Ολυμπιακός μεταγραφές: Πάντα ζούσε από τους Τέγιο, τώρα «καίγεται» να τους αποκτήσει!

EUROKINISSI

Ο Αλέξανδρος Σόμογλου σχολιάζει τον καταιγισμό μεταγραφικών φημών για τον Ολυμπιακό και εξηγεί γιατί οι πρωταθλητές πρέπει να προσθέσουν και «βαριά βιογραφικά» στο ρόστερ τους.

Δεν χρειάστηκαν παρά ελάχιστα λεπτά, από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για τον Κρίστιαν Τέγιο, για να πλημμυρίσουν τα social media από βόμβες και… χαρούμενες φατσούλες των φίλων των πρωταθλητών!

Αρκούσε η ανάγνωση ενός τόσο «ηχηρού» ονόματος για να αλλάξην άρδην η ψυχολογία των τελευταίων εβδομάδων, που – ας μην κοροϊδευόμαστε – βρίσκεται στα Τάρταρα.

Όσα καλοκαίρια κι αν θυμάμαι τον Ολυμπιακό ο κόσμος του θρεφόταν από την ανάγνωση μεγάλων ονομάτων στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Θυμάμαι την… υστερία που είχε καταβάλλει τον κόσμο το καλοκαίρι του 1983, όταν είχε ανακοινωθεί η απόκτηση του Γερμανού, Χέρμπερτ Νόιμαν.

Τι κι αν τον γνώριζαν ελάχιστοι; (χωρίς ίντερνετ, αν κάποιος ξένος δεν ήταν διεθνής με την εθνική του ομάδα να τον έχουμε δει σε κάποιο Μουντιάλ… αγνοούσαμε την ύπαρξή του)…

Ο Χέρμπερτ Νόιμαν (πρώτος από δεξιά) μαζί με Βαμβακούλα, Λεμονή, Σταύρο Παπαδόπουλο σε πανηγυρικό στιγμιότυπο από την πρεμιέρα της Α’ Εθνικής τη σεζόν 1983-84.

Και μόνο που ο Ολυμπιακός του Νταϊφά έφερνε εκείνη την εποχή «παικταρά από την Μπουντεσλίγκα», αρκούσε για να προκληθεί… ντελίριο ενθουσιασμού. Ήμουν έντεκα χρονών πιτσιρίκι κι ακόμη και σήμερα θυμάμαι την ουρά που συνάντησα στο περίπτερο, όταν έσκασε η είδηση για τον ξανθομάλλη μέσο! Το «Φως» πρέπει να είχε εξαντληθεί… από τις δέκα το πρωί!

Οι φίλοι του Ολυμπιακού έχουν μεγαλώσει με τον ερχομό διάσημων ξένων παικτών

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι με την πάροδο των ετών οι φίλοι του Ολυμπιακού καλόμαθαν στις αφίξεις ονομάτων που ουδείς πίστευε ότι θα έπαιζαν μια μέρα μπάλα στη χώρα μας.

Από τον Ντέταρι, τον Προτάσοφ, τον Ζιοβάνι, τον Καρεμπέ, τον Ριβάλντο, τον Μέλμπεργκ, τον Ριέρα, τον Ιμπαγάσα, τον Σαβιόλα, τον Βαλμπουενά, τον Τουρέ (στη δεύτερη επιστροφή του, όταν έριξε άγκυρα στο λιμάνι του Πειραιά ως ένας από τους κορυφαίους μέσους που φόρεσαν ποτέ τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι)!

Μια πρωτόγνωρη – για τα ελληνικά δεδομένα – πασαρέλα αστεριών παγκόσμιας λάμψης και ακτινοβολίας διάρκειας τεσσάρων δεκαετιών που, όμοια, της δεν συναντάς σε καμιά άλλη ελληνική ομάδα.

Η… σεισμική υποδοχή του Χαβιέ Σαβιόλα στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, τον Ιούλιο του 2013

Ωστόσο, ο τωρινός Ολυμπιακός των τεράστιων αγωνιστικών προβλημάτων δεν έχει περιθώρια να μένει στις εντυπώσεις και τα αεροδρόμια. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται ουσία και πολύ μελετημένες και προσεκτικές κινήσεις στην υλοποίηση της μεταγραφικής του ενίσχυσης. Αυτό είναι που «καίει» και τον Κάρλος Κορμπεράν.

