ΑΕΚ: Τώρα αρχίζουν τα ακόμα πιο δύσκολα

Οι μέρες που βιώνουμε, είναι καθοριστικές για την ΑΕΚ. Είναι οι μέρες της κρίσης. Και γιατί θα κρίνουν πολλά για πρόσωπα και καταστάσεις, και γιατί η ομάδα βρίσκεται σε παρατεταμένη αγωνιστική κρίση και γιατί τώρα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και προς τα πού θα πάει το καράβι του χρόνου.

Αρα, κάθε νίκη είναι σημαντική και ευπρόσδεκτη, αλλά ουδείς πρέπει να πάρει τα λάθος μηνύματα – όπως στην κωμωδία μετά τον ΠΑΣ Γιάννινα – και να χαλαρώσει, πιστεύοντας πως πέτυχε κάτι.

Είναι ίδιον των μεγάλων ομάδων και η ΑΕΚ παραμένει τεράστιο μέγεθος ως κλαμπ, να μην εφησυχάζουν ποτέ. Να μην αρκούνται στα λίγα, να θέτουν πάντα πιο ψηλά τον πήχη. Ακόμα και σε αυτήν την πλήρως αποτυχημένη σεζόν, η ΑΕΚ έχει να διεκδικήσει πολλά ως το φινάλε της περιόδου. Πρώτιστα, να μην επιτρέψει η αποτυχημένη σεζόν να μετατραπεί σε καταστροφική με ευρωπαϊκό αποκλεισμό και έπειτα, να προετοιμάσει ομαλά το έδαφος για το μέλλον της ομάδας.

Στη χειρότερη κατάσταση

Το θέμα είναι πως θα φτάσει ως εκεί. Διότι, είναι φανερό πως μπαίνει στη διαδικασία των πλέι οφ στη χειρότερη κατάσταση από κάθε άλλη ομάδα που έχει να ανταγωνιστεί πλέον. Βλέπετε, πως ο Αρης ζει ένα όνειρο, ο Παναθηναϊκός πήρε τρομερή ώθηση έπειτα από τη νίκη επί της ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έχουν φύγει μπροστά, ο ΟΦΗ είναι μια ομάδα που έβαλε πολύ δύσκολα στην ΑΕΚ στις δύο φετινές αναμετρήσεις τους (έστω και αν στο ματς του Ηρακλείου υπήρξε χειρουργείο χωρίς αναισθητικό).

Μόνο τυχαίο δεν είναι, πως στους αγώνες της κανονικής διάρκειας η ΑΕΚ κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις οκτώ πόντους σε αυτά τα δέκα παιχνίδια. Τραγικός απολογισμός, με νίκες μόνο επί Αρη και Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ και δύο ισοπαλίες της κακιάς ώρας με ΟΦΗ και ΠΑΟΚ. Ετσι θα πάει το πράγμα; Πείθει η ΑΕΚ πως μπορεί να αναμορφωθεί και να βρει πραγματικές λύσεις; Δύσκολα. Γι’ αυτό χρειάζεται υπομονή και γερό στομάχι απ’ όλους.

Συγκλονιστικό λάθος ο Γιαννίκης

Βλέποντας ξανά το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης και την αγωνιώδη προσπάθεια του Οφρυδόπουλου να αλλάξει 1-2 πράγματα στη λειτουργία της ΑΕΚ, μπας και καταφέρει να βγάλει κάναν παίκτη ακόμα ή να βρει συνολικά λύσεις στο αγωνιστικό, δεν μπορείς να μην απογοητευθείς με το χρόνο που χάθηκε. Οι επιλογές των προπονητών, εκείνων δηλαδή που πρέπει να βάλουν ταυτότητα και χαρακτήρα σε ένα σύνολο παικτών, αποδείχθηκαν για ακόμα μια χρονιά απογοητευτικές.

Ειδικά ο Γιαννίκης, ήταν ένα συγκλονιστικό λάθος. Μια εμμονή που απέτυχε οικτρά. Ξέρω, πως κάποιοι θα πουν, πως ο Γιαννίκης είχε γνώσεις, δούλευε καλά και άλλα πολλά ευφάνταστα. Ευφάνταστα, γιατί πρώτον, δεν έχουμε καμία – δυστυχώς για όλους μας – δυνατότητα για άμεση επαφή με τις προπονήσεις και δεύτερον, η εικόνα που έδειχνε η ΑΕΚ στους αγώνες ήταν εγκατάλειψης. Μια ομάδα που πήγαινε με τον αυτόματο και δεν μπορούσε να βρει λύσεις.

Ψάχνεται ο Οφρυδόπουλος

Πήρε την ομάδα στα χέρια του ο Οφρυδόπουλος και μέσα σε λίγες ημέρες, βλέπει κάποιος πως πειραματίζεται. Πως ψάχνεται για να βρει τρόπους και λύσεις για να ανοίξει το εύρος των διαθέσιμων και ουσιαστικών επιλογών του, να βρει παίκτες για θέσεις που «πονά» από το ξεκίνημα της περιόδου η ομάδα. Δεν είναι πανάκεια, δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά δείχνει πως κάτι ψάχνει. Και επειδή φαίνεται συνειδητοποιημένος, ψάχνει να βρει τρόπο να σώσει την παρτίδα της Ευρώπης.

Μπορεί αυτή η κακοφτιαγμένη ομάδα, το προβληματικό ρόστερ και το πλήρως ασύνδετο σύνολο, να γίνει ένα; Ρητορικό το ερώτημα. Καλή είναι η πρωτοβουλία του Τζαβέλλα να αγκαλιαστούν όλοι μαζί στο γκολ και να βγάλουν αίσθημα ενότητας, αλλά δεν ξέρω αν αρκεί. Είναι μια καλή αρχή. Οπως καλή είναι και η νίκη. Οσο λίγο και εάν φαντάζει για την ΑΕΚ να παίρνει μια νίκη επί του Αστέρα, αναλογιστείτε τι θα συνέβαινε τώρα και τι θα λέγαμε, εάν είχε υπάρξει νέα απώλεια.

Ζητούνται άμεσες λύσεις

Αυτό που μπορεί ουσιαστικά να παρατάξει η ΑΕΚ στα πλέι οφ, είναι η κλάση κάποιων ποδοσφαιριστών και η ομοψυχία. Παράλληλα, να υπάρξουν κάποιες βοήθειες από τον πάγκο, με παρεμβάσεις πριν ή και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Είδαμε τον Χατζισαφί χαφ τον Μάρτιο, ενώ το συζητούσαμε από τον Ιούλιο. Δεν έβγαλε μάτια, έκανε λάθη, αλλά αν βρείτε κάνα χαφ της ΑΕΚ που να είναι σε ανεκτό επίπεδο φέτος, πείτε μου και εμένα να βγω πανηγυρίζοντας στους δρόμους.

Σύντομα, εκτιμώ πως πρέπει να μπουν στην ατζέντα του προπονητή και διαφορετικοί αγωνιστικοί σχηματισμοί. Ισως από αυτήν την εβδομάδα, όταν θα έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να δουλέψει λίγο περισσότερο και πιο καλά με τους παίκτες, είναι σημαντικό να φανεί αν και κατά πόσον μπορεί να είναι λύση σχήμα με τρία στόπερ. Να γεμίσει ο άξονας, μπας και κλείσει καμία τρύπα. Ειδάλλως, αποχαιρέτα την Ευρώπη που χάνεται…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News