ΕΠΟ: Αυτός είναι ο ιδανικός CEO για τη νέα εποχή του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Ο Νίκος Σαρίδης συγκέντρωσε τα δέκα πιο ενδιαφέροντα βιογραφικά για τη θέση του CEO της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και προτείνει τους πιο κατάλληλους για τη θέση.

Ώρες ώρες δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να κυκλοφορεί τόση αναισθησία στον κόσμο. Πώς γίνεται εγώ να στριφογυρίζω τα βράδια στο κρεβάτι ψάχνοντας το ιδανικό πρόσωπο για το πόστο του CEO της ΕΠΟ κι άλλοι να κοιμούνται τον νήδυμον.

Τουλάχιστον, ρε φίλε αναίσθητε, εκτίμησε ότι ενώ εσύ ροχάλιζες κάποιος άλλος είχε πάρει στο μαξιλάρι του την αγωνία για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Διότι, αν δεν έχεις διαβάσει ή δεν έχεις αξιολογήσει δεόντως τα τελευταία νέα που αφορούν στην ΕΠΟ, ποδόσφαιρο δίχως CEO είναι, για να σ’ το πω απλά, ρυζόγαλο χωρίς κανέλα, αυτοκίνητο χωρίς immobilizer, περίπτερο δίχως φιλτράκια, πανηγύρι στη Μεσσηνία χωρίς γουρ(ου)νοπούλα. Συλλογίσου. Πόσες έννοιες, πόσες πίκρες, πόσες πονεμένες νύχτες (που τραγουδούσε κι ο αείμνηστος Στράτος Διονυσίου) απαιτήθηκαν για να σκαναριστούν ένα κάρο βιογραφικά, είτε από το στενό ποδοσφαιρικό στερέωμα είτε από την ευρύτερη κοινότητα της εγχώριας αριστείας. 

Anyway… Έστω και μετά κόπων και βασάνων φτιάχτηκε, επιτέλους, μία  short list με τους καταλληλότερους και τις καταλληλότερες. Το όλον 10 νοματαίοι. Πάμε να τους δούμε έναν προς έναν, με αντίστροφη αρίθμηση, ωσότου φτάσουμε στην κορυφαία επιλογή:

10. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, ιδιοκτήτης του Απόλλωνα Σμύρνης

Ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης είναι ένας μύστης του ποδοσφαίρου. Τις εγκύκλιες σπουδές του στην μπάλα τις ολοκλήρωσε την ημέρα που όντας πρόεδρος της Πεύκης, προτού δηλαδή ασχοληθεί με την «Ελαφρά Ταξιαρχία», εισήλθε στ’ αποδυτήρια και πέταξε σπυριά καλαμποκιού, χαρακτηρίζόντας τους ποδοσφαιριστές του «κότες»! Συνέχισε στο… πανεπιστήμιο της Ριζούπολης, όπου εκεί πλέον ανακαλύψαμε ότι πρόκειται για παιδί – indigo. Ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνη την ημέρα του 2015 που η ομάδα του έπαιζε Κύπελλο με τον Ολυμπιακό κι ο θεοφιλής και θεοφρούρητος Παναγιώτης αντικατέστησε στο σήμα της φανέλας το πρόσωπο του θεού Απόλλωνα με τον Άγιο Απόλλωνα που εορτάζει στις 5 Ιουνίου (βοήθειά μας). Δεν το μονιμοποίησε, όπως δεν μονιμοποίησε και τον Απόλλωνα στη Super League 1.

Φέτος ανήμερα τον Φώτων η επιφοίτηση του Αγιου Πνεύματος, διά της σταθμεύσεως περιστεράς στην κεφαλή του Μονεμβασιώτη, προκάλσε την απόλυση του Τζιανλούκα Φέστα. Ωστόσο, επειδή το… περιστέρι είχε κι άλλες δουλειές, στις 2 Φβερουαρίου ο Μονεμβασιώτης προσέλαβε πάλι τον Ιταλό, ενώ πριν από μερικά εικοσιτετράωρα τον έβαλε πάλι στην μπούκα τον Φέστα… Με Μονεμβασιώτη CEO στην ΕΠΟ και τον Γκουστάβο Πογέτ να πηγαινοέρχεται στη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού, δεν θα πλήξουμε ποτέ!

