Παναθηναϊκός: Ο Εργκίν Αταμάν έχει τον τρόπο για να… φτιάχνει τα παλικάρια του!

EUROKINISSI

Ο Τούρκος κόουτς είναι ο άνθρωπος που έχει τα… κλειδιά στο ΟΑΚΑ και φυσικά η ατάκα που έριξε για τον Κέντρικ Ναν έχει τη δική της βαθύτερη σημασία. Γράφει ο Μαρίνος Πρίντεζης για το his way του Εργκίν Αταμάν και φέρνει παραδείγματα.

Ο Παναθηναϊκός έχει πραγματοποιήσει 12 μεταγραφές (αναμένεται να γίνουν 13 μετά την διπλή ατυχία που είχε με τον Χουάντσο και τον Παπαπέτρου). Ομως το πιο σημαντικό από την τρομερή ποιότητα που πρόσθεσαν οι «πράσινοι» στο ρόστερ τους είναι το γεγονός πως έχουν στον πάγκο τους έναν άνθρωπο που έχει τον δικό του τρόπο, τη δική του ξεχωριστή φιλοσοφία, έναν άνθρωπο που ξέρει να… φτιάχνει τους παίκτες του. Τον Εργκίν Αταμάν!

Ο Τούρκος κόουτς ξέρει πως αργά ή γρήγορα θα έχει βάλει τη «σφραγίδα» του ολοκληρωτικά στο αγωνιστικό DNA της ομάδας. Δεν παρεκκλίνει των αρχών του, είναι σκληρός, αλλά δίκαιος και θέλει μέσα από τη δουλειά του να παίρνει το 110% από τους παίκτες του. Το ίδιο θα πράξει και με τον Κέντρικ Ναν. Ο Εργκίν Αταμάν είπε κάτι πολύ σημαντικό μία ημέρα πριν το παιχνίδι με την Ζαλγκίρις. «Ακόμα και αν πάρεις στην ομάδα τον Στεφ Κάρι ή τον Λεμπρόν Τζέιμς δεν είναι εύκολο να προσαρμοστεί σε μία εβδομάδα ή σε δέκα μέρες. Δεν είναι εύκολο ούτε για τον παίκτη, ούτε για την ομάδα, να τον βάλει στο σύστημα. Ο Ναν είναι ένας παίκτης με μεγάλη ποιότητα, αλλά θέλει χρόνο για να μπει στην ομάδα, να καταλάβει τι χρειάζεται. Μετά θα μας βοηθήσει πολύ».

Τι δείχνει αυτό; Πολύ απλά ότι υπάρχει σωστό πλάνο και χρονοδιάγραμμα ούτως ώστε σταδιακά ο Αμερικανός γκαρντ να προσαρμοστεί πλήρως στα ευρωπαϊκά δεδομένα και να πιστοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις ικανότητές του. Ηταν πολύ σημαντικό ότι εν μέσω δύο δύσκολων αγώνων (με Αλμπα και Αρη) ο Τούρκος κόουτς του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί. Ηταν ακόμα πιο σημαντικό ότι τον έριξε όταν ακόμα η διαφορά ήταν εύθραυστη και δεν είχε κριθεί τίποτα. Μην ξεχνάμε ότι ο Αμερικανός γκαρντ είχε κάνει δύο προπονήσεις (συνολικά).

Μέσα από τη καθημερινή τριβή, την αφομοίωση της φιλοσοφίας του Εργκίν Αταμάν και τη βοήθεια των συμπαικτών του, ο Κέντρικ Ναν θα βγάζει συνεχώς και σε μεγάλο βαθμό τις επιθετικές αρετές του, αλλά και όσα έχει παρουσιάσει όλα αυτά τα χρόνια στο ΝΒΑ. Κάτι που και θα εξελίξει την εικόνα του Παναθηναϊκού, αλλά και θα βοηθήσει και τον ίδιο. Όλα θέλουν τον χρόνο τους.

Ηταν πολύ σημαντικό ότι εν μέσω δύο δύσκολων αγώνων (με Αλμπα και Αρη) ο Τούρκος κόουτς του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί. Ηταν ακόμα πιο σημαντικό ότι τον έριξε όταν ακόμα η διαφορά ήταν εύθραυστη και δεν είχε κριθεί τίποτα.

