Νίκος Σαρίδης: Η ΑΕΚ, η Μπράιτον, το ανσάμπλ και ο… Βασίλης Βασιλικός

Αντίο ζωή, για την ακρίβεια, αντίο Γιουρόπα Λιγκ. Ο Νίκος Σαρίδης γράφει για την εμφάνιση της ΑΕΚ κόντρα στην Μπράιτον, που του θύμισε… ατύχημα στη ρυθμική γυμναστική. Γράφει ο Νίκος Σαρίδης.

Είναι όπως το ανσάμπλ: Οι αθλήτριες εκτελούν με θαυμαστή ακρίβεια ένα υψηλής δυσκολίας πρόγραμμα και ξαφνικά της μίας της πέφτει η κορύνη. Όσο και να προσπαθούν από κει και πέρα, το πουλάκι έχει πετάξει κι από την ταραχή μπορεί ν’ ακολουθήσουν και πρόσθετα λάθη.

Η ΑΕΚ, στο χθεσινό παιχνίδι με την Μπράιτον, το πήγαινε μια χαρά το «έργο» και περίμενε και το γκολ, ώστε ν’ ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τη νίκη. Ηρθε, όμως, το πέναλτι του Νταμιάν Σιμάνσκι στον Ζοάο Πέδρο (είναι το κανονικό του όνομα κι όχι… nickname επειδή έχει για είδωλο τον φερώνυμο σέντερ φορ του Παναιτωλικού!), το τρίτο που κέρδισε ο Βραζιλιάνος στις δύο αναμετρήσεις των «γλάρων» με την πρωταθλήτρια της Ελλάδας. Το εκτέλεσε ο ίδιος ο παθών, το έβαλε και… αντίο ζωή. Για την ακρίβεια, αντίο Γιουρόπα Λιγκ.

Μετά από ένα δεκάλεπτο, μάλιστα, η «Ένωση» έχασε και τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, ο οποίος αποβλήθηκε. Παρά ταύτα, δεν το έβαλε κάτω, προσπάθησε, έστω με παίκτη λιγότερο, κάτι ν’ αποκομίσει απ’ το ματς, που είχε αρχίσει να παίρνει χαρακτήρα… ροντέο, αλλά μάταια. Μηδέν κέρδος και πλέον η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα θα παίξει τα ρέστα της για το Κόνφερενς Λιγκ την ακροτελεύτια αγωνιστική στο Άμστερνταμ.

Δεν έχει σημασία πόση ώρα η Μπράιτον έπαιξε πίσω απ’ την μπάλα ή ότι το περιλάλητο wonderkid τη αγγλικής ομάδας, ο Έβαν Φέργκιουσον, πήγε να περάσει τον Τσίτσαν Στάνκοβιτς στο ενώπιος ενωπίω με τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ, προκειμένου να γράψει το 0-2, με στυλ λαχανέμπορου που του φόρεσαν πουέντ για να παραστήσει την μπαλαρίνα.

Ούτε έχει σημασία τι διάολο κοιτούσε τόση ώρα όρθιος μπροστά απ’ τον πάγκο του ο Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι. Η ουσία είναι ότι η débutante της διοργάνωσης, η Μπράιτον, προκρίθηκε στην επόμενη φάση, ενώ η ομάδα του «Πελάδο» έμεινε με την όρεξη και τη… συμπάθεια για την προσπάθεια που κατέβαλε στο τελευταίο ματς στην έδρα της για τον όμιλο του Γιουρόπα. Αν κι εδώ που τα λέμε, κανενός ηττημένου η εμφάνιση, όσο αξιοπρεπής και αν είναι, δεν εγγράφεται στην Ιστορία.

Η 30ή Νοεμβρίου 2023 μπορεί, για παράδειγμα, να μνημονεύεται ως η ημέρα που πέθανε ο Βασίλης Βασιλικός, ο συγγραφέας (μεταξύ άλλων) του «Ζ». Για τον οποίο, παρεμπιπτόντως, εξέδωσε ανακοίνωση ο Εθνικός Πειραιά, ότι ο εκλιπών υπήρξε, λέει, «επιφανής φίλος του». Το σίγουρο είναι ότι υπήρξε σύζυγος της διακεκριμένης σοπράνο, Βάσως Παπαντωνίου, της οποίας ο αδελφός, ο Παύλος, είχε διατελέσει πρόεδρος της «Εθνικάρας» σε εποχές Α’ Εθνική. Ίσως από εκεί ν’ απέρρεε και η όποια συμπάθεια του Βασιλικού προς τους «κυανόλευκους».

Ως ημέρα κάποιου επιτεύγματος της ΑΕΚ, δυστυχώς, δεν θα μνημονεύεται η συγκεκριμένη. Καλώς ή κακώς οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι αποκτούν ή χάνουν μπόι από τ’ αποτελέσματα κι όχι από τα… στατιστικά, ήτοι τον αριθμό των τελικών, τις πάσες, το ποσοστό κατοχής μπάλας και τα εύστοχα γεμίσματα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News