Νίκος Σαρίδης: Πολυκαρβονικά και… προημιτελικά

Η επαναλειτουργία του ΟΑΚΑ είναι η μία σημαντική είδηση της χθεσινής ημέρας. Η άλλη είναι η κλήρωση του Conference League.

Aφού άρχισαν να αφαιρούνται τα πολυκαρβονικά φύλλα απ’ το εξωτερικό μέρος του στεγάστρου του Καλατράβα, συν κάποιες άλλες εργασίες, το τεχνικό επιμελητήριο Ελλάδας «άναψε πράσινο» για την καταλληλόλητα του ΟΑΚΑ και χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του σταδίου στα τέλη Απριλίου, κάτι για το οποίο, άλλωστε, μας είχε προϊδεάσει ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, πριν κανένα δεκαήμερο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά τον Ιούνιο στο Ολυμπιακό Στάδιο η συναυλία των Coldplay. Το άνοιγμα του ΟΑΚΑ σηματοδοτεί και μία ολόκληρη κουβέντα για τον τελικό του Κυπέλλου, εφόσον αντίπαλος του Παναθηναϊκού είναι ο Αρης. Αντίθετα, αν πετύχει την έκπληξη ο Παναιτωλικός, ιδέα δεν έχω πού μπορεί να διεξαχθεί ο τελικός, καθ’ όσον η προκήρυξη, που είναι αναρτημένη στον ιστότοπο της ΕΠΟ, δεν περιέχει πρόβλεψη για έδρα τελικού μεταξύ αθηναϊκής κι επαρχιακής ομάδας!

Το σενάριο που διακινείται από χθες είναι να συμφωνήσουν Παναθηναϊκός και Αρης και να παίξουν στο Μαρούσι. Οπως είχε συμβεί, λέει, το 2010, με τους ίδιους φιναλίστ. Τον θυμάμαι εκείνον τον τελικό. Ημουν στο στάδιο, στη σειρά των ξεσκέπαστων δημοσιογραφικών θέσεων, με διάφορα… υγρά να πέφτουν στο λάπτοπ με τη λήξη, απ’ τους τσαντισμένους αρειανούς, του επάνω διαζώματος. Ενας συνάδελφος, μάλιστα, με τον οποίο καθόμασταν δίπλα, είχε αναφέρει την επόμενη ημέρα ότι οι αρειανοί δεν πετούσαν απλώς νερά και πτύελα, αλλά ουρούσαν κιόλας στους από κάτω τους! Θέλω να πιστεύω ότι ουδέποτε με πέτυχε κάποιο τέτοιο «βόλι»…

Θυμάμαι, επίσης, ότι τις παραμονές του τελικού, σ’ ένα εργαστήριο αθλητικής δημοσιογραφίας που δίδασκα, είχα θέσει, μισοσοβαρά-μισοαστεία, το ερώτημα πόσοι οπαδοί του Αρη θα έβγαιναν στον Λευκό Πύργο αμέσως μετά τη λήξη αν η ομάδα τους κατακτούσε το τρόπαιο. Η σωστή απάντηση, όπως τους είχα πει, ήταν «κανένας!», διότι όλοι οι ενεργοί αρειανοί θα βρίσκονταν στον ΟΑΚΑ. Ο Αρης, βλέπετε, είχε πάρει 23.500 εισιτήρια και τα είχε διαθέσει όλα! Σμήνη, οικογένειες ολόκληρες, με παιδιά και κυρίες που ίσως να μην είχαν ξαναπάει ποδοσφαιρική εκδρομή…

Οσο για το αγωνιστικό μέρος εκείνου του τελικού, «κρύο» θα το χαρακτήριζα. Είχε κριθεί από ένα γκολ του Σεμπαστιάν Λέτο. Αναμφίβολα, η καλύτερη ανάμνησή μου από εκείνη την εποχή, δική μου και πολλών άλλων, ήταν ο… μισθός! Διπλάσιος απ’ τον σημερινό. Μόλις μπαίναμε στην κρίση και δεν είχαμε πολυκαταλάβει ακόμη τι μας ερχόταν…

Αρκετά, όμως, με την αναδρομή σ’ εκείνο το ποδοσφαιρικό ραντεβού. Το θέμα είναι ο φετινός τελικός, το πώς δεν θα τραβήξει άλλο το σίριαλ με το γήπεδό διεξαγωγής του. Το ΟΑΚΑ, πράγματι, συνιστά πρόσφορη λύση, ειδικά απ’ τη στιγμή που το Καυτανζόγλειο είναι απίθανο να έχει ετοιμαστεί για να φιλοξενήσει τέτοιον αγώνα. Οσο για το Πανθεσσαλικό, που τις προάλλες προέβαλλε ο Τάκης Μπαλτάκος, μπορούμε όλοι να ζήσουμε χωρίς τον Αχιλλέα Μπέο, δεν ξέρω για τον πρόεδρο της ομοσπονδίας. Για τον Παναθηναϊκό, δεν το συζητούμε, ταμάμ του πέφτει το ΟΑΚΑ, αλλά μένει ν’ ακούσουμε και τους «κίτρινους».

Η επαναλειτουργία του ΟΑΚΑ, πάντως, είναι η μία σημαντική είδηση της χθεσινής ημέρας. Η άλλη είναι η κλήρωση του Κόνφερενς Λιγκ. Ο Ολυμπιακός, που κληρώθηκε με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και συν τοις άλλοις θα δώσει το εκτός έδρας του μακριά απ’ το εμπόλεμο Ισραήλ κι ο ΠΑΟΚ, ο οποίος έπεσε με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ, έχουν βατούς αντιπάλους. Εάν το διαχειριστούν σωστά, θα φτάσουν στους «8» της διοργάνωσης κι ακόμα παραπέρα. Οι τελευταίες εμφανίσεις και των δύο (του μεν Ολυμπιακού στη Βουδαπέστη και του δε ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο, παρά τον αποκλεισμό του στα πέναλτι) έδειξαν ότι δεν τους λείπουν οι δυνατότητες.

Το είχα σημειώσει και στο φύλλο της περασμένης Πέμπτης, ότι είναι καιρός οι ελληνικές ομάδες να δουν σοβαρά την προοπτική ευρωπαϊκής διάκρισης στο επίπεδο του Κόνφερενς. Εξίσου σοβαρά και ίσως περισσότερο απ’ ό,τι βλέπουν τις εγχώριες διοργανώσεις.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News