Ολυμπιακός: Ίσως τώρα έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ για έναν… Μίτσελ!

EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός δεν ψάχνει αυτή τη στιγμή απλά έναν καλό προπονητή! Ψάχνει μια προσωπικότητα που θα είναι σε θέση να κουμαντάρει τα πιο ακριβά και πιο δύσκολα αποδυτήρια που είχε ποτέ! Και να το κάνει άμεσα!

Ο Ολυμπιακός καλείται να διαχειριστεί μια… αμείλικτη ποδοσφαιρική πραγματικότητα, τελεία και παύλα! Και ο στρουθοκαμηλισμός είναι το τελευταίο που χρειάζονται οι «ερυθρόλευκοι» για να βγουν από το αγωνιστικό τέλμα στο οποίο βουλιάζουν από το ξεκίνημα της σεζόν.

Ο Κάρλος Κορμπεράν αποδείχτηκε ένα αποτυχημένο πείραμα. Τέλος! Μην τον ισοπεδώσουμε τον άνθρωπο. Εξακολουθεί να είναι ένας εξαιρετικά φιλόδοξος και εξελίξιμος προπονητής, απλά δεν διέθετε την εμπειρία τη δεδομένη χρονική στιγμή για να κουμαντάρει ένα τόσο δύσκολο καράβι όπως ο τωρινός Ολυμπιακός.

Ένα καράβι που εν μέσω θαλασσοταραχής είδε τα αμπάρια του να βαραίνουν ακόμη περισσότερο από… τόνους ποδοσφαιρικού χρυσαφιού με τις απίστευτες μεταγραφικές προσθήκες που πραγματοποίησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης και την άφιξη παικτών όπως ο Μαρσέλο και ο Χάμες.

Τα αμείλικτα δεδομένα που καλείται να διαχειριστεί ο νέος προπονητής

Αν, όμως, η αποστολή που ανέλαβε ο Κάρλος Κορμπεράν στις αρχές Αυγούστου έμοιαζε σχεδόν ακατόρθωτη (για το «φρέσκο» βιογραφικό του), αυτή που θα αναλάβει ο διάδοχός του μοιάζει στα μάτια πολλών… αυτοκτονική! Μετρήστε:

1)     Ο νέος προπονητής θα κληθεί να διαχειριστεί μια ομάδα που κινδυνεύει από τις 19 Σεπτεμβρίου να χάσει όλους τους στόχους της, από τα μέσα Οκτωβρίου.

2)     Ο νέος προπονητής θα κληθεί να διαχειριστεί στα πρώτα πέντε παιχνίδια που θα καθίσει στον πάγκο πέντε τελικούς, στους οποίους δεν θα έχει το περιθώριο ούτε για ισοπαλία! Ατρόμητος εντός, Καραμπάγκ εντός, ΟΦΗ εκτός, Καραμπάγκ εκτός, ΠΑΟΚ εντός. Κι όλα αυτά μέσα σε μόλις 15 μέρες (2/10 με 16/10).

3)     Ο νέος προπονητής ξέρει ότι οι στόχοι που θα κληθεί να φέρει εις πέρας μέχρι τη διακοπή του Μουντιάλ είναι δύο: Πρώτον να μειώσει όσο το δυνατόν την απόσταση από την κορυφή της βαθμολογίας της Super League (έτσι ώστε να προετοιμάσει την επίθεση των Πειραιωτών μετά τη διακοπή για τη διεξαγωγή της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου) και δεύτερον να διατηρήσει τον Ολυμπιακό στα νοκ άουτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, είτε στο Europa, είτε στο Conference League.

To πρόβλημα είναι ότι θα κληθεί να το πράξει ουσιαστικά με δύο διαφορετικές ομάδες από τη στιγμή που στα ευρωπαϊκά παιχνίδια δεν μπορεί να υπολογίζει Χάμες, Μπαγκαμπού, Σαμασεκού, αλλά και όσους ακόμη τυχόν αποκτηθούν τις επόμενες μέρες.

4)     Ο νέος προπονητής θα κληθεί από την πρώτη μέρα παρουσίας του στου Ρέντη να διαχειριστεί ένα ρόστερ που θα απαριθμεί… 40 παίκτες. Άρα πριν καλά, καλά προλάβει να τοποθετήσει τις κορνίζες στο νέο του γραφείο, θα πρέπει να αποφασίσει για τουλάχιστον δέκα ποδοσφαιριστές που θα πάψουν να αποτελούν μέρος της πρώτης ομάδας. Τουλάχιστον 10!

