Παναθηναϊκός: Τους δόθηκε η ευκαιρία και την άρπαξαν από τα μαλλιά!

PHOTO V. STOLIS

Η επικράτηση του Παναθηναϊκού επί του Λαυρίου είχε ελληνική «σφραγίδα» και ο Ντέγιαν Ράντονιτς έδειξε τον δρόμο προς τους… πιτσιρικάδες του που έστειλαν μήνυμα.

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς το έχει πει και δεν το λέει έτσι. Θα χρησιμοποιήσει όλους τους παίκτες που θα έχει διαθέσιμους. Είναι δίκαιος και πάνω από όλα ξέρει το πότε θα τους ρίχνει στο παρκέ. Αλλωστε αυτός ζει την ομάδα σε καθημερινή βάση. Το είπε και το έκανε.

Ο Παναθηναϊκός έχει δύο στόχους. Να δημιουργήσει ένα σύνολο που θα μάχεται και καθημερινώς θα «μεγαλώνει», θα «χτίζει» χαρακτήρα και θα εμπνέει εμπιστοσύνη ενώ θα προσφέρει μπασκετική υγεία. Ο άλλος στόχος είναι να «μεγαλώνει» τους Ελληνες παίκτες του στο παρκέ. Να τους ωριμάζει.

Η σεζόν είναι μακρά, έχει πολλά και δύσκολα παιχνίδια. Θα υπάρχουν απουσίες (όπως συμβαίνει με τον Γουόλτερς, αλλά συνέβη και με τον Αντριους), θα υπάρχουν παιχνίδια που θα θέλει ο Ντέγιαν Ράντονιτς να ανοίγει με το… καλημέρα το ροτέισον για να βλέπει περισσότερα πράγματα και να αποφορτίζει. Αυτό έκανε και με το Λαύριο.

Η επιβλητική νίκη κόντρα στο σύνολο του Χρήστου Σερέλη είχε τη δική της σημασία. Τη δική της χάρη. Διότι υπήρξε μια πεντάδα Ελλήνων παικτών που άρπαξαν την ευκαιρία από τα μαλλιά. Με πρώτο και καλύτερο τον Λευτέρη Μαντζούκα.

Ο Ελληνας φόργουορντ είναι ένα σημαντικό πρότζεκτ για την ομάδα που τον έντυσε στα πράσινα. Η αλήθεια είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν του δόθηκε αρκετός χρόνος συμμετοχής. Ισως και να μην έδινε το… δικαίωμα για να παίζει περισσότερο. Δεν το ξέρω. Το θέμα είναι ότι σε 18 λεπτά άφησε το στίγμα του. Εδειξε ότι είναι εδώ.

Ο Λευτέρης Μαντζούκας όχι μόνο δεν ήταν διστακτικός, αλλά πήρε και πρωτοβουλίες (14π.), βοήθησε στην άμυνα, γύρισε καλά τη μπάλα. Γενικότερα συνέβαλλε καθοριστικά στο «ξέσπασμα» των «πρασίνων». Θα μου πείτε το έκανε κόντρα στο Λαύριο. Ε… και; Γιατί τα προηγούμενα χρόνια είχε την ευκαιρία να το κάνει;

Ο Μαυροβούνιος κόουτς είχε στο μυαλό του είτε λόγω απουσιών είτε λόγω της διαβολοβδομάδας είτε λόγω της καταπόνησης κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα να δώσει χρόνο συμμετοχής στους νεότερους – ηλικιακά – παίκτες για να μπορέσουν να μπαίνουν σταδιακά στην εξίσωση της ομάδας.

Παναγιώτης (14π.) και Γιώργος Καλαϊτζάκης (7π.) είχαν 23 και 22 λεπτά αντίστοιχα στο ματς με το Λαύριο, αλλά ήταν το πρώτο τους παιχνίδι που είχαν πληθωρική παρουσία. Είχαν διάρκεια. Ειδικά ο Παναγιώτης που με τις κινήσεις του στην επίθεση, θύμισε το ξεπέταγμα που έκανε με την Νεβέζις.

Ακόμα και ο Νίκος Χουγκάζ. Αγωνίστηκε 9 λεπτά έχοντας 3 πόντους, 4 ριμπάουντ και 1 τάπα. Μπήκε στο σημείο όπου είχε πια κριθεί το ματς. Και όμως έβγαλε ενέργεια. Διότι θέλει να επενδύσει πάνω σε αυτά τα 9 λεπτά. Να τα διατηρήσει σε άλλο ματς, αλλά και να τα αυξήσει. Το ίδιο ισχύει και για τους προαναφερθέντες, αλλά και για τον Αλέξανδρο Σαμοντούροφ που έκανε ντεμπούτο με τα πράσινα (3 λεπτά).

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς αποφόρτισε και όσους έχουν τραβήξει ήδη το κουπί

Ταυτόχρονα, ο Ντέγιαν Ράντονιτς έχει την ευκαιρία να ξεκουράσει τους «πολεμιστές» του όσο περισσότερο γίνεται. Όπως είναι ο Γκριγκόνις, ο Λι, ο Γκουντάιτις, ο Πονίτκα, ο Γουίλιαμς και ο Παπαγιάννης. Μέσα από αυτά τα ματς, τα θεωρητικώς – πιο βατά – στόχος του Μαυροβούνιου είναι να δίνει χώρο στους νέους για να αποφορτίζει τους πιο έμπειρους.

Προσωπικά αυτό που είδα στο παρκέ με το Λαύριο με χαροποίησε ιδιαίτερα. Είδα τους Ελληνες να μάχονται, να μαθαίνουν καλύτερα τον ρόλο τους. Ειδικά τους αδελφούς Καλαϊτζάκη που έχουν ήδη μπει στην εξίσωση των φετινών αγώνων. Δεν χαροποίησε μόνο εμένα, αλλά και τον κόσμο (έστω τον λιγοστό) στο ΟΑΚΑ.

Η απόδραση από το Βελιγράδι, αλλά και η άνετη επικράτηση επί του Λαυρίου είναι ένα σημαντικό βήμα για ένα νέο σύνολο που θέλει να βάζει καθημερινώς τις βάσεις έχοντας καλύτερη ψυχολογία. Είτε στα επόμενα παιχνίδια είτε στις επόμενες προπονήσεις. Ο δρόμος είναι δύσκολος και θα έχει και ανυπέρβλητα «εμπόδια». Αυτό το γνωρίζουν στην ομάδα.

Για αυτό ακριβώς όλοι χωρούν. Ολοι θα πάρουν τον χρόνο τους και αν ανταποκρίνονται και δουλεύουν σκληρά στις προπονήσεις, ο χρόνος συμμετοχής τους θα μεγαλώσει και άλλο. Κάτι που ωφελεί τους ίδιους, την ομάδα που θα έχει μεγαλύτερο βάθος πάγκου και πάνω από όλα τον κόουτς Ράντονιτς που θα μπορεί σε όλες τις στιγμές να γυρίζει στον πάγκο του και να βλέπει game changers.

Η απόδραση από το Βελιγράδι, αλλά και η άνετη επικράτηση επί του Λαυρίου είναι ένα σημαντικό βήμα για ένα νέο σύνολο που θέλει να βάζει καθημερινώς τις βάσεις έχοντας καλύτερη ψυχολογία.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News