο και να βολεύτηκε από αυτήν την κατάσταση, τώρα πρέπει να ξεβολευτεί και να έρθει στο αγαπημένο του ΟΑΚΑ, για να δείξει τι μπορεί να κάνει.

Το μπούμερανγκ

Πιστεύω, πως καλά θα πάει αυτό με τον Παναθηναϊκό για την ΑΕΚ. Κυρίως, επειδή υπάρχει αυτό το περίεργο παιχνιδάκι που λέγεται μπούμερανγκ. Ξεκινάς δηλαδή να φτιάχνεις κάτι, πας να το ρίξεις προς μία κατεύθυνση και αυτό το άτιμο επιστρέφει πίσω και κάνει ζημιές. Η μεγαλύτερη που έκανε στους εμπνευστές αυτού του παιχνιδιού είναι πως τους χτύπησε κατακέφαλα. Και έχει ακόμα.

Το μεγαλύτερο όφελος της ΑΕΚ από αυτήν τη διαδικασία είναι η απόλυτη συσπείρωση που επιτεύχθηκε. Δίχως να το κατανοήσουν, έχοντας προφανώς την πεποίθηση πως θα σπείρουν ζιζάνια και θα κάνουν ζημιά, οι εμπνευστές αυτής της απίθανης ιστορίας, πέτυχαν αυτό που η ίδια η ΑΕΚ ζορίζεται να κάνει σε αρκετές περιπτώσεις. Να την κάνουν ένα, να κάνουν την Ενωση απόλυτη πραγματικότητα, όπως προκύπτει από το όνομα της ΑΕΚ.

Προσγείωση στην πραγματικότητα

Στην ΑΕΚ ασχολούνταν επί μέρες με τον Τσούμπερ και τη σπέκουλα που διαρρέουν διάφοροι ινσάιντερ της κακιάς ώρας, αναφορικά με την κατάσταση του, την εξωγηπεδική ζωή, αν έχει μετανιώσει που βρίσκεται εδώ, εάν είδε πρώτη φορά στη ζωή του γυναίκα και αλληθώρισε, εάν επηρεάστηκε από την κλιματική αλλαγή και άλλα πολλά φαιδρά. Ηρθε και το ματς κυπέλλου και βρέθηκε ακόμα μια ευκαιρία να κραχτεί ο…Μάνταλος, επειδή έδωσε τρεις ασίστ ο Γέβτιτς. Ονειρο.

Αλλά όλα αυτά, μπήκαν στην άκρη όταν υπήρξε συνειδητοποίηση, ευαισθητοποίηση, πλήρης αντίληψη αυτών που μεθοδεύονταν και οδηγούσαν σε αναβολή του ματς. Με προφανείς στόχους, είτε να παίξει η ΑΕΚ δίχως κόσμο ως απόρροια των επιπλέον μέτρων που συζητούνται για τη διασπορά της πανδημίας, είτε να πιεστεί παίζοντας τρία ματς σε διάστημα εννιά ημερών, ώστε να ανοίξει και άλλο η διαφορά από την κορυφή.

Συσπείρωση

Και ξαφνικά, από τα απόκρυφα του Τσούμπερ, τη παλαβομάρα για τον Μάνταλο και τα υπόλοιπα που απασχολούσαν την «κιτρινόμαυρη» επικαιρότητα, υπήρξε αφύπνιση. Κατάλαβαν ακόμα και οι τελευταίοι εναπομείναντες αρνητές της πραγματικότητας, πως η φάση είναι μόνοι μας και όλοι σας. Εάν υπήρχαν ακόμα ορισμένοι που σφύριζαν αφελώς απέναντι στο συμμαχικό τσουνάμι που βρίσκεται απέναντι, νομίζω πως έληξε η ιστορία.

Εκεί που η ιστορία έδειχνε να πηγαίνει με υποτονικούς ρυθμούς και περιορισμένο ενδιαφέρον για το ματς, ξαφνικά υπήρξε φούντωμα. Ερχεται κόσμος από την περιφέρεια, μπήκαν πιο δυνατά οι εντός Αθήνας, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να επαναληφθεί η μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού στη μετά κόβιντ εποχή. Στα «κιτρινόμαυρα» φόρα διαβάζει ο καθένας πως υπάρχει πλέον μαχητικό πνεύμα και άπαντες είναι ψυλλιασμένοι για όσα έρχονται.

Μεγάλος αντίπαλος

Με λίγα λόγια, πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι. Πήγαν να ρίξουν τρικλοποδιά και να πέσει η ΑΕΚ στα δύσκολα και την έκαναν να στέκεται πιο δυνατή απέναντι τους. Ιστορικά εάν το δει κάποιος, η φάση είναι ιδανική για την ΑΕΚ. Οποτε βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, όποτε υπάρχει συσπείρωση και ενότητα, τότε τα πράγματα δείχνουν να παίρνουν το δρόμο τους με ποσοστά συντριπτικά υπέρ της ΑΕΚ.

Επίσης, ασχέτως της κατάστασης που βρίσκεται αγωνιστικά, των προτιμήσεων που δείχνει διοικητικά, ουδείς πρέπει να λησμονεί, πως ο Παναθηναϊκός είναι μαζί με τον Ολυμπιακό ο μεγάλος αντίπαλος της ΑΕΚ. Εάν μάλιστα απευθυνθώ σε ανθρώπους άνω των 40, ίσως θα θυμούνται πως είναι και κατά τι περισσότερο από τον Ολυμπιακό. Μικρή σημασία έχουν αυτά, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει σε κανένα μυαλό κάποιο αίσθημα χαλαρότητας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News