Παναθηναϊκός Aktor: Στον αστερισμό της αστείρευτης ποιότητας και του Ομέρ!

eurokinissi

Οι πρωταθλητές Ευρώπης και Ελλάδας έδειξαν και στο παρκέ πως έχουν πληρότητα σε όλες τις θέσεις και αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε τη νέα σεζόν η αρμάδα του Εργκίν Αταμάν θα είναι ακόμα πιο επικίνδυνη. Ο Μαρίνος Πρίντεζης επεξεργάζεται τα όσα είδε κόντρα στην Μπάγερν και όσα έπραξε ο Τούρκος σέντερ στο ντεμπούτο του.

Το αναφέρω ξανά. Τα φιλικά είναι φιλικά. Είναι κυρίως για τους προπονητές. Είτε είναι θετικό είτε είναι αρνητικό το αποτέλεσμα, μεγαλύτερη σημασία έχει η εικόνα. Φυσικά και οι νίκες στα φιλικά τονώνουν τη ψυχολογία μιας ομάδας που μοντάρεται. Εστω και αν αυτή έχει τον βασικό κορμό της, όπως είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης και Ελλάδας, Παναθηναϊκός. Η εμφάνιση της ομάδας του Εργκίν Αταμάν ήταν εξαιρετική σε επίθεση και σε άμυνα. Αυτό που φαίνεται με γυμνό μάτι είναι η πληρότητα που έχει σε όλες τις θέσεις. Από το «1» ως το «5» και έδωσε τη δυνατότητα στον Τούρκο κόουτς να αλλάζει σχήματα, πρόσωπα, καταστάσεις και να βλέπει απειροελάχιστες αυξομειώσεις στην εικόνα της ομάδας του.

Προφανώς και αυτό που έδειξαν οι «πράσινοι» κόντρα στην Μπάγερν ήταν το γρήγορο τέμπο. Πολλές φορές αναζήτησαν το τρανζίσιον παιχνίδι, αλλά και το σωστό spacing ώστε να έχουν σουτ υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις. Το βάθος πάγκου που έχει και τα ψηλά κορμιά θα βοηθήσουν την ομάδα στον μαραθώνιο των 80+ αγώνων με την σημαντική διαφορά σε σχέση με πέρυσι πως όλες οι ομάδες στην Ευρωλίγκα θα έχουν υψηλό κίνητρο για να τη νικήσουν. Διότι όπως ανέφερε και το πανό που είχαν οι οπαδοί στο γήπεδο «ο βασιλιάς της Ευρώπης επέστρεψε». Καθαρά αγωνιστικά αυτό που μου άρεσε πολύ ήταν το γεγονός πως οι αυτοματισμοί που έχει αποκτήσει η ομάδα από πέρυσι, αποτελούν την βάση της. Για μονάδες όπως ο Ναν, ο Λεσόρ και ο Γκριγκόνις που γνωρίζουν καλά τα κατατόπια.

Πολλές φορές αναζήτησαν το τρανζίσιον παιχνίδι, αλλά και το σωστό spacing ώστε να έχουν σουτ υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Επίσης, ο Λορέντζο Μπράουν έδειξε ξανά πως έχει προσαρμοστεί για τα καλά στη φιλοσοφία του Εργκίν Αταμάν. Σαν να είναι από πέρυσι ο Αμερικανός γκαρντ στην ομάδα. Ξέρει το πότε θα ψάξει το τρανζίσιον το πότε θα πατήσει… φρένο. Πάντως η λογική των «πράσινων» ήταν να ψάξουν πόντους μέσα από την ταχύτητά τους, αλλά και με την λογική, να αναζητήσουν τα μις-ματς που δημιουργήθηκαν. Συν φυσικά την άμυνα μέσα και έξω από το καλάθι.

Πάμε και στο κεφάλαιο του Ομέρ Γιούρτσεβεν. Ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα από την προσαρμοστικότητα του. Σαφέστατα και ο Τούρκος σέντερ είναι παίκτης υψηλής κλάσης και ποιότητας, αλλά φάνηκε να μαθαίνει γρήγορα τα… κατατόπια. Ο 26χρονος ψηλός πραγματοποίησε εντυπωσιακό ντεμπούτο έστω και αν είναι μόλις 10 μέρες με την ομάδα. Ο Εργκίν Αταμάν τον χρησιμοποίησε από τα μέσα του πρώτου δεκαλέπτου και έπειτα και σε 15 λεπτά παρουσίας έδειξε γιατί είναι ιδανικός παρτενέρ του Ματίας Λεσόρ στο «5».

Σε αυτά τα 15 λεπτά, έδειξε ότι έχει όλα τα εχέγγυα για να αποτελέσει μια σταθερή αξία στη φροντ λάιν της ομάδας και να προσφέρει πολλά και ποιοτικά λεπτά ξεκούρασης στον Γάλλο συμπαίκτη του. Είχε καλά πατήματα στο παρκέ, σωστές κινήσεις, έδειξε πως έχει τη δυνατότητα να «διαβάσει» την αντίπαλη άμυνα, αλλά και να βοηθήσει στη δημιουργία. Ακρως αποτελεσματικός με παιχνίδι με πλάτη, εξαιρετικός finisher και τελείωσε φάσεις με πικ εν ρολ με τους γκαρντ της ομάδας. Αρκετά οξυδερκής, βοήθησε πολύ και στον τομέα των ριμπάουντ με καλά box out ενώ έδειξε πως έχει μεγάλη έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ. Εχει καλό footwork ενώ τελείωσε και φάση με χουκ, αλλά και με τρίποντα. Ο Εργκίν Αταμάν τον χρησιμοποίησε με τον Χουάντσο στο «4» και αμφότεροι έδειξαν να έχουν καλές συνεργασίες και αλληλοκάλυψη.

Ακρως αποτελεσματικός με παιχνίδι με πλάτη, εξαιρετικός finisher και τελείωσε φάσεις με πικ εν ρολ με τους γκαρντ της ομάδας. Αρκετά οξυδερκής, βοήθησε πολύ και στον τομέα των ριμπάουντ με καλά box out ενώ έδειξε πως έχει μεγάλη έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ. Εχει καλό footwork ενώ τελείωσε και φάση με χουκ, αλλά και με τρίποντα.

Από την άλλη, ο Τσεντί Οσμάν έδειξε πως – εύλογα – χρειάζεται χρόνο για να μάθει τα… κατατόπια. Για να μάθει τον ρόλο του. Πήρε πρωτοβουλίες και μάλιστα με το αθλητικό του κορμί και την σπιρτάδα του έδειξε πως μπορεί να τονώσει την επίθεση των «πράσινων» στο ανοιχτό γήπεδο. Εχει και την προσωπική δημιουργία. Φυσικά στη συνέχεια θα είναι ακόμα καλύτερος. Θα μάθει έχοντας δίπλα του τον Εργκίν Αταμάν. Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του το ματς με την Μακάμπι που παίζει διαφορετικό στιλ μπάσκετ σε σχέση με την Μπάγερν. Πιο αθλητική ομάδα και αυτό το ματς μόνο καλό θα κάνει στους «πράσινους».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News