ΑΕΚ: Έτσι δεν πάει πουθενά!

Αναρωτιέσαι τι άλλο θα συμβεί. Στη φετινή ΑΕΚ έχουν συμβεί όλα τα πιθανά και απίθανα. Ναι, υπάρχει γκαντεμιά. Είναι μια ομάδα που δεν της πάει σχεδόν τίποτα και πληρώνει ακριβά κάθε λάθος της.

Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Γιατί πέρα από κάθε τι άλλο, υπάρχει και ανικανότητα. Υπάρχει μια ομάδα παραδομένη στα λάθη και στις αδυναμίες της. Είναι μια ομάδα που έχει χάσει φέτος με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο.

Είναι δεδομένο, πως όταν κάποια στιγμή θα γίνει ο απολογισμός της σεζόν, θα έχουμε να λέμε πολλές ιστορίες. Αλλά για να μην πούμε περισσότερες, για να μην υπάρξουν νέες μεγαλύτερες πληγές, υπάρχει μόνο μια λύση. Να αλλάξει η ΑΕΚ τα πάντα, για να μη χάσει τα πάντα. Εδώ υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες, που εγκλωβίζουν την ομάδα και την κάνουν ευάλωτη σε κάθε αντίπαλο. Υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορούν να καλυφθούν άλλο.

Η ανάγκη για άμεσες αλλαγές, από τη Δευτέρα που ξημερώνει κιόλας, είναι δεδομένη. Δεν μπορεί να συζητείται. Είναι φανερό, πως η ΑΕΚ δεν είναι για πέταμα, αλλά της λείπουν σημαντικά στοιχεία που θα μπορούν να την κάνουν ξανά νικήτρια. Ο Γιαννίκης είναι συμπαθής, ένα παιδί που φαίνεται να έχει γνώσεις, αλλά δεν μπορεί να κουμαντάρει το καράβι. Για όσους είναι πάνω από αυτόν, δεν μπαίνω καν σε συζήτηση, γιατί είναι η αιτία πολλών δεινών και έχουν αποτύχει παταγωδώς από το ξεκίνημα της περιόδου.

Οι μεγάλες αδυναμίες της ΑΕΚ

Οσα συνέβησαν στο Καραϊσκάκης αποτελούν μικρογραφία όσων βιώνει φέτος η ΑΕΚ. Μια ομάδα που πήγε και στάθηκε καλά. Είχε τις στιγμές της, κατάφερε να φέρει το ματς στα ίσια. Στις λεπτομέρειες, για ακόμα μια φορά αποδείχθηκε κατώτερη κάθε προσδοκίας. Πως βρήκαν αυτόν τον τρόπο για να χάσουν και αυτό το ματς, θα πρέπει να το εξηγήσουν ο Γιαννίκης και οι παίκτες του. Είναι δεδομένο πάντως, πως η ΑΕΚ δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι.

Από την ομάδα, είναι φανερό πως λείπει το βάθος σε κομβικές θέσεις. Ακόμα και όταν υπερβατικά συμβαίνουν πράγματα και η ΑΕΚ μπορεί να στέκεται καλά μέσα στο γήπεδο, λείπει η αποφασιστικότητα. Δεν γίνεται να κάνεις τόσες φάσεις, να έχεις στιγμές που κάνεις τον αντίπαλο να κουτουλάει, να κερδίζεις μια ντουζίνα στατικές φάσεις και να έχεις πλήρη αδυναμία να στείλεις την μπάλα στα δίχτυα. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό για μια ομάδα που θέλει να έχει υψηλούς στόχους.

Η ΑΕΚ στο Φάληρο δεν διαλύθηκε όπως φοβόντουσαν πολλοί με βάση όσα είχαν συμβεί τις προηγούμενες ημέρες. Αλλά έκανε κάτι που στα μάτια μου φαντάζει πολύ χειρότερο. Εδειξε πως δεν έχει κανένα μέλλον με την υπάρχουσα μορφή της. Οσο δεν υπάρχει κάποιος που θα βάλει σε μια σειρά αυτό το σύνολο καλών παικτών, είναι νομοτελειακό πως θα σκοντάφτει συνεχώς στα ίδια προβλήματα. Και θα υποθηκεύει κάθε καλή προσπάθεια που υπάρχει.

Καράβι αφημένο στη μοίρα του

Προφανώς και εδώ υπάρχουν πολλά ζητήματα. Πως θα βρεθούν λύσεις; Δεν ξέρω. Αλλά σίγουρα ξέρω πως όσο η ομάδα προκαλεί εκνευρισμό και απογοήτευση στον κόσμο της, όσο δεν μπορεί να συσπειρώσει, αλλά αντίθετα δίνει την εντύπωση πως θα βρει κάποιον τρόπο για να χάσει, τόσο θα αδυνατίζουν οι αντιστάσεις απέναντι και στους εξωγενείς παράγοντες.

Στο Φάληρο αποδείχθηκε περίτρανα αυτό που υποστηρίζω από το ξεκίνημα της σεζόν. Η ΑΕΚ δεν έχει να ζηλέψει σχεδόν τίποτα σε μονάδες, πέραν της δεδομένης αδυναμίας στη μεσαία γραμμή. Αυτό που λείπει από την ΑΕΚ είναι ο στρατηγός που θα δώσει νοοτροπία νικητή στην ομάδα και εκείνος που θα την κάνει ομάδα. Οσο αυτά αποτελούν άγνωστες έννοιες, τόσο η ΑΕΚ θα μοιάζει με καράβι αφημένο στην τύχη του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News