9. Στράτος Τζώρτζογλου, πρωταγωνιστής στη «Φανέλα με το 9»

Το 1988 ο Παντελής Βούλγαρης μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα «Η Φανέλα με 9», με πρωταγωνιστή τον Στράτο Τζώρτζογλου, ο οποίος ενσάρκωνε τον ποδοσφαιριστή Μπιλ Σερέτη. Στις… επικίνδυνες σκηνές (με μπάλα δηλαδή) τον Τζώρτζογλου είχαν ντουμπλάρει κανονικοί ποδοσφαιριστές.

Μετά από εκείνη την ταινία, ο Τζώρτζογλου υποδύθηκε πολλές φορές τον… ηθοποιό, έπαιξε πέρυσι και σ’ ένα ριάλιτι, αλλά για εμάς θα είναι πάντα ο Μπιλ Σερέτης. Απλή συνεπωνυμία, όσο ξέρω, με τον Νίκο Τζώρτζογλου, τον πρόεδρο της ΕΠΣ Ηρακλείου, αλλά αυτό δεν εμποδίζει κανέναν να δώσει μεροκάματο στον Στράτο. Τι κατάλαβε, άλλωστε, τόσα χρόνια η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με κανονικούς ποδοσφαιρικούς παράγοντες σε καίρια πόστα.

8. Γιάννης Τοπαλίδης, άλλοτε βοηθός του Ότο Ρεχάγκελ

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κυκλοφορεί η φήμη για έναν βοηθό προπονητή ότι «αυτός κάνει όλη τη δουλειά κι ο μεγάλος εισπράττει τη δόξα». Θα το πιστεύαμε και για τον Γιάννη Τοπαλίδη, για τα εννέα χρόνια στην Εθνική δίπλα στον Ότο Ρεχάγκελ, αν ο… Λαζογερμανός Τοπαλίδης είχε μείνει ως συνεργάτης και των επόμενων ομοσπονδιακών και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είχε σαρώσει τους τίτλους. Οπότε, ακριτομυθίες. Και κακοήθειες, από την άλλη, ότι στις αποστολές ο Τοπαλίδης ρωτούσε κάθε μέρα στο ξενοδοχείο «τι φαΐ έχουμε σήμερα».

Επίσης, ο (και) διερμηνέας του Ρεχάγκελ επιχείρησε και σόλο καριέρα, μ’ επιδόσεις που βγάζουν μάτια: 5 επίσημα ματς με τον Βύζαντα Μεγάρων, 4 ήττες. Και 4 επίσημα παιχνίδια με την Αναγέννηση Γιαννιωτσών, ισάριθμες ήττες. Επίσης, για τρεις μήνες έκατσε στον πάγκο και της ιρανικής  Ραχ Αχάν, καταγράφοντας 6 ήττες και μία ισοπαλία σε 9 ματς, δούλεψε για ένα φεγγάρι κι ως τεχνικός διευθυντής στον Άρη (όταν ήταν στη Γ’ Εθνική). Ισως τελικά ο ρόλος που του ταιριάζει καλύτερα είναι του  CEO και δη στην ΕΠΟ που την ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά, μέχρι και τι… φαΐ έφαγε χθες ο Παναγιώτης Δημητρίου.

7. Γιώργος Ανατολάκης, ο… γνωστός Ανατολάκης

Δίπλα στα ονόματα του Αναξιμένους του Λαμψακηνού, του Ξενοκλέους του Αδραμυττηνού, του Ηγησία του Μάγνητος κι άλλων επιφανών ρητόρων της Αρχαιότητας δικαιούται μία θέση και ο Γεώργιος Ανατολάκης, ο εκ Πυλαίας Θεσσαλονίκης.