Ναι στους Ντε λα Φουέντε, να στους Κογιάδο, αλλά και χρειάζεται και… Τέγιο

Τις τελευταίες ώρες, λοιπόν, βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα ονόματα παικτών που βολιδοσκοπούν οι «ερυθρόλευκοι». Τα περισσότερα αφορούν νεαρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές, με εξαιρετικά βιογραφικά: Του Ντε λα Φουέντε, του Κογιάδο…

Ναι, εννοείται ότι πολύ καλά κάνει ο Ολυμπιακός και εξακολουθεί να επενδύει σε ανερχόμενους ξένους παίκτες. Ωστόσο, σήμερα περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη και από… Τέγιο!

Από έμπειρους ποδοσφαιριστές, δηλαδή, που θα κουβαλήσουν μαζί τους στον Πειραιά γεμάτες σεζόν σε κορυφαίες ευρωπαϊκές λίγκες, που θα έχουν αποδείξει ότι αντέχουν να σηκώνουν τους τόνους πίεσης μιας «βαριάς» φανέλας και που θα είναι σε θέση να ηγηθούν της προσπάθειας ανάκαμψης των «ερυθρόλευκων».

Παράλληλα δε, θα έχουν τη δυνατότητα να αποφορτίσουν από την πίεση τα πιο νέα παιδιά και να τους βοηθήσουν να πατήσουν γερά στο νέο τους ξεκίνημα, απαλλαγμένα από ευθύνες που θα είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο να φορτωθούν στους ώμους τους σε τόσο πρώιμη, ποδοσφαιρικά, ηλικία.

Το παράδειγμα του διδύμου Μαντί Καμαρά – Γκιγιέρμε

Έχετε σκεφτεί, αλήθεια, γιατί… τρέλανε κόσμο την πρώτη του διετία στον Ολυμπιακό, ο μόλις 21 ετών Μαντί Καμαρά; Γιατί, πολύ απλά, είχε την πολυτέλεια να αγωνίζεται στο πλευρό ενός μέσου, όπως ο Γκιγιέρμε που κουβαλούσε ήδη παραστάσεις από ένα τεράστιο κλαμπ, όπως η Κορίνθιανς, και δύο σπουδαίες ευρωπαϊκές λίγκες, όπως η ιταλική και η ισπανική.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να ακολουθήσει στις μεταγραφές τη στρατηγική που «γέννησε» το εκπληκτικό δίδυμο Γκιγιέρμε – Μαντί Καμαρά

Αυτή ακριβώς τη στρατηγική πρέπει να ακολουθήσουν οι πρωταθλητές για να επανέλθουν σε… ρότα αγωνιστικής ανάκαμψης. Για κάθε νεαρό και εξελίξιμο παίκτη που προστίθεται στο ρόστερ, θα πρέπει να ακολουθεί κι ένας ποδοσφαιριστής με εμπειρίες και παραστάσεις. Κάθε Μαντί Καμαρά, θα πρέπει να συμπληρώνεται με έναν Γκιγκιέρμε.

Ο Ολυμπιακός έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη να μπολιάσει το έμψυχο δυναμικό του και με ποδοσφαιρικές προσωπικότητες, με παίκτες που θα διαθέτουν βαρύ βιογραφικό, όπως ο Τέγιο. Ας έχουν πατήσει τα 30, ακόμη κι ας τα έχουν ξεπεράσει.

Σε περιπτώσεις παικταράδων όπως ο Τέγιο, το κίνητρο είναι το άλφα και το ωμέγα

Τι θέλει προσοχή σε τέτοιου είδους μεταγραφές; Δύο πράγματα: Πρώτον, να μην είναι επιρρεπής ο υπό απόκτηση παίκτης σε τραυματισμούς (σ.σ. στην περίπτωση του Τέγιο, για παράδειγμα, ο Ισπανός προέρχεται από γεμάτες σεζόν) και δεύτερον ο ποδοσφαιριστής που θα φορέσει την ερυθρόλευκη να έχει δίψα και κίνητρο αντίστοιχο με εκείνο που έφεραν μαζί τους στην Ελλάδα ο Μέλμπεργκ, ο Τσόρι, ο Ιμπαγάσα, ο Βαλμπουενά.

Στον Ολυμπιακό ιστορικά τη διαφορά την έκαναν οι μεγάλες προσωπικότητες. Κι αυτή τη στιγμή οι πρωταθλητές τις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ! Αφενός για να γυρίσει γρήγορα η ομάδα στις επιτυχίες και αφετέρου για να ισχυροποιηθεί η πιθανότητα να… βγάλουν μάτια τα νέα παιδιά που θα πιάσουν λιμάνι!

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News