Κρίστιαν Τέγιο: «Σφαίρα» του Γκουαρδιόλα, «μαθητής» του Μέσι κι ένας ολοκληρωμένος παίκτης γραμμής

Κρίστιαν Τέγιο

Οι Ισπανοί στέλνουν τον Κρίστιαν Τέγιο στον Ολυμπιακό και ο Δημήτρης Καραμφυλίδης ακολουθεί τα βήματα ενός ποδοσφαιριστή που μια φορά κι έναν καιρό είχε αφίσα στο δωμάτιό του τον… Σαβιόλα!

Ο Κρίστιαν Τέγιο είναι από τους παίκτες που ενδιαφέρουν τον Ολυμπιακό. Ελεύθερος μετά το τέλος του συμβολαίου του με την Μπέτις, ο 30χρονος μεσοεπιθετικός διαθέτει όλα τα στοιχεία για να ανεβάσει επίπεδο την επιθετική γραμμή των «ερυθρολεύκων».

Γιος πρώην ποδοσφαιριστή – ο πατέρας του Χοακίν, έπαιξε στη Μούρθια και στην Σαμπαδέλ – ο Τέγιο εμφανίστηκε στη Βαρκελώνη σε ηλικία 13 ετών, το 2004 και έκανε… πάταγο στο φημισμένο Τορνέο Μπρουνέτε. Τότε ήταν εποχές που οι αφίσες του είχαν πρωταγωνιστές τον Ροναλντίνιο και τον (άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού) Χαβιέρ Σαβιόλα.

Στα 16 του ο πατέρας του τον πήγε στην Εσπανιόλ προτού επιστρέψει και πάλι στην Μπαρτσελόνα. Μάλιστα, προτίμησε να παίξει στην Μπαρτσελόνα Β από το να αγωνιστεί στην La Liga με τους «περίκος». Επιστρέφοντας στην Μπάρτσα, ο Πεπ Γκουαρδιόλα πόνταρε σ’ εκείνον.

Ο άσος στο μανίκι του Πεπ Γκουαρδιόλα

Ο Κρίστιαν Τέγιο ήταν εκεί στο τέλος της καλύτερης ομάδας όλων των εποχών. Μάλιστα, στα 21 του απέκτησε το ρόλο του παίκτη που θα «φυσούσε» νέο αέρα σε μια ομάδα που έδειχνε συμπτώματα κορεσμού εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου. Ήταν η τελευταία «σφαίρα» του Πεπ Γκουαρδιόλα στην τελευταία του σεζόν στην Μπαρτσελόνα (2011-12).

Σε μια χρονιά που ήταν δύσκολη, με τη διοίκηση του Σάντρο Ροσέλ εναντίον του ο Τέγιο έγινε «μαχαίρι» εναντίον του κορυφαίου προπονητή στην ιστορία του κλαμπ – μοιράζονταν εκείνη την εποχή τον ίδιο ατζέντη και η διοίκηση διέρρεε πως γι’ αυτό έπαιζε ο Τέγιο.

Ακόμη χειρότερα ήταν όταν τον έβαλε βασικό στο κρίσιμο «clasico» τον Απρίλιο του 2012 (2-1 η Ρεάλ μέσα στο «Καμπ Νόου»). Εκεί τέλειωσαν και οι όποιες ελπίδες της Μπάρτσα για να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Γιατί έπαιζε ο Τέγιο, όμως; «Ο Κρίστιαν είναι “καθαρός” εξτρέμ, έχει κάτι που είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί – ταχύτητα και γκολ. Είναι μια “σφαίρα”», έλεγε ο Γκουαρδιόλα το 2011 προτού καν ακόμη τον βάλει να παίξει. Έγραψε επτά γκολ σε 22 ματς. Ο Τέγιο μαζί με τον Ζεράρ Ντεουλοφέου ήταν οι «εκλεκτοί» της επόμενης γενιάς παικτών της Λα Μασία.

