ΑΕΚ: Κόντρα στο φάντασμα της, βρήκε τον εαυτό της

Θα μπορούσε να είναι μια από τα ίδια. Η ίδια βαρετή ιστορία. Η συνήθεια που έγινε… αηδία για την ΑΕΚ. Να μπαίνει σε ένα μεγάλο παιχνίδι, να είναι εκείνη που το ελέγχει και στην πρώτη επίθεση του αντιπάλου της, όποιος και εάν είναι αυτός, να καταρρέει ως χάρτινος πύργος.

Το φάντασμα της ΑΕΚ έκανε πάλι την εμφάνιση του από νωρίς, αλλά αυτήν τη φορά υπήρξε και ο καλός εαυτός της. Εκείνος που έμεινε σταθερά κρυμμένος σε όλη τη φετινή σεζόν και την οδήγησε σε πορεία αφανισμού.

Δεν υπάρχουν θαύματα. Η ΑΕΚ βελτίωσε το αμυντικό τρανζίσιον, όταν ο Ολυμπιακός έκανε όλο το παιχνίδι από τα πόδια του Εμβιλά. Το έκανε αυτό, γιατί επιτέλους στον πάγκο υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι (οι Οφρυδόπουλος και Κυριακίδης εν προκειμένω) που συμμετέχουν στο παιχνίδι και κάνουν τις δικές τους παρεμβάσεις. Το σφίξιμο των γραμμών, η αλλαγή σχηματισμού, ήταν μόνο μερικές από αυτές, που έκριναν τελικά και την έκβαση του.

Μη χάσει κανείς την ουσία. Δεν είναι αυτή η υπηρεσιακή προπονητική λύση τρόπος και λύση για την ΑΕΚ, παρά μόνο για τις συγκεκριμένες ειδικές συνθήκες. Η ΑΕΚ χρειάζεται έναν προπονητή στιβαρό, που θα εμπνέει, θα εξελίσσει την ομάδα και θα γίνει σημείο αναφοράς για την ομάδα. Είναι μια συνθήκη αυτή που δεν μπορεί η ΑΕΚ να την παραβλέψει, διότι σε τέτοιο ενδεχόμενο θα υποθηκεύσει εκ νέου το μέλλον της και θα κινείται συνεχώς στα ίδια ρηχά νερά.

Τεράστιος Κριχόβιακ για την ΑΕΚ, ανέβασε τον Σιμάνσκι

Ποιο ήταν το στοιχείο που έκανε τη διαφορά στην ΑΕΚ συγκριτικά με προηγούμενα παιχνίδια στο ίδιο γήπεδο και με τον ίδιο αντίπαλο, που αυτήν τη φορά δεν έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι; Κυρίως, η διαφορά στη μεσαία γραμμή και στο τέρμα. Ο Κριχόβιακ μπορεί να μην τρέχει πολύ, να κινείται σε λίγα τετραγωνικά, αλλά είναι τέτοια κλάση που ξέρει να ανεβάζει όλη την ομάδα, δίνει εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες του, μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα μέσα στο παιχνίδι με το μυαλό του.

Μόνο τυχαίο δεν θεωρώ, πως δίπλα στον Κριχόβιακ, ο Σιμάνσκι έκανε το πιο πλήρες παιχνίδι του με τη φανέλα της ΑΕΚ εδώ και χρόνια. Ισως να είναι συνολικά το καλύτερο. Ο Πολωνός με τον αρχοντικό συμπατριώτη του, μπόρεσε να τρέχει, να κάνει τη δουλειά που ξέρει καλά, έχοντας συνεχώς δίπλα εκείνον που τον απελευθέρωνε. Η ΑΕΚ μετά από πολύ καιρό, με μικρά διαστήματα που λύγιζε στην πίεση κυρίως λόγω της ατσουμπαλιάς αμυντικών, υπερτερούσε στη μεσαία γραμμή του αντιπάλου.

Σπουδαίος Στάνκοβιτς και οι καρμανιόλες

Δεν μπορεί να μην υπάρξει ειδική μνεία και στον Στάνκοβιτς. Εγινε αντικείμενο κουβέντας επί εβδομάδες για τους λάθος λόγους με τον τραυματισμό στο γόνατο, αλλά έδειξε πως είναι γκολκίπερ που κάνει τη διαφορά. Σπουδαίες επεμβάσεις, εξαιρετικά ρεφλέξ, μεγάλη ηρεμία στο παιχνίδι του. Η ΑΕΚ είναι πολύ καλά στη θέση αυτή με Στάνκοβιτς και Τσιντώτα, αρκεί να μη χρειάζεται να γίνονται συνεχώς πρωταγωνιστές στα παιχνίδια της.

Αλλά πώς να μη γίνουν, όταν στην άμυνα μετέχουν παίκτες όπως οι Βράνιες και Μοχαμάντι. Για τον Βόσνιο, περίμενα με μεγάλο ενδιαφέρον την επιστροφή του στην 11άδα. Είναι το πρώτο διάστημα που ο Βράνιες αμφισβητείται στην ΑΕΚ, όχι για τις παλαβομάρες που κάνει εκτός γηπέδων, αλλά για την επάρκεια του εντός. Και φάνηκε, πως ο Βράνιες δεν είναι καλά. Δεν ξέρω μάλιστα εάν μπορεί να επανέλθει, αλλά στο Φάληρο ήταν καρμανιόλα και τον έσωσε ο Μήτογλου.

Οσο για τον Μοχαμάντι, δεν κρύβω πως ξεγελάστηκα υπερβολικά μαζί του στην αρχή. Ισως επειδή είχα για χρόνια να δω πως είναι ένας κανονικός αριστερός μπακ, πίστευα πως «Κασάπιζε». Ωστόσο, τόσα πολλά φτηνά λάθη, χωρίς ουσία επιθετικά και με γκέλες στην άμυνα, δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που θέλει η ΑΕΚ. Ενδεχομένως με κανονική άμυνα θα είναι και αυτός διαφορετικός, αλλά τα λάθη είναι κυρίως ατομικά.

Κοντολογίς, η ΑΕΚ έμεινε ζωντανή και πήρε τον πόντο εκεί που φαινόταν πως ήταν χαμένη από χέρι. Σε μια βραδιά που έδειχνε πως θα μπορούσε να είχε χάσει το εισιτήριο για την Ευρώπη, διατηρεί το ισχνό προβάδισμα έναντι Αρη και Παναθηναϊκού, αλλά κυρίως ανακτά ψυχολογία για τη συνέχεια. Δεν θα είναι εύκολα, αλλά η ΑΕΚ κόντρα στο φάντασμα της, βρήκε τον εαυτό της και έδειξε πως πρέπει να πορευθεί για τη συνέχεια.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News