Συμπληρώνοντας πλέον τον τέταρτο μήνα της σεζόν του 2022, ο Κάρλος Αλκαράθ Γκαρφία είναι αναμφίβολα ένας εκ των τενιστών που κεντρίζει το ενδιαφέρον.
Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Κανείς ποτέ, μα ποτέ, δε θα φτάσει να κάνει τα πράγματα που έκαναν σε αυτό το επίπεδο, με αυτόν τον ανταγωνισμό ο ένας απέναντι στον άλλον, στο prime τους, οι Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς. Πάμε τώρα και στο Μαϊάμι. Ο πρώτος τίτλος Masters 1000 του Κάρλος Αλκαράθ ήρθε απλά ως επιβεβαίωση της μαγικής σεζόν του μέσα στο 2022. Ο Ισπανός μπορεί να μην τα κατάφερε μία εβδομάδα νωρίτερα στο Indian Wells, αφού μετά από μία μοναδική παράσταση απέναντι στο είδωλό του, τον Ράφα Ναδάλ, έμεινε απογοητευμένος στο φινάλε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάρλος Αλκαράθ: Πώς ο νικητής του Τσιτσιπά πήρε το ρεκόρ του Τζόκοβιτς στο Μαϊάμι
Κατακτώντας τον τίτλο στο Μαϊάμι σε ηλικία 18 ετών, έγινε ο νεότερος που το καταφέρνει, μετά τον Νόβακ Τζόκοβιτς το 2007 και μετρά 18 ήττες για μόλις δύο ήττες στη σεζόν. Σταματώντας και τον Στέφανο Τσιτσιπά στην ξέφρενη πορεία προς τον τίτλο, ο Κάρλος Αλκαράθ μπορεί να συστήθηκε στο κοινό ως ο… επόμενος Ράφα Ναδάλ, ελέω και της καταγωγής του, αλλά φαίνεται πως συνδυάζει στοιχεία και των τριών τεράστιων τενιστών, που έχουν κυριεύσει τα πάντα στο άθλημα από τις αρχές της δεκαετίας των ‘00s.
Με δόσεις από Φέντερερ… ξεκλείδωσε τον Ρούουντ
Είναι γνωστό πως ο Κάσπερ Ρούουντ (προερχόμενος από την ακαδημία του Ράφα Ναδάλ) αποτελεί έναν πολύ καλό returner, που έχει βελτιώσει αρκετά το παιχνίδι του και στις σκληρές επιφάνειες. Ο Νορβηγός κατάφερε να αντισταθεί μόλις για μισό σετ, αφού ο Αλκαράθ επέστρεψε ξανά όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ, ισοφάρισε σε 5-5 και έκτοτε δεν ξανακοίταξε πίσω.
Μπορεί λοιπόν ο 18χρονος να μην αποτελεί -και λόγω ύψους- έναν από τους καλύτερους σέρβερ στο tour, αλλά όταν το χρειάστηκε (με αρκετές δόσεις drop shot) ήταν εκεί στον τελικό. Η εμμονή στα body serve έκανε χώρο στην επιθετική τακτική που του άνοιγε το κορτ για serve and volley, αφού ο αντίπαλός του στεκόταν πολύ πίσω από τη βασική του γραμμή!
Ο Αλκαράθ εκτέλεσε 11 φορές με το serve and volley (με αυτόν τον τρόπο έκλεισε και το ματς), προκαλώντας προβλήματα στον Ρούουντ, σε μία τακτική που περισσότερο με αυτήν του Φέντερερ μοιάζει, όχι τόσο ως προς την ποιότητα και την τοποθέτηση των αριστουργηματικών σερβίς του Ελβετού, αλλά ως προς την προσέγγιση, την ορμητικότητα και τη διάθεσή του να ανεβεί ψηλά στο κορτ.
Γιατί όχι να παίξει καλύτερα το τένις του Τζόκοβιτς;
Απέναντι στον Στέφανο Τσιτσιπά ο Αλκαράθ είχε κάνει… πάρτι, αφού σημάδευε διαρκώς το cross court backhand του Έλληνα τενίστα, μέχρι να βρει χώρο και να αλλάξει τον ρυθμό στην ευθεία. Ο Γκαρφία είναι ένας ικανότατος αθλητής, κάτι που σε συνδυασμό με το πάθος του, αλλά και το ισπανικό του ταπεραμέντο φέρνει πολλές από τις θύμησες του Ναδάλ στο κορτ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στέφανος Τσιτσιπάς: Οι ήττες που θυμίζουν… Φέντερερ και η μεγάλη ευκαιρία στο χώμα
Στεκόμενος όμως βαθιά στη βασική του γραμμή μπορεί να μετατρέψει σε κλάσματα του δευτερολέπτου την άμυνα σε επίθεση, έχοντας βελτιωθεί πολύ στο κομμάτι του διαβάσματος της τακτικής και της δύναμης που εκτελεί τα χτυπήματα εδάφους, ακόμα και με ό,τι ο ίδιος έδειξε τον Ιανουάριο στο Australian Open.
Είναι μερικές στιγμές που στο παιχνίδι του μετατρέπεται σε έναν… τοίχο και γυρνάει συνεχώς χτυπήματα, αποζητώντας την έξτρα μπάλα από τον αντίπαλο, κάτι που κάνει κατά κόρον ο Σέρβος και μετέπειτα ο άνθρωπος που του στέρησε για δύο εβδομάδες το Νο1, Ντανιίλ Μεντβέντεφ.
Ωστόσο ο Ισπανός αρέσκεται στο να κρίνει πόντους από τη δική του ρακέτα, όπως και απέναντι στον Ρούουντ που ολοκλήρωσε με 27 winners. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως μπορεί να τελειοποιήσει τα μοτίβα που καθιέρωσε στη δική του καριέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς.
Το βάρος του Αλκαράθ και το τηλεφώνημα του Βασιλιά της Ισπανίας
Βγαίνοντας στη χωμάτινη σεζόν, ως κάτοχος του Masters στο Μαϊάμι, ο Αλκαράθ (Νο11 πλέον) θα έχει κάτι πολύ βαρύ να διαχειριστεί στους ώμους του. Δεν αποτελεί πλέον το dark horse που μπορεί να κερδίσει τον οποιονδήποτε, αλλά έναν ισότιμο διεκδικητή των τροπαίων. Κάτι που έχει κατακτήσει με το παιχνίδι του τους τελευταίους μήνες, ασχέτως αν χωράνε βελτιωτικές κινήσεις όπως για παράδειγμα το forehand πάνω στην κίνηση, το οποίο δεν είναι τόσο… θανατηφόρο όσο θα έπρεπε και συχνά παράγει κοντές μπάλες.
Δυνατός πνευματικά ο Αλκαράθ Γκαρφία δε θέλει να γίνει ο νέος Ναδάλ, αλλά να αφήσει το δικό του αποτύπωμα, έχοντας να ανταγωνιστεί τόσο τους big-3, όσο και τη Next Gen μετά από αυτούς που παραμένει διψασμένη, συνδυάζοντας πάνω του όλα τα σπουδαία στοιχεία που κατέθεταν στο κορτ οι Ράφα, Ρότζερ και Νόβακ. Αν συνεχίσει μάλιστα έτσι, τα τηλεφωνήματα από τον Βασιλιά της Ισπανίας για συγχαρητήρια θα έρχονται σωρηδόν, αφού οι κορυφές που αναμένεται να πατήσει στο μέλλον ίσως ακόμα να μην έχουν καν… εφευρεθεί!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης