Παναθηναϊκός Aktor-Ολυμπιακός: Αυτά θα περιμένουμε στους τελικούς των «αιωνίων»

eurokinissi

«Πράσινοι» και «ερυθρόλευκοι» τα… λένε με στόχο την κορυφή της Ελλάδας. Ποια είναι τα στοιχεία, τα σημεία-κλειδιά που μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους σε αυτή την σειρά; Το πνευματικό κομμάτι θα παίξει ρόλο; Ποιες διαφοροποιήσεις μπορούμε να δούμε; Γράφει ο Μαρίνος Πρίντεζης.

Και τώρα οι… δυο τους! Δεν αποτελεί πλέον είδηση, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο φετινός τίτλος του πρωταθλητή Ελλάδας θα έχει πράσινο ή ερυθρόλευκο χρώμα.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα ανταμώσουν και φυσικά υπάρχουν μερικά στοιχεία, μερικά πράγματα που αναμένουμε να δούμε από τους τελικούς που ξεκινούν άμεσα (την Τετάρτη στις 5/6 το πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ) και αν πάμε σε game 5, θα ολοκληρωθούν ανήμερα της επετείου του ’87. Διότι η Εθνική έχει πρόκληση μπροστά της και αυτό θα πάμε σε fast track κατάσταση. Αλήθεια τι μπορεί να παρουσιάσουν οι δύο μονομάχοι στα ντέρμπι;

Δεν θα αναφέρω το πρώτο και βασικό που λένε ότι όποιος το θέλει περισσότερο. Είναι «μύθος». Όταν υπάρχει κούπα στη μέση, όλοι την θέλουν. Είτε είναι εν ενεργεία πρωταθλητές είτε θέλουν να γίνουν. Δίψα και θέληση είναι βασικά στοιχεία, αλλά δεν παίζουν τον πρωτεύοντα ρόλο. Πρώτα από όλα, ο Παναθηναϊκός – θεωρητικά πάντα – έχει ένα αβαντάζ. Το αβαντάζ της έδρας. Τη φετινή σεζόν έχει νικήσει τρεις φορές τον Ολυμπιακό για το ελληνικό πρωτάθλημα και αυτό του έχει δώσει μια έξτρα ώθηση στο πνευματικό κομμάτι. Συν του ότι μέσα από τα πολλά φετινά παιχνίδια (στην Ευρωλίγκα) έχει μετατρέψει το ΟΑΚΑ σε ένα απόρθητο φρούριο. Πολύ σημαντικό για την ψυχολογία μιας ομάδας να ξέρει πως μπορεί το ίδιο της το σπίτι να της δώσει το κάτι παραπάνω. Από την άλλη, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν αποδείξει πως έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να βρίσκουν λύσεις όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο (φάνηκε κυρίως στη σειρά με την Μπαρτσελόνα) ενώ έχουν στο μυαλό τους πως αν χάσουν το πρωτάθλημα η χρονιά τους θα είναι αποτυχημένη. Αρα υπάρχει και το ένστικτο της επιβίωσης.

Δεν θα αναφέρω το πρώτο και βασικό που λένε ότι όποιος το θέλει περισσότερο. Είναι «μύθος». Όταν υπάρχει κούπα στη μέση, όλοι την θέλουν. Είτε είναι εν ενεργεία πρωταθλητές είτε θέλουν να γίνουν. Δίψα και θέληση είναι βασικά στοιχεία, αλλά δεν παίζουν τον πρωτεύοντα ρόλο.

Ο Παναθηναϊκός είναι σε τρομερό μομέντουμ μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Αυτή η διαδρομή που έκανε φέτος στην Ευρώπη έχει δώσει… φτερά στους παίκτες και ήδη ο Αταμάν με τις κινήσεις του και τα λόγια του, τους έχει προσγειώσει στην πραγματικότητα της επίτευξης ενός ακόμα στόχου. Σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Ξέρουν καλά πως ο στόχος του πρωταθλήματος είναι… αυτοσκοπός. Το θέλουν και πρώτος και καλύτερος το είπε ο Κώστας Σλούκας. Αν οι «πράσινοι» το κατακτήσουν θα κλείσουν ονειρεμένα τη νέα τους εποχή και θα έχουν στείλει και άλλα μηνύματα. Πάμε στο αγωνιστικό κομμάτι των ντέρμπι. Μυστικά δεν πιστεύω πως θα υπάρξουν μεταξύ των δύο προπονητών που έχουν την δυνατότητα να παίρνουν αυτό που θέλουν (αγωνιστικά-ψυχολογικά) από τους παίκτες τους. Από τον πρώτο μέχρι τον 12ο σε θέμα χρόνου συμμετοχής.

Μυστικά δεν πιστεύω πως θα υπάρξουν μεταξύ των δύο προπονητών που έχουν την δυνατότητα να παίρνουν αυτό που θέλουν (αγωνιστικά-ψυχολογικά) από τους παίκτες τους. Από τον πρώτο μέχρι τον 12ο σε θέμα χρόνου συμμετοχής.

Θεωρώ πως στα ντέρμπι θα δούμε αρκετά τον Ολεγκ Μπαλτσερόφσκι και δεν είναι τυχαία η χρησιμοποίηση του Πολωνού σέντερ στη σειρά με τον Αρη. Θεωρώ πως ο Εργκίν Αταμάν τον προετοιμάζει για τους τελικούς ώστε να τον χρησιμοποιήσει για να φθείρει τον Μιλουτίνοφ ή να του κάνει δύσκολη τη ζωή και ταυτόχρονα να έχει πιο «φρέσκο» τον Λεσόρ. Διότι η φθορά του Μιλουτίνοφ θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τους «πράσινους» από τη στιγμή που δεν υπάρχει Φαλ (ο Πετρούσεφ είναι εξαιρετικός, αλλά δεν είναι ο καθαρός σέντερ ενώ εκτός είναι ο Ράιτ). Από την άλλη οι «ερυθρόλευκοι» θα επιδιώξουν ενδεχομένως με τον Πετρούσεφ στο «4» και τον Μιλουτίνοφ στο «5» να αποδιοργανώσουν τον Λεσόρ, αλλά και να «μπερδέψουν» τους «πράσινους» με κοντά σχήματα, όπως τον Παπανικολάου στο «4».

Θεωρώ πως στα ντέρμπι θα δούμε αρκετά τον Ολεγκ Μπαλτσερόφσκι και δεν είναι τυχαία η χρησιμοποίηση του Πολωνού σέντερ στη σειρά με τον Αρη. Θεωρώ πως ο Εργκίν Αταμάν τον προετοιμάζει για τους τελικούς ώστε να τον χρησιμοποιήσει για να φθείρει τον Μιλουτίνοφ.

Το τρίποντο θα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία των τελικών. Από την μία υπάρχει ο Ναν και ο Γκριγκόνις (αναφέρομαι στους σουτέρ) και από την άλλη υπάρχει ο Κάναν και ο Πίτερς. Μια τετράδα που θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιθετική συνεισφορά των ομάδων τους. Είτε μέσα από συνεργασίες είτε μέσα από προσωπικές φάσεις (κυρίως για τους Ναν-Κάναν). Παραδοσιακά στα ντέρμπι υπάρχουν οι X-Factor, αλλά αυτό θα το δούμε στην πορεία των αγώνων. Ο πρώτος τελικός πάντα δείχνει τον δρόμο μέχρι ενός σημείου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News