Μας μάγεψε με τις αγορεύσεις του ως βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. (όπως μας μάγεψε και το κόμμα του), μας συγκίνησε με την αυταπάρνησή του ως… άσβερκος στόπερ του Ολυμπιακού, διέπρεψε ως μαικήνας των τεχνών (κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πόσα έχει ξοδέψει για χάρη λαϊκών τραγουδιστών και τραγουδιστριών σε νυχτερικά πολιτιστικά κέντρα), τον θαυμάσαμε ως… αυτόφωτο πρόεδρο της ΕΠΣ Πειραιώς (ιδού η διοικητική πείρα που χρειαζόμαστε), τον είδαμε μετακλητό υπάλληλο στον «γαλάζιο» υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλο, κλάψαμε μόλις μάθαμε ότι δουλεύει ντελιβεράς, νιώσαμε μία κάθαρση όταν πληροφορηθήκαμε ότι ανέλαβε καθήκοντα στον Ολυμπιακό Β’.  Ενας άνθρωπος που δεν κωλώνει στις προκλήσεις, ο οποίος διαθέτει πολύπλευρο ταλέντο και τέτοια πολυσχιδή δραστηριότητα, δεν μπορεί να μην κάνει για διευθύνων σύμβουλος της ΕΠΟ. 

6. Πέτρος Κωνσταντινέας, πρώην διαιτητής και βουλευτής

Μετά από κάμποσα ένσημα ως αρτοποιός στην Καλαμάτα, ο οποίος είδε τον φούρνο του κάποια στιγμή ν’ ανατινάζεται (όχι πάντως, επειδή είχε γίνει κάτι με τον… θερμοστάτη) και που τις Κυριακές άφηνε άλλους στο μαγαζί να ρίχνουν τη μανέστρα στο ταψί της κυρά-Όλγας και να ψήνουν τα γεμιστά της κυρά-Μαρίκας, προκειμένου να ντυθεί διαιτητής. Ωσπου το 2015 εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι κάπως έτσι είχε ξεκινήσει και ο Βλαντιμίρ Βορόνιν, ο πρώτος κομμουνιστής αρχηγός χώρας που βγήκε με εκλογές, το 2001 στη Μολδαβία. Διευθυντής κρατικού αρτοποιείου διετέλεσε, λέει, στα νιάτα του.

Ο Πέτρος Κωνσταντινέας, βέβαια, μολονότι είχε δικό του αρτοποιείο, δεν έγινε πρωθυπουργός, καίτοι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση εκείνη τη χρονιά. Ακόμη χειρότερα, το 2019 δεν επανεξελέγη στη Βουλή. Είναι free δηλαδή, για ν’ αναλάβει το πόστο του διευθύνοντος συμβούλου. Ή του… διευθύνων συμβούλου, όπως θα έλεγε ο ίδιος. Γιατί, ας μην κρυβόμαστε, τα Ελληνικά δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο του Πέτρου. Δικές του είναι οι φράσεις «αυξαίνεται η κιλοβατώρα» και «κλιματολογική αλλαγή».

5. Γιάννης Πλούταρχος, τραγουδιστής εκ Βοιωτίας

Ο Γιάννης Πλούταρχος είναι τραγουδιστής, με πολλές γνωστές επιτυχίες, αν και προσωπικά δεν ξέρω καμία. Πάντα μου έκανε εντύπωση το επίθετό του, ώσπου ανακάλυψα ότι πρόκειται για καλλιτεχνικό ψευδώνυμο. Ιωάννης Κακοσαίος, λέει, αναγράφεται στην αστυνομική του ταυτότητα. Επειδή λοιπόν τον λένε Κακοσαίο κι επειδή κάτι με τις καραντίνες, κάτι με το ένα, κάτι με το άλλο, τα μπουζούκια γνώρισαν κεσάτια την τελευταία διετία, τον σκέφτηκα για CEO της ΕΠΟ. Κάνει και ρίμα, άλλωστε: Γιάννη Κακοσαίο / έλα να γίνεις «Σέο»!

