Ολυμπιακός: Τους… Ροντινέι και τα μάτια σας!

EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός σε καμιά περίπτωση δεν είναι φαβορί για το πρωτάθλημα. Ωστόσο έχει να προστατεύσει έναν «ποδοσφαιρικό θησαυρό» είτε πετύχει να φτάσει στην κορυφή, είτε όχι!

Είναι ο Ολυμπιακός φαβορί για το πρωτάθλημα; Σε καμιά περίπτωση! Το γεγονός, μάλιστα, ότι μια ομάδα με τόσα λάθη στο σχεδιασμό της (που βρέθηκε στο -12 από την κορυφή στο φινάλε του πρώτου γύρου, για να μην ξεχνιόμαστε) έχει καταφέρει να διεκδικεί τον τίτλο λίγο πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου, οφείλεται αφενός στα αντανακλαστικά και την ουσιαστική αυτοκριτική της διοίκησής της που δεν πέταξε… λευκή πετσέτα, και αφετέρου στη σκληρή δουλειά που καταβάλλουν ο Μίτσελ και όλα τα μέλη του τεχνικού του επιτελείου στου Ρέντη.

Δεν θέλω να γίνομαι κουραστικός, αλλά τα επαναλαμβάνω γιατί ο Ολυμπιακός διανύει μια εξαιρετικά επικίνδυνη σεζόν, όχι τόσο για τη φετινή της έκβαση, αλλά για το κατά πόσο μπορεί να τινάξει στον αέρα μια σταδιακή αναγέννηση της ομάδας ενόψει της επόμενης τριετίας με προορισμό το 2025, όταν οι «ερυθρόλευκοι» θα γιορτάσουν τα 100 χρόνια ιστορίας τους.

Ό,τι και να κάνουν οι πρωταθλητές μέχρι τον Μάιο, όσα ντέρμπι κερδίσουν ή χάσουν, όσες νύχτες θριάμβου ή… στραπάτσων κι αν βιώσουν, θα πρέπει ολόκληρος ο οργανισμός (από τον Βαγγέλη Μαρινάκη μέχρι τον τελευταίο οπαδό) να θωρακίσει με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια επιδιόρθωσης λαθών και ριζικής ανακατασκευής της ομάδας που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο. 

Και επειδή είμαστε λαός της προσωπολατρίας, θα χρησιμοποιήσω το παράδειγμα του Ροντινέι για να γίνω πιο κατανοητός.

Ροντινέι, ένα μπακ που σε αφήνει… με το στόμα ανοιχτό!

Ο Βραζιλιάνος δεξιός αμυντικός αποτελεί το πιο εξόφθαλμο πιστοποιητικό αναβάθμισης του ρόστερ του Ολυμπιακού. Ένας ακραίος μπακ που μετά από χρόνια έρχεται να συνεχίσει την κληρονομιά παιδιών όπως ο Μαυρογενίδης, ο Τοροσίδης, ο Ομάρ, με τον Νορβηγό να έχει αφήσει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Με το που ντύθηκε στα ερυθρόλευκα ο Ροντινέι απλά έκανε όλους μας να καταλάβουμε γιατί ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής κουβάλησε μαζί του στη χώρα μας τον τίτλο του κορυφαίο δεξιού αμυντικού του πρωταθλήματος Βραζιλίας.

Ιδιαίτερα στο επιθετικό σκέλος του παιχνιδιού του σε αφήνει άφωνο! Το γεγονός, μάλιστα, ότι βγαίνει μπροστά στα δύσκολα, χωρίς καν να έχει κλείσει τρεις μήνες στην ομάδα, αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια προσωπικότητα που όχι μόνο αντέχει το ειδικό βάρος και την πίεση ενός κλαμπ όπως ο Ολυμπιακός, αλλά είναι σε θέση να εξελιχτεί και σε έναν από τους ηγέτες της ερχόμενης τριετίας.

