Super League: Όσο κι αν δεν το λέει ο Ιβάν, είναι η μεγάλη ευκαιρία του Παναθηναϊκού!

EUROKINISSI

Με τον Ολυμπιακό να καλείται να χτίσει ολοκαίνουργια ομάδα με νέο προπονητή εν μέσω εξοντωτικού προγράμματος, και την ΑΕΚ να… ψάχνεται, ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλη ευκαιρία να χτίσει το φθινόπωρο «αβαντάζ τίτλου» ενόψει της μάχης της Άνοιξης

Αν υπάρχει μία είδηση στη δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος αυτή δεν ήταν ούτε το στραπάτσο της ΑΕΚ από το Βόλο το βράδυ του Σαββάτου, ούτε οι πρώτοι πεταμένοι βαθμοί του Ολυμπιακού στην Τρίπολη.

Η είδηση του αγωνιστικού τετραήμερου ήταν η άνεση με την οποία πέρασε ο Παναθηναϊκός από το «Γεντί Κουλέ». Δεν αναφέρομαι στο διπλό της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αλλά στον εμφατικό και άκρως πειστικό τρόπο που έφτασαν στη νίκη.

Για την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό οι φίλοι τους μπορούν να αισθάνονται βέβαιοι ότι – τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο της σεζόν και μέχρι τη διακοπή του Μουντιάλ – θα υπάρξουν και άλλες βαθμολογικές απώλειες.

Η ΑΕΚ έχει «εγκληματήσει» εις βάρος του εαυτού της

Η μεν «Ένωση», στα δικά μου μάτια, έχει εγκληματήσει σε βάρος του εαυτού της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Γνωρίζοντας ότι δεν είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις (άρα γνωρίζοντας μέχρι τελευταίου σεντ τον προϋπολογισμό της) και έχοντας προσλάβει έγκαιρα το νέο της προπονητή από τα τέλη της Άνοιξης, είχε όλο το χρόνο να ολοκληρώσει έγκαιρα τον μεταγραφικό της σχεδιασμό και να μην έχει αφήσει σοβαρότατες μεταγραφικές εκκρεμότητες για τα τέλη Αυγούστου.

Με τον Αλμέιδα να είναι προπονητικά πρωτάρης σε ευρωπαϊκό πάγκο και κομβικές μεταγραφές να έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ, η ΑΕΚ θα κληθεί να περάσει μέχρι το Νοέμβριο από στάδιο… κατασκευής. Άρα μοιραία θα υπάρξουν παιχνίδια (όπως αυτό με το Βόλο) στα οποία θα ψάχνεται. Και η ομάδα και ο Αλμέιδα!

Ολυμπιακός και Κορμπεράν έχουν μπροστά τους… Γολγοθά μέχρι το Μουντιάλ

Κάτι ανάλογο σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό ισχύει για τον Ολυμπιακό. Οι πρωταθλητές όχι μόνο καλούνται να χτίσουν ουσιαστικά από το μηδέν ολοκαίνουργια ομάδα, με ολοκληρωτικά νέα ποδοσφαιρική λογική, όχι μόνο καλούνται να γυρίσουν προπονητική σελίδα μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, αλλά πρέπει να το πράξουν μέσα σε εξοντωτικό καλεντάρι με διαδοχικά παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Κορμπεράν έχει να ανέβει έναν αληθινό Γολγοθά χτίζοντας μια καινούργια ομάδα με τη σωματική και πνευματική κόπωση των παικτών του να χτυπάει κόκκινο, τουλάχιστον στο πρώτο τρίμηνο της αγωνιστικής περιόδου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, κανένα στραβοπάτημα της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού δεν θα πρέπει να προξενήσει την παραμικρή έκπληξη και τις επόμενες αγωνιστικές.

Την ώρα που οι άλλοι χτίζονται, ο Παναθηναϊκός έχει και χημεία και καλύτερα εργαλεία από πέρσι

Επιμένω, λοιπόν, ότι το μήνυμα της αγωνιστικής εστάλη από το Ηράκλειο. Και όπως πέρσι τέτοια εποχή υποστήριζα ότι το μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού, έναντι του εγχώριου ανταγωνισμού, λεγόταν Πέδρο Μαρτίνς, έτσι και φέτος υποστηρίζω ότι το μεγάλο όπλο του Παναθηναϊκού ονομάζεται Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Την ώρα που οι υπόλοιποι βασικοί μνηστήρες του τίτλου… ψάχνονται ποδοσφαιρικά, ο Παναθηναϊκός έχει αφομοιώσει πλήρως από πέρσι τις ποδοσφαιρικές αρχές ενός εξαιρετικού προπονητή και, επιπλέον, του έχει προσφέρει πολύ καλύτερα «εργαλεία» για να τις εφαρμόσει στο χορτάρι.

Καθαρά ποδοσφαιρικά, πάντως, ο Παναθηναϊκός έχει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία μπροστά του να κατακτήσει ξανά το πρωτάθλημα! Και δεδομένα έχει μια τεράστια ευκαιρία να χτίσει «προβάδισμα τίτλου» το πρώτο τρίμηνο της σεζόν.

Το μεγάλο ερωτηματικό που θα κληθεί να απαντήσει ο Παναθηναϊκός στο μονοπάτι του πρωταθλητισμού δεν είναι αγωνιστικό, αλλά πνευματικό. Κατά πόσο δηλαδή οι παίκτες του θα ανταποκριθούν πνευματικά τη στιγμή που θα φορτωθούν στους ώμους τους την πίεση του φαβορί ή αν προτιμάτε του ισχυρού διεκδικητή του τίτλου. Γιατί κάτι τέτοιο (σ.σ. να θεωρηθούν μετά από χρόνια φαβορί για τον τίτλο) είναι αναπόφευκτο να συμβεί…

Καθαρά ποδοσφαιρικά, πάντως, ο Παναθηναϊκός έχει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία μπροστά του να κατακτήσει ξανά το πρωτάθλημα! Και δεδομένα έχει μια τεράστια ευκαιρία να χτίσει «προβάδισμα τίτλου» το πρώτο τρίμηνο της σεζόν. Τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ούτε… παραγγελία να τις έκαναν στο Κορωπί.

ΥΓ: Όχι, δεν βάζω στην εξίσωση του τίτλου φέτος τη Θεσσαλονίκη. Ούτε τον ΠΑΟΚ, ούτε τον Άρη. Ο μεν «Δικέφαλος» δεν με πείθει βάσει ρόστερ, ο δε Άρης δεν με πείθει βάσει νοοτροπίας.

ΥΓ 2: Μη ζητάτε μακροχρόνιες προβλέψεις για ένα πρωτάθλημα που για πρώτη φορά στην ιστορία του θα έχει τόσο μεγάλη διακοπή στην καρδιά του χειμώνα. Δεν το έχουμε ζήσει ξανά, άρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα επηρεαστούν οι ομάδες. Το μόνο που μπορώ να προδικάσω με βεβαιότητα είναι ότι φέτος… δεν θα έχουμε ξανά πρωταθλητή τον Ολυμπιακό πριν από τα Χριστούγεννα!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News