4. Βαγγέλης Πλεξίδας, ο «βασιλιάς της φέτας»

Ο αγαπημένος μου! Έλκει την καταγωγή του από ένα βλαχοχώρι, το Γαρδίκι και συνεχίζει στη βιομηχανία του στον Παραπόταμο Τρικάλων την οικογενειακή παράδοση της παρασκευής φέτας. Το εργοστάσιο λεγόταν «ΒΙΟΓΑΛ», αλλά επί ΠΑΣΟΚ και υπουργίας Κατερίνας Μπατζελή ο ΕΦΕΤ τού έριξε πρόστιμο 510.000 ευρώ για νοθεία. Το εργοστάσιο μετονομάστηκε LaFarm κι επιδόθηκε σε εξαγωγές σε Γερμανία και Σουηδία. Όμως, το 2021 ο ΕΛΓΟ Δήμητρα ανακάλεσε την άδεια πιστοποίησης της φέτας, διότι δεν πολυείχε αιγοπρόβειο γάλα… Θα ήταν ασφαλέστερο για όλους, λοιπόν, ο Βαγγέλης Πλεξίδας να μη φτιάχνει φέτα, αλλά να διευθύνει την ΕΠΟ. Εξάλλου, είναι αλησμόνητη η εμπλοκή του με δύο θεσσαλικές ομάδες, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα. Επί ημερών του, ο ΑΟΤ υποβιβάστηκε από τη Β’ Εθνική, λόγω μίας πλαστής εγγυητικής…

Το 2014, όταν η ΑΕΛ ήταν στη Γ’ Εθνική, το ιδρυτικό σωματείο βρέθηκε προ διλήμματος για το πού θα δώσει την ομάδα: ο ένας ενδιαφερόμενος ήταν ο Λουίς Ολιβερ, γιος προέδρου της Μπέτις, με εταιρία σεκιούριτι για πλοία που διέτρεχαν κίνδυνο πειρατίας… Ο έτερος ενδιαφερόμενος ήταν ο αγνός Τρικαλινός τυροκόμος. Τελικά, ο… κλήρος έπεσε στον Πλεξίδα, που άφησε άναυδους τους «βυσσινί» με την ιστορική ατάκα του: «Μην με αμφιβάλλετε (sic)». Και για να μην τον… αμφιβάλλετε, ότι είναι άνθρωπος ταγμένος στην μπάλα, το περασμένο καλοκαίρι πάντρεψε τη μία απ’ τις δύο κόρες του με τον Χρήστο Νιάρο, πρώην ποδοσφαιριστή των Τρικάλων. Στη Μύκονο, φυσικά, τα στέφανα και η δεξίωση, πού αλλού; Γιατί η καλή φέτα πρέπει να είναι σαν τα πεζούλια στα Ματογιάννια: άσπρη και καθαρή!

3. Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας

Πριν την ανάρρησή του στην αρχηγία του κράτους, ο 44χρονος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν κωμικός! Σαν να λέμε ότι μπορεί να γίνουν εδώ κάποιοι στιγμοί πρωθυπουργοί ο Μάνος Βουλαρίνος και ο Σίλας Σεραφείμ (αν και αυτοί δεν είναι καθόλου κωμικοί…). Συνεπώς, η θέση του CEO της ΕΠΟ θα είναι γι’ αυτόν παιχνιδάκι.

