Ολυμπιακός: Ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος δεν παίχτηκε επί ίσοις όροις!

Sportday.gr

Ο Ολυμπιακός πλήρωσε ακριβά και τα δικά του λάθη στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος της Super League, αλλά υπήρχε και ένα δεδομένο που από τον Αύγουστο «φώναζε» ότι θα του δυσκολέψει πολύ την εκκίνηση της σεζόν!

Θέλετε να κάνουμε ένα… κοινωνικό πείραμα σήμερα; Περίπου μια ώρα μετά τη δημοσίευση του συγκεκριμένου blog επισκεφτείτε τη σελίδα του sportday.gr στο facebook και ρίξτε μια ματιά στα σχόλια που θα το συνοδεύουν.

Τα περισσότερα μπινελίκια θα «καταριούνται» ένα κείμενο που αφορά τη διαιτησία και την «αδικία που έχει υποστεί ο Ολυμπιακός στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος». Βλέπετε οι περισσότεροι… σχολιαστές του διαδικτύου δεν μπαίνουν καν στον κόπο να διαβάσουν το κείμενο που σχολιάζουν. Διαβάζουν απλά τον τίτλο, άντε και το λιντ και μετά… υποθέτουν τι γράφει ο συντάκτης, ανάλογα με το πόσο προκατειλημμένοι είναι απέναντι του.

Για να σας προλάβω, λοιπόν, το κείμενο που ακολουθεί δεν περιλαμβάνει… ίχνος αναφοράς στη διαιτησία. Διαχρονικά, άλλωστε, ανήκω στην κατηγορία των δημοσιογράφων που αναζητούν απαντήσεις μέσα από το ίδιο το ποδόσφαιρο και όχι το… παρα-ποδόσφαιρο. 

Η καθαρά ποδοσφαιρική πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ότι ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος δεν παίχτηκε επί ίσοις όροις για τους διεκδικητές του στέμματος. 

Κι αυτό γνωρίζαμε ότι θα συμβεί από τις 11 Αυγούστου, τη μέρα δηλαδή που ο Ολυμπιακός γινόταν η μοναδική ελληνική ομάδα που εξασφάλιζε την παρουσία τους σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης με την πρόκριση επί της Σλόβαν Μπρατισλάβα. Το μόνο που δεν ξέραμε τότε ήταν αν οι «ερυθρόλευκοι» θα συμμετείχαν στα γκρουπ του Europa ή του Conference League.

Οι ανταγωνιστές του Ολυμπιακού «επένδυσαν» στην ευρωπαϊκή τους αποτυχία!

Η παρουσία του πρωταθλητή στους ομίλους, σε συνδυασμό με την απουσία των υπόλοιπων διεκδικητών του τίτλου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δημιούργησε εξ ορισμού ασφυκτικές συνθήκες πίεσης στους Πειραιώτες. Για να το θέσω διαφορετικά, οι ανταγωνιστές του Ολυμπιακού (και κυρίως ο Παναθηναϊκός με την ΑΕΚ), «επένδυσαν» (άθελά τους εννοείται) στην ευρωπαϊκή τους αποτυχία για να διαμορφώσουν εντός συνόρων ιδανικές συνθήκες… εκθρονισμού του επί τρία συναπτά έτη κατόχου του στέμματος του βασιλιά του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Την ώρα που αρχικά ο Κορμπεράν και εν συνεχεία ο Μίτσελ ήταν υποχρεωμένοι να κουβαλούν δύο πολύ βαριά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη, Γιοβάνοβιτς και Αλμέιδα είχαν την πολυτέλεια να προετοιμάζουν τις ομάδες τους για ένα παιχνίδι την εβδομάδα, έχοντας το μυαλό των παικτών τους προσηλωμένο σε έναν αποκλειστικά στόχο.

Θα βλέπαμε τον ίδιο ασταμάτητο Παναθηναϊκό και την ίδια φρέσκια ΑΕΚ, αν Ιβάν Γιοβάνοβιτς και Ματίας Αλμέιδα είχαν να διαχειριστούν μεσοβδόμαδα και ευρωπαϊκά παιχνίδια, ιδιαίτερα σε μια σεζόν με το φετινό ασφυκτικό καλεντάρι;

Πόσο εύκολο πιστεύετε ότι θα ήταν για τον Σέρβο τεχνικό να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σ’ αυτό το ιστορικό 12 στα 13, αν είχε να διαχειριστεί μεσοβδόμαδα και την σωματική και πνευματική κόπωση των παικτών του εξαιτίας των ευρωπαϊκών αγώνων που θα έδιναν;

Πόσο εύκολο πιστεύετε ότι θα ήταν για τον Αργεντινό προπονητή να εμφανίζει μια ΑΕΚ τόσο φρέσκια στα παιχνίδια του πρωταθλήματος, αν προηγούνταν τις Πέμπτες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις;

