ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Ο καθρέπτης της φετινής ΑΕΚ

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου βλέπει μέσα από το πρίσμα της ΑΕΚ στη Λαμία ολόκληρη την «κιτρινόμαυρη» σεζόν

Πιθανότατα, έπειτα από λίγες εβδομάδες να μη θυμόμαστε καν αυτό το παιχνίδι της ΑΕΚ στη Λαμία. Ισως το μόνο που μπορεί να μείνει ζωντανό στη μνήμη, ήταν η μορφή του Στέλιου Σεραφείδη. Ηταν δεδομένο, πως υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν εκεί. Σε μια γωνιά, αμίλητος, σκυφτός, χαμένος στις δικές του σκέψεις και αγωνίες, να παρακολουθεί την ΑΕΚ. Και στο δρόμο της επιστροφής, αφού θα είχε νικήσει, να έσκαγε τα πρώτα χαμόγελα σε εκείνους που ήξεραν πως είχε ψυχή μικρού παιδιού.

Αμιγώς αγωνιστικά, όσα συνέβησαν στη Λαμία αποτελούν την πιο ξεκάθαρη αντανάκλαση της ΑΕΚ στο φετινό καθρέπτη της. Μια ομάδα που έχει τεράστια ποιότητα δημιουργικά, με παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά με μια και μόνη κίνηση, ένα σύνολο παικτών που δεν έχει γίνει ομάδα και μπάζει αμυντικά, ένα ρόστερ που έχει ξεκάθαρες αδυναμίες σε συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες δεν μπορούν να βελτιωθούν μέσα από την όποια δουλειά και χρήζει ενίσχυσης.

Ο ξεχωριστός Γιαννίκης

Παράλληλα και ένας προπονητής που σίγουρα κάτι έχει. Δεν μπορείς να χρεώσεις τον Γιαννίκη για κακό διάβασμα των αγώνων ή πως…αποκοιμιέται στη διάρκεια των αναμετρήσεων. Παίζει και αυτός με τον τρόπο του, είναι ενεργός. Στη Λαμία «καθάρισε» το ματς με τη διπλή αλλαγή: ο Σιμόες έκλεισε κάθε διάδρομο προς την εστία του – εξαιρετικού και πάλι – Τσιντώτα, ο Αμραμπατ στην κορυφή της επίθεσης δεν ανακόπτονταν ούτε με λάσο.

Επίσης, είναι πια πασιφανές πως ο Γιαννίκης έτσι θα πάει για όσο βρίσκεται στον πάγκο της ΑΕΚ. Εχει μια συγκεκριμένη ποδοσφαιρική φιλοσοφία, έχει τη στήριξη της διοίκησης, θα προσπαθήσει να βάλει την ΑΕΚ στα δικά του καλούπια. Γίνεται; Μέχρι τώρα φαίνεται πως λίγα πράγματα αλλάζουν. Υπάρχουν αδυναμίες, ιδιαίτερα στο μεσοαμυντικό κομμάτι, που δεν βελτιώνονται. Ισως να ποντάρει πολλά στην ποιότητα που έχει μπροστά, ίσως ελπίζει πως η αυτοπεποίθηση από νίκες μπορεί να δώσει αέρα.

Η ευκαιρία του Λιβάι

Γιατί για να μην τρελαινόμαστε, η ΑΕΚ ξεχειλίζει από ποιότητα δημιουργικά. Σκεφτείτε, πως σε μια αναμέτρηση δίχως ένταση και ρυθμό, με ξεκάθαρη απώλεια ηρεμίας και συγκέντρωσης από όσα συνέβησαν σε γιορτές, ταξίδια, πανδημία και Σεραφείδη, υπήρξε η κλάση για να γίνουν φάσεις από το πουθενά. Ο Λιβάι κυνήγησε «σκοτωμένη» μπάλα και σκόραρε, σε φάση που οι περισσότεροι θα έχαναν την ισορροπία τους και θα σούταραν στα πουλιά.

Για τον Λιβάι, φαίνεται πως η επιμονή του Γιαννίκη να τον χρησιμοποιεί αριστερά μπορεί να βγει σε καλό. Αφ’ ενός διότι δίνει ξανά στον ίδιο την ευκαιρία να βάλει νέα στοιχεία στο αγωνιστικό ρεπερτόριο του και στον τρόπο που αγωνίζεται, ώστε να μη γίνεται προβλέψιμος και εύκολα αντιμετωπίσιμος από τις αντίπαλες άμυνες και αφ’ ετέρου, δίνει ακόμα περισσότερες επιλογές για το μέλλον της ΑΕΚ, καθώς μπορεί να φέρει τον Τσούμπερ στον άξονα.

Το φαινόμενο Αμραμπατ

Ο Λιβάι ψάχνεται ακόμα. Η χρονιά δεν είναι καλή, αν και υπάρχουν ατομικές εκλάμψεις που δείχνουν πως είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εκεί που δεν υπάρχει ουδείς για να αμφιβάλει, είναι ο Αμραμπατ. Δεν είναι κάτι νέο, τον ξέραμε καλά όσοι παρακολουθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια ματς από Αγγλία και Ισπανία. Είναι χαρισματικός παίκτης, με νοοτροπία νικητή, αλλά πολλές φορές παίζει και δίχως να έχει τακτική συμπεριφορά στο παιχνίδι του.

Ο Αμραμπατ ξεκινά τύποις από δεξιά, αλλά υπάρχουν ματς που μπορείς να το δεις οπουδήποτε αλλού, εκτός από τη δεξιά πλευρά. Ετσι είναι με τον Αμραμπατ. Δεν θα τον αλλάξεις τώρα. Ειδικά, όταν βλέπει πως στο παιχνίδι της ομάδας υπάρχει μεγάλη ελευθερία, εκείνος θα κάνει πολλές φορές του κεφαλιού του. Ο Μαροκινός είναι ένα πακέτο που το παίρνεις και ζεις με αυτό. Το θέμα είναι πως θα γίνει ουσιαστικός για το παιχνίδι της ΑΕΚ μέσα από όλα αυτά.

Κοντολογίς. Η ΑΕΚ έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και αδυναμίες. Το θέμα είναι πως κάποια πράγματα (λίγα όπως φαίνεται) θα βελτιωθούν μέσα από τη δουλειά και κάποια άλλα απαιτούν μεταγραφική ενίσχυση. Οσο η ΑΕΚ καθυστερεί, δυσχεραίνει τη θέση της, δεδομένου πως οι μεγάλες προκλήσεις των επόμενων εβδομάδων είναι σίγουρα ομάδες μεγαλύτερης δυναμικότητας από τη Λαμία. Και δεν είμαι διόλου βέβαιος, πως αρκεί μια ενίσχυση στη μεσαία γραμμή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News