Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς δεν ευθύνεται ποτέ και για τίποτα;

Ξέρω, με τις λίγες θρησκειολογικές γνώσεις που διαθέτω, ότι οι αγελάδες είναι ιερές στον ινδουισμό. Αυτό που δεν γνωρίζω για ποιους ακριβώς λόγους ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι η αντίστοιχη «ιερή αγελάδα» της παναθηναϊκής κοινωνίας. Γράφει ο Νίκος Σαρίδης

Ξέρω, με τις λίγες θρησκειολογικές γνώσεις που διαθέτω, ότι οι αγελάδες είναι ιερές στον ινδουισμό επειδή τα τέσσερα πόδια τους συμβολίζουν τις τέσσερις Βέδες, οι οποίες είναι κάτι σαν ευαγγέλια.

Αυτό που δεν γνωρίζω για ποιους ακριβώς λόγους ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι η αντίστοιχη «ιερή αγελάδα» της παναθηναϊκής κοινωνίας, να μην σου πω κι ευρύτερα. Εντάξει, δεν θα μηδενίσουμε τη συμβολή του στην ανάταξη του ταλαιπωρημένου Παναθηναϊκού, αλλά εδώ η κατάσταση έφτασε στο άλλο άκρο.

Την προηγούμενη σεζόν, μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου μετά από ντέρμπι «αιωνίων» στο Καραϊσκάκη, υποβλήθηκε μία ερώτηση, που δεν ήταν «πώς νιώθετε που είστε τόσο όμορφος, καλοσυνάτος κι αγαπητός προπονητής», αλλά «αν ήσασταν ένας απλός παρατηρητής και δεν ξέρατε ότι μέσα στο γήπεδο ήταν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι η πρωτοπόρος του πρωταθλήματος και ποια η τρίτη της βαθμολογίας;»).

Προκάλεσε τον κακοφανισμό του σέρβου προπονητή και οι περισσότεροι έσπευσαν να πάρουν -αμελλητί κι ασυζητητί- το μέρος του. Εγκλημα καθοσιώσεως, λέει. Κανονικά, όμως, θα έπρεπε να προστατεύεται η ιερότητα του δημοσιογραφικού δικαιώματος στο (όποιο) ερώτημα, όσο εύστοχο ή άστοχο είναι αυτό κι όσο δεινός ή όχι είναι ο ερωτών…

Σήμερα, λοιπόν, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου του σωτηρίου έτους 2023, επομένη της «πράσινης» ήττας στη Γαλλία κριτική στον σέρβο τεχνικό του Παναθηναϊκού μπορεί να διακρίνει κανείς μόνο σε ιντερνετικά σχόλια απλώς οπαδών των «πράσινων». Και δεν εννοώ απαραιτήτως χολερικά σχόλια, του τύπου ότι ο Ιβάν έκανε φερ πλέι κι όταν αποβλήθηκε ο παίκτης της Ρεν άφησε μέσα τον Βιλένα, ώστε το ματς να είναι 10 εναντίον 10. Μπορείς να διατυπώσεις, αν θες, το ίδιο πράγμα με πολύ κομψότερο τρόπο.

Για τον ποδοσφαιριστή που -με όλο τον σεβασμό στις συμμετοχές του στην εθνική ομάδα της Ολλανδίας– φέρει το ονοματεπώνυμο νεοϋορκέζου ιδιοκτήτη πιτσαρίας και δεν έχει πείσει ώς τώρα τους φίλους του «τριφυλλιού» πως είναι κανονικός ποδοσφαιριστής, τον Τόνι Βιλένα, μπορείς να πεις αυτά κι άλλα τόσα. Ή να το παίξεις και δικαιωμένος, «σας τα έλεγα εγώ». Διότι πέρυσι ήταν στην Εσπανιόλ, με προπονητή τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ.

Να στρογγυλοκαθήσεις, δηλαδή, στο υπεραπλουστευτικό: «Αν άξιζαν όλοι αυτοί, θα είχε υποβιβαστεί η Εσπανιόλ;». Για τον Βιλένα μπορείς να πει ό,τι θες, αλλά όχι για τον Ιβάν τον (όχι και τόσο) τρομερό της Βρετάνης. Εκεί, θα σε κατασπαράξουν. Με κίνδυνο, συνεπώς, να χαρακτηριστεί και η αφεντία μου δυσεβής, θα γράψω -ντρέτα- ότι ο Γιοβάνοβιτς φταίει. Και παρα-φταίει. Για το γεγονός ότι ενώ απ’ το 34ο λεπτό ο Παναθηναϊκός έπαιζε με αριθμητικό πλεονέκτημα και με το σκορ να έχει γίνει 1-1 απ’ το πέναλτι του Φώτη Ιωαννίδη, εντούτοις η Ρεν νίκησε 3-1.

Όπως ο Γιοβάνοβιτς πήρε το credit για την παρουσία -έπειτα από χρόνια- του Παναθηναϊκού σ’ ευρωπαϊκό όμιλο, έτσι θα χρεωθεί και την υποχώρηση της ομάδας του, ύστερα απ’ τις δύο ήττες στα ματς με τη Ρεν, στην 3η θέση του γκρουπ, πίσω απ’ τους Γάλλους και τη Βιγιαρεάλ. Αν κάποιος έχει διαφορετική γνώμη, ας μπει στον κόπο να μας εξηγήσει γιατί θεωρεί ότι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς διαχειρίστηκε σωστά τα πράγματα το βράδυ της Πέμπτης στο «Roazhon Park» και για την ήττα ήταν αποκλειστικά υπαίτιοι ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι κι ο… ανάδρομος Ερμής.

Κοντολογίς, δεν γίνεται ο Γιοβάνοβιτς να μην ευθύνεται ποτέ και για τίποτα, να είναι πρωταθλητής χειμώνα και στο τέλος να τερματίζει δεύτερος και ν’ αποθεώνεται. Ακόμη και με τους μεσσίες υπάρχει ένα ταβάνι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News