ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΖΙΑΣ: Ας ανέβουμε πρώτα κατηγορία στο Nations League..

Ο Γιώργος Μαζιάς γράφει για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και τους ρεαλιστικούς στόχους που πρέπει να θέσει και δεν αφορούν πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ!

Η πρόκριση στο Μουντιάλ είναι απλά ένα όνειρο. Θαύματα δεν γίνονται κάθε μέρα. Η Εθνική έχει υποβιβασθεί εδώ και χρόνια. Ουδείς της δίνει μεγάλη σημασία. Εντός κι εκτός τειχών. Τα μεγαλεία περασμένα. Οι φουρνιές και οι χειρισμοί τα τελευταία χρόνια δεν απέδωσαν. Δεν μπορούμε να μιλάμε για Παγκόσμιο Κύπελλο όταν δεν μπορούμε να ανέβουμε κατηγορία στο Nations League.

Η προσπάθεια έγινε. Καλή, καλούτσικη ήταν. Ως εκεί. Οι άλλοι ήταν καλύτεροι. Απλά τα πράγματα. Είναι εδώ και χρόνια ανώτεροι. Η προσπάθεια όμως δεν αρκεί. Η ομάδα δεν έχει ταυτότητα. Καμία εθνική από την Παίδων ως την Ανδρών δεν αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα. Οι αντίπαλοι βελτιώνονται. Εκείνοι που κάποτε θεωρούσαμε του χεριού μας τώρα μας παίζουν στα ίσια. Οι επιτυχίες του πρόσφατου παρελθόντος δημιουργούν απαιτήσεις. Δεν μπορούμε εδώ και καιρό να δεχθούμε ότι η «γαλανόλευκη» είναι ομάδα δεύτερης – τρίτης κατηγορίας. Δεν έρχεται τίποτα από τις γενιές των ταλέντων. Τίποτα που να μας κάνει να αισιοδοξούμε.

Όλα μαύρα; Ναι, όλα είναι μαύρα. Γκρι προς τα μαύρο. Θα αργήσουμε πολύ να ξαναδούμε τελική φάση. Εχουμε πέσει στα γκρουπ δυναμικότητας. Οι κληρώσεις θα είναι πάντα δύσκολες. Δυο τουλάχιστον αντίπαλοι θα είναι πανύψηλα εμπόδια. Και το 2003 ήταν δύσκολοι. Η εθνική έπρεπε να ξεπεράσει Ισπανία και Ουκρανία. Δεν είχαμε παράδοση προκρίσεων. Χρειαζόταν υπέρβαση. Την έκανε με τη νίκη στη Σαραγόσα. Η Εθνική πέρασε πρώτη. Ακολούθησε το έπος της Πορτογαλίας που μας ανέβασε κλίμακα. Οι κληρώσεις ήταν πιο εύκολες. Η ομάδα σταθερή. Επαιζε για το αποτέλεσμα. Πήγαινε στις μεγάλες διοργανώσεις. Τώρα δεν ξέρει τι θέλει και τι μπορεί.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται υπέρβαση. Την έκανε κατά το ήμισυ με την ισοπαλία στην Ισπανία τον περασμένο Μάρτη. Οι γκέλες με Γεωργία και Κόσοβο εκμηδένισαν εκείνη την επιτυχία. Καμία σταθερότητα. Η Εθνική δεν έχει πραγματικούς, εφικτούς στόχους. Ας αφήσουμε στην άκρη τα τελικά του Euro και του Μουντιάλ. Πάμε από την αρχή. Ας ανέβουμε κατηγορία στο επόμενο Nations League και μετά βλέπουμε.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News