Για τους ίδιους λόγους τον εμπιστεύθηκε κι ο μακαρίτης Τίτο Βιλανόβα την επόμενη σεζόν. Οκτώ γκολ σε 34 ματς. Έμεινε και με τον Τάτα Μαρτίνο (2013-14) βάζοντας πέντε γκολ σε 30 ματς. Έπειτα, άρχισε το μεταγραφικό σόου του Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου. Επιπλέον, στη θέση του υπήρχε πλέον ο Νεϊμάρ, στην άλλη πλευρά υπήρχε ο Λιονέλ Μέσι, στο ρόστερ συναντούσε κανείς τον Πέδρο και τον Αλέξις Σάντσες.

Κι όσο ο Μπαρτομέου «φούσκωνε» το μισθολόγιο της Μπάρτσα ο Τέγιο και παίκτες σαν κι αυτόν – που δεν κόστισαν τίποτα και μπορούσαν να παράξουν υπεραξία στον ισολογισμό – έγιναν… τροφή για το μπάτζετ. Πήγε στην Πόρτο και στη Φιορεντίνα δανεικός προτού αποφασίσει να πάει στην Μπέτις.

Ταξίδι προς την ολοκλήρωση

Στην Μπαρτσελόνα δεν ταίριαζε στην ιδέα που είχε ο Λουίς Ενρίκε και επιπλέον ήταν μια ευκαιρία για το κλαμπ να χρηματοδοτήσει άλλες μεταγραφικές μπίζνες. Στην Πορτογαλία συνεργάστηκε με τον Γιούλεν Λοπετέγι κι άρχισε να πατάει περισσότερο περιοχή. Την πρώτη σεζόν έβαλε οκτώ γκολ σε 37. Η δεύτερη δεν εξελίχθηκε το ίδιο καλά.

Πήγε στη Φιορεντίνα κι εκεί του ζήτησαν να κάνει κάτι διαφορετικό απ’ ότι είχε μάθει: να παίξει μπακ – χαφ. «Έπρεπε να προσαρμοστώ. Δεν μου αρέσει πολύ να παίζω εκεί, αλλά θα κάνω ό,τι χρειαστεί και μου πει ο προπονητής», έχει αναφέρει επ’ αυτού. Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Πάουλο Σόουζα, ήταν ο πρώτος που τον έβαλε εκεί.

Κι επειδή ουδέν… κακό αμιγές καλού, η ανάγκη να καλύπτει όλη την πλευρά τον ώθησε να γίνει καλύτερος αθλητής, να γυμνάζεται καλύτερα, να βελτιώσει την αντοχή του και να προσέχει καλύτερα το σώμα του.

Στην Μπέτις συνεργάστηκε με τον Κίκε Σετιέν και τον Μανουέλ Πελεγκρίνι. Έπαιξε κυρίως ως εξτρέμ και περιστασιακά χρησιμοποιήθηκε και ως μπακ – χαφ. Σε καμία από τις πέντε σεζόν του εκεί δεν έπαιξε σε λιγότερα από 30 ματς και μονάχα μια αγωνιστική περίοδο (2019-20) έβαλε κάτω από πέντε γκολ.

Τα δυνατά του σημεία

Ο Τέγιο στην Μπαρτσελόνα, στην πρώτη του σεζόν στην Πόρτο και έπειτα στην Μπέτις «έπιασε» γιατί γύρω του είχε παίκτες με διορατικότητα που ήξεραν να «διαβάζουν» το χώρο.

Μαθημένος στην Λα Μασία, ο Τέγιο σίγουρα θα κάνει την κίνηση να ξεμαρκαριστεί ή κάποιο τρέξιμο «καμουφλάζ» ώστε ν’ απασχολήσει την άμυνα και να δημιουργήσει χώρο για κάποιον άλλον συμπαίκτη του. Ξέρει να επιτίθεται στο χώρο που βρίσκεται στην πλάτη μεταξύ του κεντρικού αμυντικού και του δεξιού ή του αριστερού μπακ, εξαιρετικά.

