Ολυμπιακός: Η σιγουριά του Μαρτίνς, η ανησυχία και η ευθύνη του Πορτογάλου

Γεμίσαμε τις μπαταρίες για δύο εβδομάδες, αποφορτιστήκαμε και επιστρέφουμε στη βάση στην εκκίνηση ενός «καυτού» μήνα ευρωπαϊκών προκριματικών για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και μην έχετε καμία αμφιβολία! Θα είναι «καυτός», καθώς ενδεχόμενος αποκλεισμός είτε του Ολυμπιακού, είτε του ΠΑΟΚ, είτε του Παναθηναϊκού, είτε του Άρη από τους ομίλους Champions και Conference League, δεν θα είναι καθόλου, μα καθόλου «αναίμακτος»…

Τολμώ να πω, μάλιστα, ότι για άλλους περισσότερο και για άλλους λιγότερο, ενδεχόμενο ευρωπαϊκό στραπάτσο για οποιονδήποτε εκ των τεσσάρων πρεσβευτών μας, θα απειλήσει να τορπιλίσει από το ξεκίνημα ολόκληρη τη χρονιά τους, όπως ακριβώς συνέβη πέρσι με την περίπτωση της ΑΕΚ και τον εφιάλτη που έζησε κόντρα στη Βελέζ.

Ενδεχομένως, το πιο δύσκολο παιχνίδι που θα δώσει ο Ολυμπιακός στα προκριματικά

Ας τα πάρουμε, όμως, βήμα-βήμα κι αν ξεκινήσουμε με τον Ολυμπιακό, που το βράδυ της Τετάρτης ενδεχομένως και να δίνει το πιο δύσκολο από τα έξι παιχνίδια που θα κληθεί να φέρει εις πέρας στο δρόμο της επιστροφής προς τους ομίλους του Champions League.

Η Μακάμπι Χάιφα μοιάζει περισσότερο αντίπαλος… play offs και λιγότερο εμπόδιο β’ προκριματικού γύρου, ωστόσο – κακά τα ψέματα – το συναπάντημα με τον Απόλλωνα Λεμεσού στην επόμενη φάση, ήρθε να ισοσκελίσει σε σημαντικό βαθμό την γκαντεμιά που συνόδεψε τους «ερυθρόλευκους» στην πρώτη φετινή τους καλοκαιρινή κλήρωση.

Η εύλογη ανησυχία των φίλων του Ολυμπιακού και η σιγουριά του Μαρτίνς

Όλες αυτές τις μέρες στις διακοπές μου, διαπίστωσα μια έντονη ανησυχία στις τάξεις των φίλων των πρωταθλητών ενόψει των διπλών αναμετρήσεων με την πρωταθλήτρια Ισραήλ. Ανησυχία που δεν σας κρύβω συμμερίζομαι στον απόλυτο βαθμό.

Για να το θέσω κάπως διαφορετικά νιώθω ελαφρώς έως… αρκετά «κουμπωμένος» με την εικόνα των «ερυθρόλευκων» σε όλα τους τα καλοκαιρινά φιλικά, καθώς με εξαίρεση την εμφανή διαφορά φρεσκάδας και δυνάμεων (που μεταφράζεται σε επιστροφή της ασφυκτικής πίεσης στον αντίπαλο από το ύψος της δικής του περιοχής) είδα να παραμένουν όλα τα κουσούρια της τελευταίας μετριότατης χρονιάς των Πειραιωτών.

Προβληματική έως αποκαρδιωτική δημιουργία στην επιθετική ανάπτυξη, γκολ που προέρχονται από «φθηνά» λάθη στην άμυνα. Δεν στέκομαι ούτε σε αποτελέσματα, ότι σε διάρκεια απόδοσης. Απλά περίμενα να δω έστω σε ένα φιλικό τον Ολυμπιακό να βγάζει τα… γούστα της πρώτης τριετίας Μαρτίνς σε μεμονωμένα τέταρτα των αγώνων του. Να δω αυτοματισμούς, ενέργειες με φαντασία, επιθετικό πλουραλισμό. Δεν τα είδα.

Ό,τι κι αν συμβεί στα προκριματικά, είτε θα το πιστωθεί, είτε θα το χρεωθεί ο Μαρτίνς

Μακάρι να τα δούμε όλοι μαζί το βράδυ της Τετάρτης στο κατάμεστο «Σάμι Οφέρ» της Χάιφα και να δικαιωθεί ο Πέδρο Μαρτίνς που καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού εμφανίζεται καθησυχαστικός. Γιατί, κακά τα ψέματα, ό,τι κι αν συμβεί στη φετινή πορεία του Ολυμπιακού στα καλοκαιρινά προκριματικά, ο άνθρωπος που θα βρεθεί στο επίκεντρο (είτε για θετικούς, είτε για αρνητικούς λόγους) είναι ο προπονητής του.

Ο Πορτογάλος τεχνικός είτε θα πιστωθεί στον απόλυτο βαθμό ενδεχόμενο… ονειρικό καλοκαίρι (σαν εκείνο του 2019 με τους διαδοχικούς αποκλεισμός Πλζεν, Μπασακσεκχίρ, Κράσνονταρ), είτε θα χρεωθεί ολοκληρωτικά την αποτυχία ενός δεύτερου διαδοχικού αποκλεισμού.

Το πολύ πιο δύσκολο 2019 και οι δικαιολογίες που φέτος δεν υπάρχουν

Άλλωστε, όσο απειλητική κι αν φαντάζει η Μακάμπι Χάιφα, σε καμιά περίπτωση η φετινή διαδρομή του Ολυμπιακού προς τους ομίλους δεν συνοδεύεται από το βαθμό δυσκολίας του 2019, εκεί που οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κληθεί να ξεπεράσουν πολύ ψηλότερα εμπόδια από τους Ισραηλινούς καθώς δεν συμμετείχαν στο μονοπάτι των πρωταθλητών.

Επιπλέον, πέρσι υπήρχαν ουκ ολίγες δικαιολογίες για την μετριότατη παρουσία των «ερυθρόλευκων» στις αναμετρήσεις με τη Λουντογκόρετς. Ο Μαρτίνς είχε να διαχειριστεί μια εξαντλημένη (από τα διαδοχικά παιχνίδια) και χτυπημένη από τον κορωνοϊό, ομάδα, κλήθηκε να την ετοιμάσει εν μέσω της πιο προβληματικής προετοιμασίας που του έτυχε ποτέ κατά τη διάρκεια της προπονητικής του καριέρας.

Φέτος, όμως, δικαιολογίες δεν υπάρχουν ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εικόνα που θα εμφανίσουν οι πρωταθλητές στο χορτάρι. Κι αυτή η εικόνα πρέπει να είναι πολύ καλύτερη από εκείνη που εμφάνισε ο Ολυμπιακός καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής σεζόν και καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής του προετοιμασίας. Αυτή ήταν εξ αρχής η μεγάλη ευθύνη και η μεγάλη υποχρέωση του Πέδρο Μαρτίνς για τη σεζόν που ξεκινά.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News