Όταν βάζει κάτι στο μυαλό του ο Τούρκος κόουτς, έχει λόγο που το κάνει. Το περασμένο καλοκαίρι είχε εισηγηθεί και την απόκτηση του Τζέριαν Γκραντ. Ο Αμερικανός γκαρντ έχει εξελιχθεί στον… ισορροπιστή των γκαρντ ή αλλιώς της περιφέρειας, τον «glue guy», τον άνθρωπο που «κολλάει» με όλους και συμφέρει. Αυτό είχε στο μυαλό του ο Εργκίν Αταμάν όταν τον απέκτησε. Ο Γκραντ πραγματοποιεί γκράντε εμφανίσεις και ταυτόχρονα αποφορτίζει Σλούκα και Βιλντόσα.

Ο Τζέριαν Γκραντ μπήκε στο πρόγραμμα του Παναθηναϊκού και δη του Εργκίν Αταμάν και μέσα από τη καθημερινή δουλειά, κατάλαβε αμέσως τον ρόλο του (το έδειξε και στην προετοιμασία και στα φιλικά). Αλλωστε έχει υψηλό μπασκετικό IQ και αυτό φαινόταν όταν ακόμα έπαιζε στον Προμηθέα. Είναι ο παίκτης του προπονητή και η εμπιστοσύνη που νιώθει, την βγάζει στο παρκέ. Μόλις έμαθε περισσότερο τα κατατόπια (για παράδειγμα περιόρισε τις ντρίμπλες), έγινε ο παράγοντας Χ της περιφέρειας και παίρνει πρωτοβουλίες όταν πρέπει και όταν νιώθει ότι πρέπει.

Υπάρχουν δύο ακόμα σπουδαία παραδείγματα. Λούκα Βιλντόσα και Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι. Ο Αργεντινός γκαρντ είχε – φυσιολογικές – μεταπτώσεις μετά τον τραυματισμό του (στον αστράγαλο). Όταν επανήλθε πλήρως και με τη στήριξη όλων, βρήκε και το… χέρι του. Εγινε ο γνωστός Βιλντόσα και με το «φαρμακερό» σουτ που το δουλεύει συνεχώς (ειδικά πέρυσι στον Ερυθρό Αστέρα έκανε… θραύση). Είναι σημαντικό ότι απολαμβάνει το κάθε δευτερόλεπτο στο παρκέ και κάνει τα πάντα (τα 7 κλεψίματα με τον Αρη είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα).

Από την άλλη ο Πολωνός σέντερ είναι ρούκι στην Ευρωλίγκα. Ηταν σούπερ στα φιλικά, αλλά εύλογα όταν ξεκίνησαν τα επίσημα είχε το άγχος για να μπορέσει να αποδώσει τα όσα του έδωσαν την μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Με την βοήθεια (είτε σε πράξεις είτε σε λόγια) του Αταμάν και των συνεργατών του, ο «Μπάλτσε» πήρε τα πάνω του.

Κομβικό ήταν το τελευταίο δεκάλεπτο με την Μπαρτσελόνα (το ματς είχε κριθεί). Ο Πολωνός σέντερ «ξεμπλόκαρε» και πάνω σε αυτό πάτησαν και οι συνεργάτες του Αταμάν. Πάνω σε αυτή την εμφάνιση. Ετσι κόντρα στην Αλμπα έδωσε λύσεις από την εκκίνηση και έγινε υποδειγματικό ροτέισον με τον Λεσόρ που τράβηξε αρκετό κουπί το προηγούμενο διάστημα.

Το βέβαιο είναι πως η προσωπικότητα του Εργκίν Αταμάν, αλλά και η δουλειά που έχει παρουσιάσει εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν το καλύτερο κίνητρο ώστε οι παίκτες να απολαμβάνουν το κάθε δευτερόλεπτο στο παρκέ και να βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Ο Τζέριαν Γκραντ μπήκε στο πρόγραμμα του Παναθηναϊκού και δη του Εργκίν Αταμάν και μέσα από τη καθημερινή δουλειά, κατάλαβε αμέσως τον ρόλο του (το έδειξε και στην προετοιμασία και στα φιλικά). Αλλωστε έχει υψηλό μπασκετικό IQ και αυτό φαινόταν όταν ακόμα έπαιζε στον Προμηθέα

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News