Μπορεί να παίξει και στις δύο πλευρές, χρησιμοποιεί και τα δύο του πόδια, ενώ εκεί που έμαθε το ποδόσφαιρο γνωρίζει πως να παίζει κι ως «ψεύτικο 9άρι», αν χρειαστεί.

Στα 30 του, δε, διατηρεί υψηλή ταχύτητα και δύναμη και παραμένει καλός στο ένας εναντίον ενός, ενώ έχει γίνει και πιο έμπειρος στο διάβασμα των φάσεων και στη διαχείριση του σώματός του.

Σε ομάδες που θέλουν να κυριαρχούν μέσω της κυκλοφορίας της μπάλας όπως η Μπαρτσελόνα, η Πόρτο του Λοπετέγι, η Μπέτις του Πελεγκρίνι, ο Τέγιο ήταν η «αλλαγή του ρυθμού». Τακ, τακ, τακ, αποσταθεροποίηση της αντίπαλης άμυνας, κίνηση του Τέγιο στο χώρο, πάσα κι επιθετική ενέργεια. Κάτι παρόμοιο θέλει να «χτίσει» κι ο Κάρλος Κορμπεράν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Το μάθημα από τον Μέσι

Στη διάρκεια της καριέρας του ο Τέγιο έχει αναπτύξει μια αναλογία συμμετοχής σε γκολ (τέρμα ή ασίστ) ανά τρία ματς – το οποίο δεν είναι καθόλου άσχημο για έναν παίκτη που είναι εξτρέμ, πέρασε το πρώτο διάστημα της πορείας του ως αναπληρωματικός και έπειτα χρησιμοποιήθηκε ως μπακ – χαφ.

Πολλές φορές ήταν υπεύθυνος γι’ αυτό που στην Λα Μασία μαθαίνουν στα εξτρέμ ως «η ασίστ πριν την ασίστ». Η τελική πάσα που δημιουργεί κατάσταση για γκολ, αλλά εκείνος επιλέγει ακόμη μια πάσα που προσφέρει τελική προσπάθεια μεγαλύτερου ποσοστού ευστοχίας. Στο μπάσκετ αυτό το αποκαλούν hockey assist.

Ο Τέγιο είναι καλός σ’ αυτό γιατί ο Λιονέλ Μέσι τον… ανάγκασε να γίνει. «Έμαθα να δίνω καλύτερα την μπάλα από τη στιγμή που φτάνω στην τελική γραμμή. Γνωρίζοντας ότι είναι ο Μέσι αυτός που σου τη ζητάει πρέπει να είσαι σίγουρος ότι θα του τη δώσεις καλά. Έτσι, έμαθα να σηκώνω το κεφάλι, να βλέπω γύρω μου. Το να παίζω μαζί του με έκανε καλύτερο ατομικά γιατί ήξερα πως υπήρχαν απαιτήσεις κι αυτό με έκανε να βελτιωθώ».

Γιατί να φύγει από την La Liga, όμως;

Ο Τέγιο στην Μπέτις έφτανε τα δύο εκατομμύρια ευρώ «καθαρά» ετησίως, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ. Το σύνολο της La Liga με εξαίρεση ελάχιστες ομάδες έχει προβλήματα στο να εγγράψει παίκτες ενόψει του νέου πρωταθλήματος. Η Μπέτις ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία.

Έπρεπε να… ξεφορτώσει μισθούς ή να μειώσει μισθούς προκειμένου να χωρέσει τα νέα της αποκτήματα. Έτσι και οι υπόλοιπες προτάσεις που έχει από την Ισπανία (Ρεάλ Σοσιεδάδ, Βαλένθια, Οσασούνα, Εσπανιόλ) δεν τον καλύπτουν οικονομικά σύμφωνα μ’ αυτά που εκτιμά ο ίδιος ότι μπορεί να προσφέρει σ’ ένα κλαμπ.

Ως εκ τούτου το βλέμμα του είναι στραμμένο στο εξωτερικό. Η Τράμπζονσπορ των Τάσου Μπακασέτα και Μανώλη Σιώπη ενδιαφέρθηκε καθώς και η Αλ-Σαμπάμπ από την Σαουδική Αραβία.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News