Ενδεχομένως, ο Ροντινέι κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες να παρουσιάσει κάποια «κοιλιά» στην απόδοσή του. Ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος Λατινοαμερικάνος είναι που θα το πάθει στο πρώτο διάστημα μετάβασής του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Αν, λοιπόν, μια πιθανή δική του «κοιλιά» συνδυαστεί και μια περίοδο άσχημων αποτελεσμάτων για την ομάδα, αντιλαμβάνεστε ότι ο κίνδυνος να παρασυρθεί κι αυτός από ένα… τσουνάμι εσωστρέφειας είναι κάτι περισσότερο από ορατός. Εκεί, λοιπόν, πρέπει να υψωθεί απ’ ολόκληρο τον οργανισμό μια πελώρια ασπίδα προστασίας απέναντι σε ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, όπως ο Ροντινέι, που έπιασαν λιμάνι σε μια εξαιρετικά δύσκολη σεζόν για τον Ολυμπιακό.

Ακόμη κι αν δεν καταφέρουν να οδηγήσουν τους Πειραιώτες σε μια θρυλική ανατροπή και την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος που τη δεδομένη στιγμή δεν αποτελεί το πιο πιθανό σενάριο, αυτό δεν θα σημαίνει ότι δεν μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στον «κυρίαρχο Ολυμπιακό της επόμενης μέρας» που θέλουν να ζήσουν οι φίλοι του.

Και δεν είναι μόνο ο Ροντινέι. Είναι ο Χουάνγκ, ο Μπιέλ, ο Μπακαμπού, ο Πασχαλάκης, ενδεχομένως να είναι ο Κανός, ο Ραμόν ή ο Μπουτούτσι (σ.σ. δεν μπορούμε να τους αξιολογήσουμε ακόμα).

Γι’ αυτό το σύνθημα στο λιμάνι του Πειραιά πρέπει να είναι ένα μέχρι το τέλος της σεζόν: «Τους Ροντινέι και τα μάτια σας!»

Ό,τι κι αν συμβεί στη συνέχεια της χρονιάς, επ’ ουδενί δεν πρέπει να υπάρξουν αντιδράσεις που θα απειλήσουν να παρασύρουν ό,τι ξεκίνησε να χτίζεται από τον Σεπτέμβριο. Και ξέρω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο με την οπαδική μας κουλτούρα να κοιτάξουμε στο μέλλον με χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο του ντέρμπι της επόμενης εβδομάδας, παρ’ όλα αυτά οι φίλοι του Ολυμπιακού θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους και τον «Ολυμπιακό του 2025».

Και το παρήγορο είναι ότι μέσα από μια χρονιά αλλεπάλληλων λαθών και δυσκολιών, ήρθαν στον Πειραιά παικταράδες. Πρέπει να προστατευτούν ως κόρη οφθαλμού! Στα δύσκολα, όχι στα εύκολα… 

ΥΓ: Αντιλαμβάνομαι ότι το μυαλό όλων των φίλων του Ολυμπιακού… τρέχει ήδη στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Θυμίζω, όμως, ότι μεσολαβεί ένα ταξίδι στη Λαμία, που μετά την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία των «κυανόλευκων», έγινε εξαιρετικά επικίνδυνο. Γιατί αν οι Πειραιώτες δεν περάσουν με διπλό από τη Φθιώτιδα, η επίσκεψη του «τριφυλλιού» στο Καραϊσκάκη που ακολουθεί ενδεχομένως να μην έχει την παραμικρή σημασία.

ΥΓ2: Για να τεθεί σοβαρά στο τραπέζι η πιθανότητα κατάκτησης πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό, θα πρέπει πρώτα οι «ερυθρόλευκοι» να νικήσουν όχι σε ένα, αλλά σε 2-3 διαδοχικά ντέρμπι. Μέχρι στιγμής τρίποντο σε μεγάλο παιχνίδι από το ξεκίνημα της σεζόν δεν έχουν πανηγυρίσει, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Υπό αυτή την έννοια, ας δούμε πρώτα τι θα πετύχουν με Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη και ΑΕΚ στην “Opap Arena” και μετά βλέπουμε αν μπορεί να σταθεί με επιχειρήματα οποιαδήποτε συζήτηση περί κατάκτησης του τίτλου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News