Η απάντηση και στη μία και στην άλλη ερώτηση είναι κοινή: Σχεδόν αδύνατο! Βλέπετε, εκτός των άλλων, η φετινή σεζόν είχε και μια ιδιαιτερότητα λόγω της διεξαγωγής του πρώτου χειμερινού Μουντιάλ στην ιστορία. Συνοδεύτηκε από ένα ασφυκτικό αγωνιστικό καλεντάρι για τις ομάδες που συμμετείχαν στους ομίλους των διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ, καθώς τις υποχρέωσε τρεις φορές να δώσουν σε διάστημα 14 ημερών πέντε διαδοχικά παιχνίδια. Αυτό συνέβη και με τον Ολυμπιακό!

Εξ ορισμού, λοιπόν, οι προπονητές του Ολυμπιακού έπρεπε να υποβάλλουν τη δική τους ομάδα σε διαρκές ροτέισον, την ώρα που οι συνάδελφοί τους σε Κορωπί και Σπάτα διέθεταν την πολυτέλεια να δημιουργήσουν από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος έναν βασικό κορμό στην ενδεκάδα τους και να ενισχύσουν τη «χημεία» του συνόλου τους στο δρόμο της κατάκτησης του τίτλου.

Το φετινό πρωτάθλημα… φώναζε από τον Αύγουστο ότι θα αποτελούσε τη μεγάλη ευκαιρία του Παναθηναϊκού!

Με λίγα λόγια το φετινό πρωτάθλημα… φώναζε από μίλια μακριά ότι θα αποτελούσε τεράστια ευκαιρία του Παναθηναϊκού για να επιστρέψει στην κορυφή του πρωταθλήματος και η εξαιρετική ομάδα που έχει δημιουργήσει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς απλά δικαίωσε μέχρι κεραίας την εκτίμηση που είχαμε καταθέσει από τις 29 Αυγούστου, όχι μόνο για την πορεία του «τριφυλλιού», αλλά και για την πορεία του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ στη μάχη της κορυφής.

Το σίγουρο είναι ένα: Ο πρόωρος αποκλεισμός του Παναθηναϊκού από το Conference League, σε συνδυασμό με την απουσία της ΑΕΚ από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είχαν στριμωγμένο τον Ολυμπιακό στα σχοινιά στη μάχη του τίτλου, πριν καν ξεκινήσει ο πρώτος γύρος του φετινού πρωταθλήματος. 

Και ο ρεαλιστικός στόχος των «ερυθρόλευκων» ήταν ένας: Να κλείσουν το πρώτο κομμάτι της σεζόν με τη μικρότερη δυνατή βαθμολογική ζημιά. Δεν τα κατάφεραν γιατί με σωρεία δικών τους λανθασμένων επιλογών… δυσκόλεψαν και οι ίδιοι το ούτως ή άλλως δύσκολο έργο τους. 

Η παράμετρος του δευτέρου γύρου και των πλέι οφ που περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον

Από εδώ και στο εξής, όμως, το πρωτάθλημα παίζεται επί… ίσοις όροις! Όσα ματς θα έχει να δίνει ο ένας, άλλα τόσα θα δίνει και ο άλλος διεκδικητής. Και για να σας προλάβω οι υποχρεώσεις στο Κύπελλο Ελλάδος σε καμιά περίπτωση δεν ισοσκελίζουν το χάντικαπ που έχει μια ομάδα που λαμβάνει μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έναντι εκείνων που δεν συμμετέχουν σε αυτές.

Έχει, λοιπόν, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε στο δεύτερο μισό της σεζόν τον Ολυμπιακό να διαθέτει την πολυτέλεια που είχαν στον πρώτο γύρο ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πόσο πιο φρέσκος και ισχυρός θα παρουσιαστεί ο πρωταθλητής με τον Μίτσελ να προετοιμάζει την ομάδα του για τα ίδια ακριβώς παιχνίδια που θα προετοιμάζουν τις δικές τους ο Γιοβάνοβιτς και ο Αλμέιδα.

Γιατί ιδιαίτερα φέτος το… ευρωπαϊκό καρπούζι γνωρίζαμε ότι θα αποδεικνυόταν δυσβάσταχτο για όποιον το κουβαλούσε. Και αποδείχτηκε περίτρανα στην περίπτωση του Ολυμπιακού!  

ΥΓ: Όπως είχα εξηγήσει από τον Αύγουστο δεν συμπεριλαμβάνω ΠΑΟΚ και Άρη στη λίστα των φετινών διεκδικητών του πρωταθλήματος, για διαφορετικούς λόγους τον καθένα. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει στο κείμενο αναφορά στις δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News