Ολυμπιακός: Πώς αξιοποιείς τον Μαρσέλο κοντά στην αντίπαλη περιοχή;

EUROKINISSI

Χαζεύεις τις ενέργειες του Μαρσέλο όποτε πλησιάζει την αντίπαλη περιοχή και αντιλαμβάνεσαι πόσο δύσκολη αποστολή έχει να διαχειριστεί ο Μίτσελ: Πως μπορεί ο Ολυμπιακός να καρπωθεί οφέλη τουλάχιστον επιθετικά από το ταλέντο του Βραζιλιάνου;

Χαζεύοντας το νέο εκπληκτικό γκολ του Μαρσέλο στο Περιστέρι και έχοντας στο μυαλό και τα άλλα δύο που είχαν προηγηθεί στο παιχνίδι κυπέλλου του Καραϊσκάκη με τον Ατρόμητο, αντιλαμβάνεσαι πόσες σκέψεις περνούν από το μυαλό του Μίτσελ, σε μια εποχή που ο Ισπανός τεχνικός χρειάζεται να κερδίζει από τον κάθε ποδοσφαιριστή του ρόστερ το 110% όσων μπορεί να προσφέρει.

Είναι πολύ εύκολο να λες «έλα μωρέ, ο Μαρσέλο πλέον δεν μπορεί να τρέξει» ή «έλα μωρέ, ο Ρέαμπτσιουκ δεν μπορεί να σεντράρει». Το δύσκολο -και η μαγκιά οποιουδήποτε τεχνικού αν προτιμάτε – είναι να μπορεί να «κρύβει» ή να βελτιώνει τις αδυναμίες των παικτών με τους οποίους συνεργάζεται και να αναδεικνύει τις αρετές τους.

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι ενώ αμυντικά ο Μαρσέλο δυσκολεύεται πολύ να ακολουθήσει το ρυθμό των αγώνων, κυρίως σε ότι αφορά τις επιστροφές του σε φάσεις γρήγορου αμυντικού transition, όσο κινείται κοντά στην αντίπαλη περιοχή, αν μη τι άλλο διαφοροποιεί και καθιστά πιο απρόβλεπτους τους ποιοτικούς δείκτες επιθετικής λειτουργίας του Ολυμπιακού. 

Και μην μένουμε μόνο στα γκολ. Με τη βοήθεια του θεόσταλτου ταλέντου του, ο κορυφαίος αριστερός μπακ που είδαμε ποτέ στα ποδοσφαιρικά γήπεδα του πλανήτη – μαζί με τον Ρομπέρτο Κάρλος – διαθέτει ένα σπάνιο χάρισμα να χαϊδεύει την μπάλα, κάθε φορά που την ακουμπά, και να κάνει απίθανες ενέργειες για ένα μέσο κοινό θνητό ποδοσφαιριστή να μοιάζουν εξαιρετικά απλές.

Οι σέντρες ακριβείας του, οι μεταβιβάσεις στον κενό χώρο που αξιοποιούν τους συμπαίκτες του, οι κοφτές ντρίμπλες που μπορούν να εκθέσουν οποιονδήποτε αντίπαλο αμυντικό. Το επιθετικό ρεπερτόριο του Μαρσέλο είναι σπάνιο, ακόμη και στην τωρινή του κατάσταση που δεδομένα δεν του επιτρέπει να θεωρείται βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της «ερυθρόλευκης» ενδεκάδας.

Ο Μαρσέλο μπορεί να λογίζεται στο ρόστερ του Ολυμπιακού ως μέσος ή μεσοεπιθετικός όχι ως αμυντικός

Πώς μπορεί, όμως, ένας προπονητής να κερδίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από την παρουσία ενός σύγχρονου «θεού» του ποδοσφαίρου, αντιλαμβανόμενος φυσικά και τις οφθαλμοφανείς αδυναμίες ενός 34χρονου παίκτη που έχει χάσει τα φυσικά γνωρίσματα και την «έκρηξη» που τον χαρακτήριζε όσο βρισκόταν στα ντουζένια του.

Δεν είναι καθόλου εύκολη η επίλυση της εξίσωσης και η εύρεση της σωστής απάντησης. Στα δικά μου μάτια ο Μαρσέλο στο ρόστερ του Ολυμπιακού πρέπει να λογίζεται περισσότερο ως μέσος ή μεσοεπιθετικός και λιγότερο ως αμυντικός.

Το σίγουρο είναι ότι οι πρωταθλητές θα αποκομίσουν τεράστια οφέλη αν καταφέρουν ο Μίτσελ και οι συνεργάτες του να βρουν την κατάλληλη φόρμουλα προκειμένου να αξιοποιήσουν την ποδοσφαιρική χρυσόσκονη του Βραζιλιάνου, χωρίς να κινδυνεύσει η συνολική εύρυθμη ανασταλτική λειτουργία της ομάδας (που τόσο πολύ παλεύεις να βελτιώσεις).

Εννοώ, δηλαδή ότι και μισή ώρα ποιοτικού Μαρσέλο, μπορεί να αποτελέσει ένα έξτρα πολεμοφόδιο στη φαρέτρα του Μίτσελ. Το ερώτημα είναι απλά πως μπορεί να βρεθεί αυτή σε καθεστώς απόλυτης ποδοσφαιρικής ασφάλειας.

ΥΓ: Επαναλαμβάνει ο Μίτσελ, αλλά και οι περισσότεροι προπονητές ότι το ποδόσφαιρο δεν παίζεται πλέον με έντεκα, αλλά με 16 παίκτες. Έχουν απόλυτο δίκιο. Στεκόμαστε στο ποιους ένδεκα επιλέγουν οι προπονητές να ξεκινούν τα παιχνίδια τους, ωστόσο η αποτελεσματικότητα εκείνων που θα έρχονται από τον πάγκο, ενδεχομένως να κρίνει ακόμη και τη φετινή μάχη του τίτλου στη Super League. Υπό αυτή την έννοια το στοίχημα του Μίτσελ δεν είναι να βρει σώνει και ντε ρόλο βασικού στον Μαρσέλο, όσο να καταφέρει να εντάξει τον Βραζιλιάνο (σε πιο επιθετικογενή ρόλο) στο ροτέισον όσων θα έχουν ενεργή και σταθερή παρουσία στα παιχνίδια, ακόμη κι όταν χρησιμοποιούνται ως αλλαγή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News