Ολυμπιακός: Στου Ρέντη… απαγορεύεται να κοιτάνε τη βαθμολογία!

EUROKINISSI

Η μεγαλύτερη παγίδα για τον Ολυμπιακό είναι να αρχίζει να επενδύει τις φιλοδοξίες του στις επαναλαμβανόμενες γκέλες Παναθηναϊκού και ΑΕΚ. Άλλη είναι η κύρια αποστολή του Μίτσελ και των ποδοσφαιριστών του τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Το σενάριο δεν μοιάζει διόλου απίθανο! Η ΑΕΚ κερδίζει το βράδυ της Κυριακής στην απόρθητη “Opap Arena” τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, λίγες ώρες νωρίτερα ο Ολυμπιακός περνά με διπλό από τον Βόλο έχοντας τη συμπαράσταση 11.000 φίλων του, και αίφνης η διαφορά του πρωταθλητή από την πρώτη θέση της βαθμολογίας θα έχει «πριονιστεί» στο ήμισυ (στο -7) σε σχέση με εκείνη που ξεκίνησαν οι ομάδες το δεύτερο γύρο της κανονικής περιόδου. 

Και το χάντικαπ των 12 βαθμών από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό θα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 50% σε μόλις τέσσερις αγωνιστικές. Διαβάσατε τα μαθηματικά σενάρια της κυριακάτικης αγωνιστικής; Ωραία… Τώρα, αν είστε φίλος του Ολυμπιακού, μπορείτε να τα πετάξετε στα σκουπίδια!

Μάλλον για να είμαι πιο ακριβής, στις εγκαταστάσεις του Ρέντη πρέπει να απαγορευτεί δια νόμου οποιαδήποτε μελέτη του βαθμολογικού πίνακα της Super League, όσο αισιόδοξα κι αν είναι τα μηνύματα που στέλνει τη δεδομένη χρονική στιγμή για ενδεχόμενο come back η μείωση της διαφοράς από την κορυφή (η οποία θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή αν ο Ολυμπιακός δεν είχε πετάξει τόσο απερίσκεπτα δύο βαθμούς στα Γιάννινα).

Έχει ανηφόρα μπροστά, κι είναι μεγάλη…

Ο Μίτσελ είπε μια εξαιρετικά σωστή κουβέντα μετά το τέλος της αναμέτρησης με τον Ιωνικό κι ας πέρασε στα ψιλά. Τη δεδομένη χρονική στιγμή ο Ολυμπιακός πρέπει να ασχολείται μόνο με τον εαυτό του και το τι κάνει ο ίδιος στο χορτάρι και όχι με την εικόνα των αντιπάλων του.

Μπορεί οι δύο νίκες των «ερυθρόλευκων» απέναντι σε Αστέρα Τρίπολης και Ιωνικό να μετρίασαν κάπως την απογοήτευση για το άθλιο δεύτερο ημίχρονο στους «Ζωσιμάδες», παρ’ όλα αυτά ο Ισπανός τεχνικός γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι νίκες σαν αυτές αποτελούν για έναν κανονικό Ολυμπιακό… μια ακόμη μέρα στη δουλειά. 

Ο Ολυμπιακός έχει ακόμη να διανύσει μεγάλη ανηφόρα το επόμενο δίμηνο για να παρουσιαστεί ως βασικός διεκδικητής του τίτλου, ανεξαρτήτως της πορείας που θα έχουν μέχρι το τέλος του δεύτερου γύρου οι ανταγωνιστές του. Άλλωστε αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ρεαλιστές, στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του δεύτερου μισού της κανονικής περιόδου, το «ερυθρόλευκο» πρόσημο γράφει -2 βαθμούς σε σχέση με τη συγκομιδή που στόχευαν στου Ρέντη.

Γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του προγράμματος ο Μίτσελ και οι συνεργάτες του είχαν επενδύσει στο απόλυτο των 21 βαθμών μέχρι την 20ή αγωνιστική, προτού ξεκινήσουν από την Τούμπα τα διαδοχικά ντέρμπι με τους υπόλοιπους «μεγάλους». Τώρα ξέρουν ότι πρέπει να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού, τουλάχιστον το 19! Τις επόμενες τέσσερις αγωνιστικές, δηλαδή, ο Ολυμπιακός απαγορεύεται να πετάξει ξανά στα σκουπίδια έστω και μισό βαθμό απέναντι σε Βόλο, Άρη, Ατρόμητο και ΟΦΗ. 

Για να συμβεί αυτό, λοιπόν, κάθε ματιά στο βαθμολογικό πίνακα πρέπει να… κοπεί μαχαίρι στα «ερυθρόλευκα» αποδυτήρια. Το μόνο με το οποίο πρέπει να ασχολούνται ο Μίτσελ και οι παίκτες του είναι η διαρκής αγωνιστική βελτίωση της ομάδας έτσι ώστε στην τελική ευθεία της κανονικής περιόδου και στο μίνι πρωτάθλημα των πλέι οφ να εμφανιστεί ένας κανονικός και πλήρως ανταγωνιστικός Ολυμπιακός.

Ένας γύρος στον οποίο ο Ολυμπιακός ζητά… αποδείξεις πρωταθλητισμού!

Πρώτα δηλαδή πρέπει να αποδείξει ξανά ο Ολυμπιακός ότι είναι εντός γηπέδου αξιόπιστος διεκδικητής του τίτλου και μετά να ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για το κατά πόσο μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να κατακτήσει το τέταρτο διαδοχικό του πρωτάθλημα.