Μια εξίσωση… ποδοσφαιρικά γοητευτική, αλλά εξαιρετικά δύσκολο να λυθεί!

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όποιος τεχνικός κι αν έρθει αυτή τη στιγμή στον Πειραιά είναι φύσει αδύνατο να προλάβει να χτίσει ποδοσφαιρικά μια ομάδα που μέσα σε δύο μήνες θα θυμίζει… μηχανή στο χορτάρι. Δεν γίνεται για όλους τους παραπάνω λόγους!

Μπορεί ο Ολυμπιακός να… τίναξε την μπάνκα στον αέρα, αλλά το έπραξε κάπως άναρχα, με συγκεντρωμένες μεταγραφές εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων. Αν για παράδειγμα οι «ερυθρόλευκοι» είχαν φέρει Μαρσέλο, Χάμες και… σία τον Ιούλιο, δεν θα συζητάγαμε σήμερα καν για τον επόμενο πρωταθλητή Ελλάδος.

Το ημερολόγιο, όμως, δεν δείχνει μέσα Ιουλίου, αλλά μέσα Σεπτεμβρίου. Και εξ ορισμού η συγκεκριμένη λεπτομέρεια καθιστά την επίλυση της αμιγώς ποδοσφαιρικής εξίσωσης του Ολυμπιακού εξαιρετικά δύσκολη, ακόμη και για κορυφαίους προπονητές.

Απαραίτητα τα ποδοσφαιρικά γαλόνια μιας σπουδαίας προσωπικότητας

Αίσθηση μου είναι ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται πάνω απ’ όλα στον πάγκο του μια προσωπικότητα που θα μπορεί να εμπνέει και να επιβάλλεται σε όλους αυτούς τους παικταράδες που μαζεύτηκαν ξαφνικά στις εγκαταστάσεις του Ρέντη.

Ας μην είναι ο καλύτερος προπονητής του πλανήτη. Πρέπει, όμως, να είναι εκείνος που θα κάνει τον κάθε Χάμες και τον κάθε Μαρσέλο να μπαίνουν στο γήπεδο και να μασάνε σίδερα… ακόμη και για πάρτη του. Και φυσικά να διαθέτει και ο ίδιος αντίστοιχα ποδοσφαιρικά γαλόνια που θα του επιτρέπουν να τους κοιτάει στα μάτια από το ίδιο… ποδοσφαιρικό μπόι.

Για παράδειγμα, αυτό ακριβώς έκανε στον Ολυμπιακό ο Μίτσελ, στο δικό του διάστημα παραμονής στους πρωταθλητές. Ούτε μετρ της τακτικής ήταν, ούτε κάποιος προπονητής παγκόσμιας κλάσης. Το αντίθετο…  Ήταν όμως σπεσιαλίστας της ψυχολογίας των αποδυτηρίων και φυσικά διέθετε την προσωπικότητα να επιβάλλεται και να εμπνέει.

Προσέξτε, δεν λέω να μην προσλάβει ο Ολυμπιακός κανονικό προπονητή, ούτε ότι πρέπει να φέρει τον ίδιο τον Ισπανό! Απλά στα δικά μου μάτια οι «ερυθρόλευκοι» χρειάζονται περισσότερο από ποτέ έναν… Μίτσελ στα αποδυτήριά τους. Ένα «βαρύ» όνομα που θα καταφέρει να βγάλει από τον κάθε παίκτη ξεχωριστά τον καλύτερο εαυτό.

Με το πλήρωμα που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός, το χρυσάφι που βρίσκεται στα αμπάρια του και τα κύματα να σφυροκοπούν το καράβι από κάθε κατεύθυνση, ο νέος καπετάνιος θα πρέπει να διαθέτει απαραίτητα τα γαλόνια εκείνα που θα τον καθιστούν ικανό αρχικά να αλλάξει τη ρότα του πλοίου για να μην… τσακιστεί στα βράχια στα οποία κατευθύνεται και μετά (στη διακοπή του Μουντιάλ) να ορίσει τη νέα του πορεία σε πιο γαλήνια νερά.

Πρώτα, όμως, προέχει να σωθεί το καράβι! Δεν είναι εύκολο, αλλά για να υπάρχει ελπίδα, ο καπετάνιος που θα ανέβει σε αυτό πρέπει να διαθέτει… άγνοια κινδύνου και γαλόνια. Πολλά και βαριά γαλόνια, κυρίως σε επίπεδο προσωπικότητας!  

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News