Απέδειξε, εξάλλου, αυτές τις μέρες πόσο ικανός είναι. Τόσο καιρό τού έλεγαν ότι θα μπουκάρουν οι Ρώσοι κι αυτός κήρυξε γενική επιστράτευση μετά την εισβολή κι αφού οι… μισοί Ουκρανοί «την είχαν κάνει». Κι ενώ ο ρωσικός στρατός έκανε περίπατο σε όλη την Ουκρανία, το σχέδιο Ζελένσκι ήταν ν’ αμυνθεί ο κοσμάκης με μολότοφ! Για όποιον ανησυχεί επειδή το μισό Γουδή ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και το υπόλοιπο στον Δήμο Ζωγράφου, με τον Ζελένσκι είναι σίγουρο ότι τα γραφεία της ΕΠΟ θ’ αντέξουν την επίθεση!

2. Ιλάειρα Ζήση, μνηστή Μαυρικίου Μαυρικίου

Ναι, ξέρω, ένα… οίδημα το αποκτήσατε κι εσείς στους γεννητικούς αδένες (εσείς, κορίτσια, βάλτε κάτι άλλο…) με τον αρραβώνα του Μαυρικίου Μαυρικίου με την Ιλάειρα Ζήση. Πολλοί και πολλές, μάλιστα, γυρίσατε τον κόσμο ανάποδα για να μάθετε ποιοι στον… μπιπ είναι αυτοί οι δύο κι ασχολούνται τόσα ρεπορτάζ με τον έρωτά τους. Το ίδιο κι εγώ, Ωσπου έμαθα.

Κι επειδή τον Μαυρίκιο Μαυρικίου, δεν τον φοβάμαι, τόσα χαρίσματα έχει, αποφάσισα ν’ ασχοληθώ με την αποκατάσταση της Ιλάειρας. Που είναι, λέει, 22 ετών, από τον Άγιο Κωνσταντίνο (άλλοι από τον Άγιο Κωνσταντίνο παίρνουν… φέρι μποτ για Σκιάθο, ο Μαυρίκιος πήρε κορίτσι από εκεί). Εχει σπουδάσει, λέει, στην Κύπρο Φυσικοθεραπεία, Μουσική και Κινησιολογία. Να σκεφτείς ότι στα 22 ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε τελειώσει ούτε το Χάρβαρντ κι έγινε πρωθυπουργός. Δεν μπορεί να γίνει CEO της ΕΠΟ η Ιλάειρα με τρία πτυχία στα 22; Σοβαροί να είμαστε.

1. Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Επειδή το Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι μεγαλύτερο κι από το Έντσον Αράντες ντο Νασιμένο του Πελέ, μπορούμε να τη λέμε, κατ’ οικονομίαν, σκέτο «καντηλανάφτισσα». Είναι η καταλλληλότερη, νομίζω, για να πιάσει τον παλμό των ποδοσφαιρικών ενώσεων.

Με όνομα που θυμίζει ποδοσφαιρική ομάδα, μπορεί να βρει κοινή γλώσσα με τις άλλες Νίκες: τη Νίκη Τραγανού της ΕΠΣ Ηλείας, τη Νίκη Αγκαθιάς της ΕΠΣ Ημαθίας, τη Νίκη Καμινάδων της ΕΠΣ Καρδίτσας, τη Νίκη Βόλου, τη Νίκη Διοικητηρίου Θεσσαλονίκης, τη Νίκη Αλίμου της ΕΠΣΑ, τη Νίκη Ρέντη της ΕΠΣ Πειραιώς, τη Νίκη Ευκαρπίας της ΕΠΣ Κιλκίς, τη Νίκη Αξού της ΕΠΣ Πέλλας, τη Νίκη Προαστείου της ΕΠΣ Αχαΐας. Εν πάση περιπτώσει, θέλουμε τη Νίκη Κεραμέως διευθύνουσα σύμβουλο της ΕΠΟ για πολύ σοβαρούς λόγους. Για να μπουν εικόνες σε όλους τους χώρους, για να επαναφέρει τον Άγγελο Αναστασιάδη στη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή, για να προσλάβει τον Νίκο Κωστένογλου στην Ελπίδων, για να τοποθετήσει αρχιδιαιτητή τον… Σιατίστης και Σισανίου, Αθανάσιο, για να βάλει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε άλλη τροχιά.

Αμήν!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News