Παναθηναϊκός: Τα μηνύματα του ΣΕΦ και το μυαλό που δεν πρέπει να χαλάσει!

EUROKINISSI

Ο Μαρίνος Πρίντεζης γράφει για τον Παναθηναϊκό που… επέστρεψε για τα καλά, εξηγεί γιατί οι «πράσινοι» έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται για την διαιτησία και κοιτά την επόμενη μέρα μιας σεζόν που μόλις ξεκίνησε για το «τριφύλλι».

Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο κοίταξε στα μάτια τον Ολυμπιακό, όχι μόνο τον έριξε στα… σχοινιά, αλλά ήταν έτοιμος να αποδράσει από το ΣΕΦ. Ακόμα και με τέτοια διαιτησία. Δικαίως οι «πράσινοι» διαμαρτύρονται για τους ρέφερι. Όταν κέρδιζαν φάουλ έπρεπε να… πανηγυρίζουν.

Δεν είναι μόνο οι τρεις φάσεις που διαμαρτύρονται στην τελευταία περίοδο. Δηλαδή το επιθετικό φάουλ του Φαλ στον Παπαγιάννη (η κίνηση με τον αγκώνα του στην πλάτη του Ελληνα σέντερ ήταν ξεκάθαρο επιθετικό φάουλ), αλλά και στις δύο τελευταίες φάσεις όπου υπάρχει φάουλ στο εύστοχο τρίποντο του Μπέικον από τον Γουόκαπ (τον χτύπησε στον βραχίονα) και στο τρίποντο της… απόδρασης (έχει γίνει φάουλ στη μέση του Αμερικανού σμολ φόργουορντ). Είναι η γενικότερη εικόνα στο θέμα των καταλογισμών των φάουλ στις δύο πλευρές.

Και όμως ο Παναθηναϊκός δεν πτοήθηκε, δεν εκνευρίστηκε, έδειξε χαρακτήρα στο ματς. Δεν… χάλασε το μυαλό του και συνέχισε μέχρι τέλους στο ΣΕΦ για να πάρει αυτό που του άξιζε. Τη νίκη. Είχα γράψει στο προηγούμενο άρθρο μου πως δεν περιμένω τον Παναθηναϊκό να νικήσει στο ντέρμπι. Προσωπικά με διέψευσε, ουσιαστικά. Πιστοποίησε με τον πλέον ηχηρό τρόπο πως η «ψαλίδα» με τον Ολυμπιακό έχει μικρύνει.

Μην ξεχνάμε πως οι «πράσινοι» πριν από ένα μήνα δεν… βλέπονταν εν αντιθέσει με τον Ολυμπιακό που ήταν στα πάνω του ενώ έχει έναν βασικό κορμό κοντά στα 3 χρόνια. Κάτι που έχει τη δική του σημασία στη γενικότερη σούμα. Ο Παναθηναϊκός απέδειξε πως έχει μπει στη σωστή κατεύθυνση και ξέρει που βαδίζει.

Τι κέρδισε από αυτό το ματς και τι δεν έκανε αγωνιστικά για να κερδίσει

Αν αφήσω στην άκρη το θέμα της διαιτησίας, οι «πράσινοι» έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι είναι εδώ! Επέστρεψαν για τα καλά, αρκεί να επενδύσουν πάνω στην εικόνα που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα. Διότι το αβαντάζ της έδρας χάθηκε, αλλά με την συνεχόμενη βελτίωση που παρουσιάζουν τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο όταν έρθει η ώρα των τίτλων. Εν αντιθέσει με την περσινή παρουσία τους.

Πάμε και στο κεφάλαιο, τι δεν έκανε αγωνιστικά και δεν χαμογέλασε. Το γεγονός πως έριξε στα… σχοινιά τον Ολυμπιακό και του πρόσθεσε πίεση και άγχος, αλλά δεν βρήκε τον τρόπο, τα μεγάλα σουτ – πλην του Μπέικον – για να γίνει το «αφεντικό» στην τελική ευθεία του ντέρμπι. Το γεγονός πως έκανε 17 λάθη (αρκετά στην 3η περίοδο) και αυτά τα εκμεταλλεύτηκε ο Ολυμπιακός (είχε 24 πόντους από λάθη των «πρασίνων»), συν ότι ο «κομβικός» Γουίλιαμς δεν ήταν σε καλή βραδιά.

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται να γίνει πιο… κυνικός και να κρατάει αυτό που «χτίζει» με τόσο κόπο. Να μην χαρίζει και να μην χαρίζεται. Ούτως ώστε να έχει το πάνω χέρι και στις λεπτομέρειες. Να έχει το… κάτι παραπάνω όταν φτάνει στο νήμα.

Όπως και να έχει, ο Ντέγιαν Ράντονιτς έχει βάλει τις αρχές του, τη φιλοσοφία του. Όλα αυτά έχουν εμπεδωθεί από τους «πράσινους» και καθημερινώς εξελίσσονται. Όταν με το καλό επιστρέψει και ο Γκριγκόνις σε ένα σύνολο που ξέρει τους ρόλους του, θα μπορέσει – κατά τη γνώμη μου – να μπει πιο εύκολα και χωρίς να… χαλάσει τις ισορροπίες.

Εκανε 17 λάθη (αρκετά στην 3η περίοδο) και αυτά τα εκμεταλλεύτηκε ο Ολυμπιακός (είχε 24 πόντους από λάθη των «πρασίνων»), συν ότι ο «κομβικός» Γουίλιαμς δεν ήταν σε καλή βραδιά.

Το ματς με την Αρμάνι είναι… παγίδα και οφείλει να ξεχάσει τι έγινε στο ντέρμπι

Πάμε στο… παρακάτω. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να ξεχάσει… χθες το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Είναι υποχρεωμένος. Ο αγώνας είναι πλέον ιστορία. Ακόμα και όταν κέρδιζε την Βίρτους, ο Ντέγιαν Ράντονιτς το έλεγε στους παίκτες του. Να το ξεχάσουν άμεσα γιατί υπάρχει η Βιλερμπάν. Μετά από το ματς με τους Γάλλους τόνιζε το ίδιο ενόψει Ζαλγκίρις.

Η κούραση (σωματική και πνευματική) είναι πάντα πιο επίπονη μετά από ένα ντέρμπι. Όμως ο Παναθηναϊκός έχει καταγράψει ένα σερί 3-0 στην Ευρωλίγκα και πρέπει άμεσα να αλλάξει το… τσιπάκι και να σκεφτεί το δύσκολο ματς με την Αρμάνι. Δύσκολο υπό την έννοια ότι η ιταλική ομάδα είναι μεν σε κακό χάλι, αλλά ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί και καλείται να το διαχειριστεί.

Η σεζόν είναι μακρά. Ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να εστιάζει πολύ την προσοχή του στα όσα έκανε στο προηγούμενο ματς, αλλά να εστιάζει την προσοχή του στα όσα πρέπει να κάνει στη συνέχεια. Βήματα… μπρος. Μόνο αυτό και με καθαρό μυαλό για να μην παρεκκλίνει της πορείας του.

Η κούραση (σωματική και πνευματική) είναι πάντα πιο επίπονη μετά από ένα ντέρμπι. Όμως ο Παναθηναϊκός έχει καταγράψει ένα σερί 3-0 στην Ευρωλίγκα και πρέπει άμεσα να αλλάξει το… τσιπάκι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News