Κι αυτές οι αποδείξεις δεν θα έρθουν με αντιπάλους ομάδες χαμηλής δυναμικότητας όπως ο Αστέρας Τρίπολης ή ο Ιωνικός, αλλά στα ντέρμπι. Μην ξεχνάτε ότι αναφερόμαστε σε έναν Ολυμπιακό που μέχρι στιγμής δεν έχει πανηγυρίσει ούτε μία σπουδαία νίκη από το ξεκίνημα της σεζόν σε ενενήντα λεπτά αγώνα. Ούτε μία!

Ο απολογισμός με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη είναι δύο ισοπαλίες και δύο ήττες. Κι από αυτά τα τέσσερα παιχνίδια κανονικό Ολυμπιακό είδαμε μόνο στη Λεωφόρο. Στην Ευρώπη; Μια από τα ίδια! Δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες σε όμιλο του Europa League.

Για να το πω πιο… λαϊκά, ο Μίτσελ και οι ποδοσφαιριστές του θα αποκτήσουν το δικαίωμα να λογίζονται ως ισότιμοι διεκδικητές του τίτλου, από τη στιγμή που θα χτίσουν ένα σερί νικών και παράλληλα θα πετύχουν σπουδαίες νίκες σε ντέρμπι. 

Ο Μίτσελ και οι ποδοσφαιριστές του θα αποκτήσουν το δικαίωμα να λογίζονται ως ισότιμοι διεκδικητές του τίτλου, από τη στιγμή που θα χτίσουν ένα σερί νικών και παράλληλα θα πετύχουν σπουδαίες νίκες σε ντέρμπι.

Μέχρι τότε μόνο μία λέξη πρέπει να υπάρχει στο μυαλό τους: «Βελτίωση»! Κάθε αγωνιστική ο Ολυμπιακός πρέπει να εμφανίζεται καλύτερος από τον προηγούμενη. Απαλλαγμένος από το εξοντωτικό πρόγραμμα του πρώτου τριμήνου της σεζόν, δικαιολογίες δεν υπάρχουν.

Κάθε παιχνίδι που περνά, να βλέπουμε έναν καλύτερο Ολυμπιακό

Κάθε παιχνίδι που περνά, οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να προσθέτουν ολοένα και μεγαλύτερη διάρκεια έντασης στα ενενηντάλεπτά τους. Κάθε αγώνας που θα κυλά, θα πρέπει να βρίσκουν ολοένα μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην επιθετική και την αμυντική τους λειτουργία.

Η ύπαρξη τριών μπαλαδόρων (Χάμες – Μπιέλ – Φορτούνη) στην πλάτη του φουνταριστού επιθετικού και η ταυτόχρονη θωράκισή τους με το δίδυμο πολυτελείας Χουάνγκ – Εμβιλά, επιθετικά μοιάζει να αποδίδει και να προσφέρει στους φίλους της ομάδας στιγμές που – η αλήθεια είναι – είχαν λείψει τους τελευταίους μήνες.

Για να μπορέσει, όμως, το συγκεκριμένο τολμηρό σχήμα να εμφανιστεί και στα ντέρμπι, στου Ρέντη θα πρέπει να δουλέψουν πάρα πολύ σκληρά για να θωρακιστεί η «επιθετική μαγεία» με την απαραίτητη αμυντική σταθερότητα. Δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολο το έργο που καλούνται να φέρουν εις πέρας κυρίως ο Μίτσελ και οι συνεργάτες του.

Υπό αυτή την έννοια το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν επέτρεψε σε Αστέρα και Ιωνικό να απειλήσουν σοβαρά την εστία του Πασχαλάκη, αποτελεί ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι οι περισσότερες ομάδες της Super League είναι εξαιρετικά χαμηλής ποιοτικής στάθμης.

Πάντα όταν δεν προηγείται στη βαθμολογία ο Ολυμπιακός έχουμε… πρωταθληματάρα! Και μετά έρχεται η Ευρώπη να μας δείξει την πικρή αλήθεια!

Διαβάζω δεξιά και αριστερά σχόλια για… πρωταθληματάρα (πάντα για κάποια μάτια όταν δεν προηγείται ο Ολυμπιακός στη βαθμολογία… πρωταθληματάρα έχουμε) αλλά η ποιοτική στάθμη της ελληνικής Super League εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Και το φοβερό είναι ότι κάθε καλοκαίρι στα ευρωπαϊκά προκριματικά το πρωτάθλημα μας αποκτά… ISO χαμηλής ποιότητας (με διαδοχικούς αποκλεισμούς), αλλά εμείς εκεί… πρωταθληματάρα! Ας είναι…

Ο Ολυμπιακός τη δουλειά του και όλοι οι άλλοι τη δική τους. Και η μοναδική δουλειά που έχουν Μίτσελ και ποδοσφαιριστές είναι κάθε Κυριακή να εμφανίζονται καλύτεροι από την προηγούμενη. Αν τα καταφέρουν στα δύσκολα που ακολουθούν μέχρι το φινάλε του δεύτερου γύρου, τότε η συζήτηση περί κατάκτησης του πρωταθλήματος μπορεί να ανοίξει ξανά. Και οι ματιές στο βαθμολογικό πίνακα θα είναι επιβεβλημένες. Μέχρι τότε, όμως, δουλειά και βελτίωση. Ο Ολυμπιακός πρέπει να ασχολείται μόνο με τον Ολυμπιακό! 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News